Grupul de inițiativă C.L.O.S.E.R., format din locuitori ai orașelor Nehoiu și Pătârlagele împreună cu membri ai clubului paddleX din zona de nord a județului Buzău, au desfășurat o acțiune de ecologizare pe Lacul Siriu vâslind pe Stand Up Paddle.

 

În urmă cu o săptămână, la deschiderea sezonului de activități de agrement acvatice sau pe apă pe Valea Buzăului, ghizii paddleX și câțiva prieteni au profitat de temperaturile ridicate de la sfârșitul lunii martie pentru a explora Lacul Siriu. Găsind un număr mare de deșeuri din plastic plutind pe suprafața lacului, iubitorii de vâslit s-au decis să organizeze o activitate menită să curețe malurile de deșeuri și să atragă atenția asupra poluării masive a apelor județului.

 

O echipă formată din 5 entuziaști și specialiști s-au urcat pe plăcile de SUP și au vâslit spre locul propus pentru ecologizare. În 3 ore au umplut 30 de saci de 320L cu PET-uri, încălțări, sticle, becuri și alte deșeuri plutitoare. Eforturilor lor s-au alăturat Administrația Apelor Române și Primăria Siriu care a ajutat la ridicarea sacilor de deșeuri prin operatorul de salubrizare.

 

Chiar dacă în urma mobilizării lor au reușit să strângă aprox 350 kg de deșeuri, luciul apei și malurile sale sunt departe de a fi curățate. Poluarea cu plastic a apelor este o problemă din ce în ce mai presantă, afectează atât sănătatea faunei și florei și în definitiv a locuitorilor, dar, în aceeași măsură, are un impact direct în activitățile economice desfășurate în zonă. Pe râul Buzău se practică raftingul, iar pe Siriu turiștii se pot da cu placa de SUP sau cu caiacul. În zona de nord a județului Buzău, mare parte din aceasta fiind și parte din Geoparcul UNESCO, Ținutul Buzăului, sunt mai mulți operatori de sporturi acvatice și de agrement (campinguri, ture cu caiacele, ture de ciclism, hiking, SUP, rafting etc) afectați de acumulările de deșeuri din ce în ce mai mari. 

 

Motivați de a face locul în care trăiesc și-și desfășoară activitatea mai curat, reprezentanții C.L.O.S.E.R. au promis că vor reveni cu o mobilizare mai mare.

 

Liderul de grup, Auraș Mihaiu, declară:

„Tragem un semnal de alarmă, problema microplasticului este de actualitate și foarte multe dintre PET-urile colectate din apă erau dezintegrate. Am găsit și foarte multe lucruri bizare în apă, de la biberoane, seringi și becuri. Cele mai multe au fost PET-urile de bere și băuturi carbogazoase și, sper ca sistemul de garanție al ambalajelor să rezolve măcare jumătate din problema poluării apelor.”