„Mega Copacul” este un proiect demarat de Enel in noiembrie 2012, cand compania s-a angajat, in parteneriat cu Asociatia MaiMultVerde, sa planteze cate un copac pentru fiecare 10 MWh de Energie Verde consumata de catre clientii sai. Pachetul Energie Verde, disponibil doar pentru clientii de pe piata concurentiala, ofera companiilor din Romania oportunitatea de a achizitiona electricitate provenita din surse regenerabile si de a sprijini reducerea emisiilor de carbon. Un proces certificat de o entitate independenta (certificarea SRAC de catre IQNet) confera clientilor care opteaza pentru pachetul Energie Verde garantia ca au acces la energie produsa din surse regenerabile.
 
Pachetul Energie Verde poate fi achizitionat de orice companie care doreste sa actioneze responsabil fata de comunitate, mediul inconjurator si fata de generatiile viitoare. A fost deja ales de un numar de companii din domenii variate de activitate, precum turism, retail, telecomunicatii.
 
„Clientii nostri au achizitionat cu 15% mai multa energie verde in 2014, comparativ cu anul precedent, dovedind astfel interesul lor in reducerea impactului afacerilor lor asupra mediului. Suntem fericiti ca au raspuns cu entuziasm la initiativa noastra, iar noi vom continua sa dezvoltam produse care nu doar reduc amprenta de carbon, dar ofera, de asemenea, solutii pentru eficientizarea consumului de energie, contribuind in acest fel la un viitor durabil", a declarat Michele Grassi, director general Enel Energie si Enel Energie Muntenia.
 
Parcul Natural Comana este o arie protejata de interes national situata in judetul Giurgiu, aproape de Bucuresti, si foarte frecventata de turisti. Cu o suprafata de 24.963 ha, parcul reprezinta o zona speciala de conservare cu regim de protectie pentru specii variate de plante si pasari, fiind declarat Sit Ramsar. In trecut, specia predominanta in zona era stejarul. In ultimele decenii, a ajuns sa fie inlocuit de specii invazive sau mai putin valoroase din punct de vedere ecologic (imbunatatirea calitatii aerului si solului, absorbtia de CO2, emisia de O2). In aceste conditii, planul Ocolului Silvic Comana si al Administratiei Parcului este de a reintroduce stejarul prin actiuni de plantare controlate (anumite zone si anumite specii ajutatoare) pentru a imbunatati calitatea mediului si pentru a ajuta la refacerea biodiversitatii care a dus la declararea acestei zone arie protejata de interes national si international.
 
Proiectul Enel „Mega Copacul” a fost lansat in noiembrie 2012, cand voluntarii Enel si ai Asociatiei MaiMultVerde au plantat 700 de copaci, in baza consumului de Energie Verde inregistrat pana la acea data. Toate activitatile au fost realizate cu sprijinul Ocolului Silvic Comana si al Parcului Natural Comana. Astfel, de la lansarea proiectului „Mega Copacul” au fost plantati, in total, 22.000 de copaci in aceasta zona.
 
In acest an, si angajatii Enel Green Power Romania s-au alaturat initiativei Enel si a Asociatiei MaiMultVerde si au participat activ la plantare, ca voluntari pentru crearea unui mediu mai verde. Enel este foarte implicat in promovarea energiei verde si unei dezvoltari durabile printr-o gama larga de activitati, in timp ce energia din surse regenerabile reprezinta unul dintre principalii piloni ai strategiei companiei, la nivel de Grup. In Romania, Enel Green Power a finalizat un plan extins de investitii in dezvoltarea centralelor eoliene si fotovoltaice in regiunile Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, fiind unul dintre cei mai mari jucatori in domeniul surselor regenerabile, cu 533 MW de capacitate instalata operationala la sfarsitul anului 2013, din care 498 MW in centrale eoliene si 35 MW in centrale fotovoltaice.
 
 
*** 
Enel este o companie energetica multinationala si un jucator integrat de top pe piata de electricitate si gaze naturale din lume, concentrandu-se in special in Europa si America latina. Grupul activeaza in 32 de tari de pe patru continente, generand electricitate din 95 GW de capacitate instalata neta si distribuind electricitate si gaz printr-o retea ce acopera circa 1,9 milioane km.
 
Prezenta pe piata din Romania inca din 2005, Enel este, in acest moment, cel mai mare investitor privat in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile. Compania are peste 3.400 de angajati pe plan local si ofera servicii unui numar de 2,7 milioane de clienti din trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, totalizand aproape o treime din piata locala de distributie. Enel continua dezvoltarea unui program de investitii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, modernizarea retelei si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.
 
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii sase ani de activitate, 2008 - 2014, MaiMultVerde a lucrat cu 21.000 de voluntari, a plantat peste 740.000 de puieti, a strans 325 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Oradea si Timisoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii sase ani a ajuns la 4.170.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania si din finantari europene nerambursabile.