Între iulie și noiembrie 2025, Câmpulung Muscel invită locuitorii și vizitatorii într-o călătorie afectivă prin oraș, între memorie, joacă și realitate augmentată, în cadrul proiectului de intervenție culturală NE/RE-VĂZUT: Muscel, inițiat de Asociația Narative și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Prin nouă lucrări de realitate augmentată (AR), trei instalații artistice și evenimente participative, realizate de artiști locali și artiști invitați, proiectul readuce în prim-plan istoriile personale, patrimoniul cultural și industrial și identitatea afectivă a orașului, toate reinterpretate prin mijloace vizuale, sonore și digitale. Astfel, NE/RE-VĂZUT: Muscel pune Câmpulung pe harta destinațiilor de city-break cultural și creează o experiență unică pentru publicul local, regional și național lansând o invitație de a descoperi orașul prin povești ascunse sau uitate.
„Câmpulung Muscel devine astfel un oraș viu, ascultat și povestit din interior. Un oraș al vocilor multiple, al istoriilor personale, al detaliilor care scapă privirii grăbite. Proiectul nu își propune să documenteze orașul într-un sens obiectiv, ci să creeze un spațiu în care locuitorii să-l reviziteze prin propriile amintiri, jocuri și imaginații. Prin artă, tehnologie, și participare, propunem o formă de reîntoarcere afectivă la Câmpulung - nu ca muzeu al trecutului, ci ca peisaj viu al prezentului.” spune Cinty Ionescu, directoarea artistică a proiectului.
Detalii despre proiect: https://www.narative.ro/ne-re-vazut-muscel/
8 august la Convivial: primul eveniment din cadrul NE/RE-VĂZUT: Muscel
Vineri, 8 august, de la ora 18:00, Convivial din Câmpulung găzduiește primul eveniment public din cadrul NE/RE-VĂZUT: Muscel. Programul serii include prezentarea a două lucrări de realitate augmentată (AR), vernisajul instalației video Playground @ Câmpulung Muscel de Maria Năstase, un concert de muzică eletronică cu Alex Bălă și un artist talk cu Maria Năstase și Alex Bălă, moderat de Cinty Ionescu.
Discuția va explora procesul de creație al lucrărilor prezentate, rolul inteligenței artificiale în storytelling-ul multimedia și ce înseamnă să faci artă în și cu un oraș ca Câmpulung. Publicul este invitat să participe activ, contribuind cu idei, curiozități și dorințe legate de viitorul artistic al orașului.
Detalii despre eveniment: https://fb.me/e/3gqgK1oNE
„Playground @ Câmpulung Muscel”, instalația video semnată de artista și antropologa vizuală Maria Năstase, explorează imaginarul ludic al orașului, pornind de la o cercetare colaborativă desfășurată printr-un atelier-sesiune de joacă (Playdate, 25–27 iulie), plimbări prin locurile de joacă formale și informale din Câmpulung, dar și incursiuni în magazine și târguri cu jucării. Aceste elemente devin parte dintr-un eseu video care folosește tehnologia AI atât ca partener de joacă, cât și ca liant între mediul fizic și cel digital.
„Țară, dar la bloc” și „Tarta musceleană” sunt două dintre lucrările AR care vor putea fi explorate în spațiu în cadrul evenimentului NE/RE-VĂZUT: Muscel din 8 august, la Convivial.
„Țară, dar la bloc” reconstituie, prin realitate augmentată, fragmente de viață din comunism, culese de Cinty Ionescu din interviuri cu locuitori ai Câmpulungului. O oaie crescută la bloc, sobe improvizate și alte semne ale rezistenței cotidiene prind viață prin animația 3D semnată de Sergiu Negulici și coloana sonoră compusă de Alex Bălă.
„Tarta musceleană” e un portret poetic al zonei Muscel, construit din textul și vocea lui Laurențiu Bănescu. Gusturi, sunete, peisaje și tradiții locale se împletesc într-o metaforă senzorială a identității muscelene, cu direcție artistică de Cinty Ionescu, animație de Sergiu Negulici și sunet de Alex Bălă.
Lucrările vor putea fi vizualizate prin aplicația Reniform, o platformă gratuită care permite explorarea de conținut artistic în realitate augmentată, direct pe telefon sau tabletă.
Atât instalația video, cât și lucrările în realitatea augmentată vor rămâne expuse la Convivial pe tot parcursul verii, fiind accesibile publicului larg într-un mod liber și informal. Acestea vor fi activate și în programul Creștem comunități, derulat de echipa Convivial cu sprijin AFCN, care invită locuitorii orașului să participe la ateliere, discuții, instalații și concerte, construind împreună un spațiu comun în care arta și implicarea devin firești în viața locală.
Proiectul NE/RE-VĂZUT: Muscel continuă și în lunile următoare, cu două noi evenimente programate pe 29 august și 12 septembrie, precum și cu activări speciale în cadrul altor evenimente locale, precum Chapeau Muscel. Publicul este invitat să redescopere orașul prin noi instalații, intervenții artistice și experiențe participative.
Până la finele proiectului, toate cele nouă instalații digitale augmentate vor putea fi accesate și printr-o hartă interactivă - disponibilă atât fizic, în spații-cheie din oraș, cât și online, pe narative.ro. Harta va ghida publicul prin traseul lucrărilor și va permite utilizatorilor să vizualizeze lucrările.
***
Parteneri: Primăria Câmpulung Muscel, Coloniale, Convivial, Muzeul Automobilului Românesc
Parteneri media: Muscel TV, Muscel FM, Evenimentul muscelean, IQads, Zile și Nopți, Curatorial, Mindcraft Stories, Zeppelin, Iscoada
NE/RE-VĂZUT: Muscel este un proiect al Asociației Narative co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Acest proiect nu reprezintă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau pentru modul în care rezultatele sale pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Despre Asociația NARATIVE
NARATIVE este o platformă de expresie și experiment, de dezvoltare și susținere pentru artiști și proiecte care îmbină limbaje creative variate. Ne preocupă zona de intersecție a artelor cu domenii de activitate conexe, integrarea elementelor de cercetare și educație și interesul actorilor culturali de a stabili relații cu comunitățile unde activează.
Printre principiile directoare ale asociației se regăsesc curiozitatea de explorare și tendința de prioritizare a procesului creativ, suscitarea spiritului critic în contextul libertății creației, promovarea dialogului dintre puncte de vedere și narațiuni sociale diferite, precum și coagularea de comunități creative.
Membrii fondatori ai Asociației Narative sunt: Cinty Ionescu, artistă multimedia, Laurențiu Bănescu, actor de teatru și film, și Peca Ștefan, dramaturg și scenarist.