• 78% dintre romani sustin interzicerea comercializarii tigarilor la mai putin de 250 de metri de scoli si licee;
  • Mai mult de 60% dintre romani doresc interzicerea vanzarii tigarilor si a produselor din tutun in apropierea scolilor, spitalelor si a universitatilor;
  • 1 din 3 nefumatori sau fosti fumatori sunt expusi fumatului pasiv la serviciu sau acasa;
  • 68% dintre fumatori au inceput sa fumeze pana la varsta de 20 de ani.
  • Studiul a vizat urmatoarele obiective: 
    # Explorarea atitudinii cetatenilor privind interzicerea fumatului in locurile publice, 
    # Identificare atitudinii privind limitarea comercializarii produselor de tutun in apropierea spitalelor si a institutiilor de invatamant, 
    # Identificarea gradului de expunere a nefumatorilor la fumul de tigara – fumatul pasiv
    # Care este varsta la care fumatorii au inceput sa fumeze
    # Care sunt metodele de renuntare la fumat cele mai utilizate in randul fostilor fumatori.
     
    Conform cercetarii, interzicerea fumatului in spatiile publice este sustinuta de 84% dintre respondenti care se declara, la nivel general, total sau partial de acord cu aceasta masura. Interzicerea fumatului in spatiile inchise, fapt deja stipulat de legislatia in vigoare, se bucura de cea mai mare sustinere (cu peste 90 % acord total sau partial) si reprezinta in fapt asumarea la nivel individual a normelor legale. 
    Peste 80% dintre respondenti sustin, prin acord total sau partial, interzicerea fumatului in spatiile deschise – locuri de joaca pentru copii, in parcuri, in curtile scolilor si liceelor.
     
    “Efectele nocive ale fumatului asupra sanatatii sunt arhicunoscute. Este misiunea noastra, a Asociatiei React, sa ne ingrijim de sanatatea comunitatii si mai ales de tineri. Adultul tanar este cel mai expus la riscul de a deveni fumator: potrivit studiului nostru, varsta medie la care romanii incep 
    sa fumeze este de 19 ani, in conditiile in care 44% dintre respondentii fumatori au devenit fumatori in jurul varstei de 18 ani iar 36% intre 18 si 20 de ani. Avem nevoie de politici publice solide, bazate pe preventie si de implicarea cat mai multor actori socio-medicali pentru a asigura sanatatea populatiei.” a declarat Dr. Anca Stefan – presedinta Asociatiei React
     
    In ceea ce priveste interzicerea vanzarii produselor din tutun in magazinele aflate la mai putin de 250 de metri de scoli, licee, universitati si spitale se remarca o atitudine pozitiva din partea respondentilor. Astfel 78 % se declara pentru interzicerea vanzarii in apropiera scolilor si liceelor, 69% in  apropierea spitalelor si 66% in apropierea universitatilor, ceea ce denota o atentie sporita pentru protejarea copiilor si a tinerilor in general, precum si a bolnavilor.

    20 % dintre respondentii nefumatori sau fosti fumatori declara ca locuiesc impreuna cu cineva care fumeaza in interiorul locuintei, iar 11 % sunt expusi la serviciu la fumul de tigara al colegilor mai mult de 1 ora pe zi.
     
    15% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat la fumat in ultimul an. Ca metode utilizate pentru renuntarea la fumat 94% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat brusc, printr-un efort de vointa. Reducerea treptata a numarului de tigari a fost utlizata ca metoda de renuntare la fumat de doar 5% dintre fostii fumatori. 

    In acelasi timp, grupa de varsta 18-25 de ani manifesta rezistenta cea mai mare la masurile anti-fumat. Interzicerea fumatului in locatii frecventate de acestia (baruri si spatiile deschise ale universitatilor), cat si in masina personala sau pe strada sunt propuneri care se bucura de o sustinere de pana la 30% in cazul barurilor si 46% in cazul spatiilor deschise din universitati. 

    Mai multe informatii privind atitudinea romanilor fata de interzicerea fumatului in spatiile publice sunt disponibile in Raportul de cercetare care poate fi consultat aici.

    Nota:
    Cercetarea a fost realizata de Centrul de Marketing si Prognoza Sociala (www.cmps.ro), la solicitarea Asociatiei React. Interviurile au fost realizate telefonic, pe baza unui chestionar structurat (CATI). Colectarea datelor a avut loc in perioada 20.03.2015 - 03.04.2015. Studiul a fost realizat pe un esantion aleator de 1067 de persoane, reprezentativ la nivel national pentru populatia cu varsta de 18 ani si peste. Structura esantionului a fost asigurata prin generarea aleatoare a numerelor de telefon. Marja de eroare este de ±3.00%, la un nivel de incredere de 95%.
     
    ***
    Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale castigate in ultimii ani. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 100.000 de romani si am salvat peste 200.000 de vieti omenesti. React are filiale in 5 orase din tara si o echipa de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro 
     
    Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, Manager de comunicare in cadrul Asociatiei React, telefon 0723.212249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.