„Ne propunem ca prin acest mars sa tragem un semnal de alarma intr-o maniera diferita asupra fenomenului de prematuritate care afecteaza numeroase familii din Romania. Ne dorim sa sporim constientizarea si sa contribuim la preventie prin informare. Acest eveniment isi propune sa determine intreaga societate sa lupte si sa ajute pentru ca numarul de copii prematuri din Romania sa se micsoreze”, declara Diana Gamulescu, vicepresedinte Asociata Unu si Unu.
 
In fiecare an, in Europa, se inregistreaza peste 500.000 de nasteri premature, iar in Romania rata este de 10%. Acest fenomen reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile, precum si un risc major in dezvoltarea pe termen scurt si lung a diferitor probleme de sanatate, atat pentru nou-nascuti, cat si pentru mame. 
 
“Pentru un medic neonatolog este o provocare salvarea vietii unui prematur foarte mic, nou-nascutul poate fi si imprevizibil, isi schimba starea de la un moment la altul. Munca in terapie intensiva este in echipa, necesita un consum de energie foarte mare pentru a salva vieti.” spune dr. Ioana Rosca, medic primar neonatologie, specialist pediatru, Sef sectie Neonatologie, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" din Bucuresti. 
 
Factori de risc si impactul nasterii premature
Dintre factorii de risc care duc la aparitia problemelor in timpul sarcinii si la nasterea prematura se numara consumul de alcool, fumatul, dietele de alimentatie nesanatoase, greutatea din timpul sarcinii, statutul socio-economic scazut, nivelul ridicat de stres si numarul mare de ore de lucru, lipsa ingrijirii pre-natale sau realizarea acesteia dupa termen, dar si lipsa sprijinului social. 
 
Impactul nasterii premature asupra nou-nascutilor poate avea efecte la nivel fizic pe termen lung – aparitia unor probleme de auz sau vaz, a afectiunilor cronice ale plamanilor, varii probleme ale sistemului cardiovascular, efecte la nivel neurologic si comportamental – aparitia simptomelor specifice dislexiei, paraliziilor cerebrale, hiperactivitatii, anxietatii sau depresiei, precum si dificultati de integrare a copilului in familie si, mai tarziu, in societate. 
 
Greutatea mica a bebelusilor, efect al fenomenului nasterii premature. Date si statistici din Romania
 
Potrivit datelor publicate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului in documentul “Analiza mortalitatii infantile si mortalitatii 0-5 ani” in anul 2013, o alta cauza a mortalitatii infantile o reprezinta numarul mare de copii cu o greutate mica si foarte mica la nastere, acest fenomen fiind determinat, pe langa dezvoltarea insuficienta a fatului in timpul gestatiei, si de nasterea prematura. 
 
Conform informatiilor preliminare publicate de Ministerul Sanatatii prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului si Fundatia CRED in documentul “Evaluarea regionalizarii ingrijirilor pentru nou-nascuti in anul 2014”, Romania inregistreaza una dintre cele mai crescute rate ale copiilor nascuti cu greutatea egala sau mai mica de 2500 gr - 10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr. La ora actuala, aceste valori sunt in crestere in comparatie cu valorile inregistrate in alte tari ale Uniunii Europene, unde rata variaza intre 4-8 %.
 
Despre Marsul prematurilor
Marsul prematurilor va fi organizat anual si va aduce in atentia societatii civile, si nu numai, cate o problema a prematuritatii, tema marsului din acest an fiind RESPIRATIA si incapacitatea nou-nascutilor de a respira singuri. Anul acesta a fost aleasa data de 10 iunie, in luna copilului, pentru ca bebelusii nascuti prematur nu au posibilitatea de a primi, imediat dupa nastere, scorul Apgar cu valoarea 10. Organizatorii considera, insa, ca acesti bebelusi sunt de nota 10 prin puterea si dorinta lor de a supravietui. 
 
De asemenea, Asociatia Unu si Unu a dorit sa reprezinte in mod simbolic, prin activitatile desfasurate, care este parcursul unui bebelus prematur din burtica mamei, pana in momentul in care acesta este conectat la aparate si incepe sa respire cu ajutorul dispozitivelor. Pentru ca acest drum sa fie cat mai scurt si interventia asupra bebelusului prematur sa fie cat mai eficienta, specialistii recomanda ca nasteruile care se intampla inainte de cea 32-a saptamana, sa se realizeze in maternitati cu sectii de terapie intensiva neonatala de gradul III.
 
Evenimentul a fost organizat de Asociatia Unu pentru Unu in parteneriat cu Rogalski Damaschin Public Relations, EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants),  Dreamcatchers, Fun Science - Profesorul Trasnit, SOSI (SOS Infertilitatea), Crucea Alba, ABCD Kids, CHIESI ROMANIA si cu sprijinul:  Kiesi, Abbvie, Dorna. 
 
Asociata Unu si Unu multumeste tuturor sustinatorilor, bloggerilor, partenerilor media si jurnalistilor care au participat la acest eveniment. Prezenta tuturor inseamna o voce unitara si mai puternica pentru ca prematuritatea din Romania sa fie spusa si auzita.
 
Despre Asociatia Unu si Unu
Este prima si singura Asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple si/sau prematuri si ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii si dupa externare. Asociatia Unu si Unu este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizatie care aduna reprezentanti din peste 50 de tari. 
 
EFCNI, cu sediul in Germania, este prima organizatie pan-europeana care reprezinta interesele prematurilor si a nou-nascutilor, dar si ale parintilor acestora. Misiunea Unu si Unu este de a imbunatatii sanatatea bebelusilor prin proiecte de preventie privind nasterea prematura, informare si educare a societatii civile privind nasterea inainte de termen, oferirea de suport parintilor cu copii nascuti inainte de termen si derularea de proiecte privind urmarirea, monitorizarea copiilor dupa externare pana la varsta de 2 ani. Viziunea Asociatiei Unu si Unu  este sa devina vocea prematurilor, a multipletilor si a parintilor lor din Romania.
 
 
Mai multe detalii pe pagina www.unusiunu.com si pe pagina de Facebook. 
 
Contacte de presa: 
Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu
diana.gamulescu@unusiunu.com , 0737.933.511