În vremuri în care e greu să găsești repere și exemple de verticalitate, vă invităm să vă lăsați inspirați de poveștile lor.

Alina Ferșeta a înființat în 2011 Asociația StartEvo, alături de soțul ei, Constantin Ferșeta, și prietenul lor, Iulian Crăciun. Apoi a urmat proiectul KIDIBOT, platforma educațională care îi motivează pe copii să își dorească să citească mai mult. Vă invităm să descoperiți povestea Alinei, care a ales antreprenoriatul și mediul asociativ după o carieră de succes în industria bancară. 


Cine este Alina Ferșeta? 

M-am născut la Târgu-Jiu, dar mi-am trăit jumătate din viață aici în Capitală, locul care m-a schimbat și a devenit acasă. Aici am avut șansa unei cariere de succes, aici mi-am întemeiat o familie, aici cele mai interesante idei au prins viață.

Povestește-ne despre parcursul tău profesional. Cum și de ce ai ales o carieră în sectorul neguvernamental? 

Am venit în București cu speranța de a-mi transforma visurile în realitate și cum publicitatea mi se părea interesantă, am decis să fac marketing; deși părinții își doreau pentru mine să devin învățătoare. În timpul facultății am făcut mult voluntariat, internship-uri și am lucrat să-mi câștig propriile venituri. După absolvire, am lucrat în bancă, unde am învățat enorm, iar munca depusă a fost recompensată prin promovare, la 30 de ani ajungând Director al Diviziei de Marketing și Comunicare.

Primele interacțiuni cu mediul neguvernamental aici le-am avut. Am aflat ce înseamnă implicare și cum o sumă de bani cât de mică dintr-o sponsorizare poate salva vieți.

De prin 2007, în preajma sărbătorilor, organizam Crăciun Special, care a ajuns în casele a mii de copii. Când în viața mea au apărut copiii, am decis să fac pasul spre antreprenoriat și ONG, iar din 2011 conduc voluntar Asociația StartEvo. 

Care a fost cea mai mare reușită de până acum? Dar nereușită din care ai învățat cel mai mult? 

Cu sprijinul celor din jur, am reușit de-a lungul anilor să schimbăm destinele a peste 10.000 de copii. Cea mai mare satisfacție o am când îmi povestesc unde au ajuns acum. 

Nereușite au fost multe; din ele am învățat să nu renunț, să nu aștept nimic de la nimeni, ci să lupt pentru ceea ce-mi doresc.   
 
Care este persoana din mediul neguvernamental pe care o admiri cel mai mult? De ce? 

Mi-e tare greu să aleg pe cineva. Mă inspiră foarte mulți oameni prin acțiunile lor. Majoritatea oamenilor din ONG-uri rămân în anonimat și fac lucruri pentru suflet, nu pentru faimă și de aceea mă inspiră. 

De ce StartEvo și nu altă organizație? Ce te leagă de ea, cum te regăsești în ea, cum te reprezintă? Ce și-a propus să facă proiectul „KIDIBOT”? 

Asociației StartEvo este organizația apărută după multe proiecte de voluntariat în care eu și soțul meu, Constantin Ferșeta, ne-am implicat de-a lungul anilor. Alături de prietenul nostru, Iulian Crăciun, ne-am dat seama că cea mai bună cale este să acționăm prin proiecte educaționale.

KIDIBOT este o platformă educaţională care ajută copiii să VREA să citească mai mult, prin crearea presiunii sociale pozitive în rândul şcolarilor. 

E plăcut să vezi cum fiecare elev are deja un portofoliu bogat de cărți citite și s-a creat o isterie frumoasă pentru fiecare să vrea mai mult. Fiind o unealtă de testare a cunoștintelor pusă sub formă de joc social inovator la nivel global, aștept cu nerăbdare clipa în care fiecare copil din România, sau de ce nu, de pe întreaga planetă, să ne spună că învață pe KIDIBOT.

Cum ai caracteriza România acum și care crezi că este cel mai important lucru care trebuie să se schimbe în societate?
 
Trăim vremuri interesante, consecință a neimplicării. Ar trebui ca oamenii să înțeleagă că oricât de mic ai fi poți influența destinul și pot începe prin a nu mai folosi sintaxa “să se facă”. Te deranjează ceva? Nu aștepta ca lucrurile să se schimbe de la sine, ci acționează.
 
Proiectul KIDIBOT al Asociației StartEvo a câștigat locul I la secțiunea Proiecte Pentru Tineret în cadrul Galei Societății Civile 2018. 

Acest articol este parte a proiectului editorial Profil de ONGist, realizat de Gala Societății Civile în parteneriat cu portalul Știri.ong.