În perioada octombrie 2024 – iunie 2025, Fundația Serviciilor Sociale Bethany a implementat în orașul Târgu Frumos proiectul „Cultivăm o viață bună pentru copii”, cu scopul de a contribui la creșterea calității vieții copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate.
Proiectul a abordat integrat nevoile unei comunități cu acces limitat la servicii sociale și educaționale, în care lipsește un cadru de sprijin coordonat pentru copii și părinți și în care predomină fenomene precum violența domestică, discriminarea, abandonul școlar sau excluziunea copiilor cu dizabilități. Intervenția a vizat în principal dezvoltarea abilităților de viață ale copiilor, consolidarea capacității familiilor de a-și îngriji și susține copiii și mobilizarea comunității locale în sprijinul grupurilor vulnerabile.
Rezultate principale
În cele nouă luni de implementare, la proiect au participat în mod direct:
- 246 de copii, dintre care o parte semnificativă provenind din familii cu venituri reduse sau în risc de excluziune socială, inclusiv copii cu dizabilități și copii de etnie romă;
- 70 de părinți, care au participat la activități de formare și sprijin parental;
- 40 de persoane resursă locale (specialiști, profesori, psihologi, medici, polițiști, antreprenori, artiști);
- 15 voluntari – liceeni, adulți și seniori – care se vor implica activ în activitățile Centrului de Zi din Târgu Frumos.
Proiectul a inclus un program complex de ateliere și intervenții socio-educaționale:
- 6 ateliere de viață sănătoasă, organizate cu participarea a 70 de copii, pe teme precum sănătatea emoțională, prevenirea violenței, grija față de corp și relații, consumul de substanțe, acordarea primului ajutor și toleranță;
- 10 ateliere pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă, derulate cu 51 de copii (inclusiv copii cu dizabilități), prin sesiuni de autoîngrijire, gestionarea timpului și autonomie cotidiană;
- 39 de sesiuni de sprijin individual și de grup pentru 40 de preadolescenți;
- 14 copii au beneficiat de terapie individuală, de grup sau în triadă, cu frecvență săptămânală;
- 6 ateliere pentru 70 de părinți, susținute de specialiști din comunitate, centrate pe sănătatea emoțională a copilului, relația părinte-copil și sprijinul în contexte dificile. Participanții au beneficiat și de kituri de igienă și resurse educaționale.
Un punct central al proiectului l-a constituit evenimentul comunitar „Ce înseamnă pentru mine o viață mai bună?”, la care peste 60 de copii au prezentat portofolii artistice, realizate împreună cu voluntari internaționali și locali. Lucrările au reflectat viziunea copiilor asupra unui viitor mai sigur, mai demn și mai solidar. În paralel, campania online cu același nume a amplificat vocile copiilor prin mesaje video care au vizat teme esențiale precum accesul la educație, siguranță, sănătate, hrană și familie.
Implicarea comunității
Pe parcursul proiectului, au fost mobilizați membri relevanți ai comunității locale: reprezentanți ai școlilor, autorităților publice, serviciilor sociale, antreprenori, poliția locală și specialiști din domenii cheie. Proiectul a fost un exercițiu autentic de colaborare locală și coeziune comunitară, contribuind la viziunea Fundației, respectiv aceea de a mobiliza resurse din comunitate în jurul copiilor pentru ca aceștia să aibă o viață mai bună. Pentru prima dată, voci diferite, instituționale, civice și personale, s-au așezat la aceeași masă, cu același scop: proiectarea unor soluții reale pentru copiii și părinții vulnerabili din Târgu Frumos. Sprijinul acestora a fost important în derularea activităților și în crearea unei rețele de colaborare care va continua și după încheierea proiectului. Proiectul s-a încheiat cu un eveniment de tip consultativ, care a reunit actori cheie din comunitate, fiind generate propuneri concrete precum amenajarea de dușuri comunitare, dezvoltarea unui magazin social, programe de prevenție a consumului de droguri în rândul adolescenților, înființarea unei bănci de alimente, promovarea oportunităților de voluntariat, centre de sprijin pentru copii și părinți.
Concluzii
Proiectul „Cultivăm o viață bună pentru copii” a dovedit că, prin acțiuni coordonate și sprijin reciproc, se pot crea schimbări reale în comunități vulnerabile. A construit punți între generații, între profesioniști și beneficiari, între nevoi și soluții. Cel mai important rezultat este, însă, faptul că tot mai mulți copii din Târgu Frumos cred că „se poate mai bine”.
Pentru mai multe informații despre proiect sau pentru implicare în inițiative viitoare, vă invităm să ne contactați.
Proiectul „Cultivăm o viaţă bună pentru copii” este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, finanțat prin programul In Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
***
Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany
Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 31 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, dezvoltarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate, promovând voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.