Incepand din acest an, sub umbrela Galei Societatii Civile, proiectul care promoveaza si premiaza spiritul civic in Romania, se va derula un nou program pilot - “Comunicatori pentru societatea civila”.

Acesta vine ca raspuns la una dintre marile probleme cu care se confrunta cea mai mare parte a ONG-urilor si institutiilor culturale din Romania: lipsa de vizibilitate a proiectelor desfasurate si, implicit, a oamenilor de comunicare ce o pot genera.

Prin proiectul „Comunicatori pentru societatea civila”, echipa Galei Societatii Civile isi propune sa pregateasca o serie de studenti de la facultatile de comunicare si sa le asigure stagii de practica intr-o serie de ONG-uri si institutii culturale.

Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National este partener in acest program deschizand usile mai multor institutii culturale in care studentii vor fi implicati in campanii de comunicare.

    Romania are o multime de tineri inteligenti si entuziasmati care pot influenta in bine starea de fapt a tarii. Cu totii avem asteptari mari de la ei, dar, pentru ca rezultatele sa fie pe masura asteptarilor, trebuie sa si investim resurse in formarea lor.

    Proiectul Comunicatori pentru societatea civila este un prim pas in acest sens, iar Ministerul Culturii s-a implicat activ punand la dispozitie institutii culturale unde tinerii comunicatori pot invata ce inseamna comunicare in domeniul culturii. Acest proiect ofera beneficii de ambele parti, intrucat multe dintre institutiile culturale au nevoie de forte proaspete pentru a se promova in randul publicului tanar”, a declarat Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.

Selectia celor 20 de studenti care au intrat in acest program de pregatire s-a facut in baza unor scrisori de intentie trimise catre Millenium Communications, initiatorul tuturor proiectelor care se desfasoara sub umbrela Galei Societatii Civile.

Studentii care au demonstrat interes deosebit fata de acest program au participat ulterior la un training care a oferit o serie de notiuni pe care ei trebuie sa le stapaneasca inainte de a-si incepe activitatea de comunicatori ai acestor organizatii.

Astfel, de la Miruna Cugler, Manager de Comunicare al ONG-ului MaiMultVerde, au primit sfaturi despre cum trebuie construita relatia dintre un ONG si publicurile sale. Informatii despre cum anume trebuie construita o campanie de comunicare pentru o institutie culturala au primit de la Alexandra Zbuchea, consultant in marketing cultural in cadrul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.

Pe langa informatiile specifice despre activitatea in mediul non-guvernamental, viitorii comunicatori au primit si sfaturi despre ce presupune activitatea unui jurnalist si a unui profesionist in PR.

Petrisor Obae, jurnalist si fondator al site-ului www.paginademedia.ro, le-a oferit indicatii pretioase despre cum isi trebuie construita o relatie buna cu jurnalistii, iar Bogdan Theodor Olteanu, Directorul Diviziei de PR a agentiei Millenium Communications, a construit impreuna cu ei o strategie de comunicare pentru o institutie culturala aleasa de comun acord.

„Cand am auzit despre Comunicatorii, noul proiect al Galei Societatii Civile, m-am gandit ca este o initiativa de care este nevoie, in special in cultura. Prin urmare m-am bucurat sa fiu parte a programului de formare a studentilor-voluntari, pentru ca acestia sa poata fi cat mai bine pregatiti pentru colaborarea cu institutiile culturale de prestigiu care au fost cooptate in proiect.

    Increderea in acest proiect a crescut si mai mult cand am vazut ca organizatorii au reusit sa atraga in program studenti cu mult potential, cu daruire pentru comunicarea in beneficiul culturii, care sunt sincer interesati in promovarea institutiilor culturale pentru ca tot mai multe persoane sa beneficieze de oferta lor. Cred ca proiectul a reusit deja sa atraga energii pozitive, pe care va reusi sa le canalizeze in beneficiul institutiilor culturale din cadrul proiectului”, a declarat Alexandra Zhebuca.

Referitor la misiunea proiectului „Comunicatori pentru societatea civila”, Miruna Cugler, MaiMultVerde, a declarat:

„Mi se pare o initiativa foarte buna, pentru ca multe dintre proiectele organizatiilor neguvernamentale sunt sub-comunicate sau nefericit comunicate din cauza insuficientei cunoasterii a mecanismelor eficiente de profil.

As spune ca pe langa politica si fotbal, enorm de multi oameni se pricep si la relatii publice si comunicare, in sensul ca li se pare ca nu e nicio filosofie in spate si ca oricine poate face asta. Poate de aceea sunt organizatii care nu investesc in angajarea unui membru al echipei proprii sau a unui specialist extern care sa se ocupe de comunicarea si imaginea organizatiei, iar acest proiect vine sa rezolve exact aceasta nevoie”.

Incepand de saptamana viitoare, timp de trei luni, cei 20 de studenti isi vor incepe stagiile de practica in institutiile pentru care au optat.

Lista ONG-urilor si a institutiilor culturale din care au putut alege cuprinde: Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti, Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Muzeul National al Satului, “Dimitrie Gusti”, Muzeul National al taranului Roman din Bucuresti, Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” din Bucuresti, Muzeul National “George Enescu”, Teatrul National Bucuresti, Opera Nationala, Ateneul Roman, Asociatia Sfantul Stelian, Chance for Life, Alternativa 2003, Fundatia Special Olympics din Romania, Asociatia Romana Anti-SIDA, SOS Infertilitatea, Fundatia Tineri pentru Tineri si Asociatia REACT:

Mai multe detalii despre proiectul „Comunicatori pentru societatea civila” precum si despre celelalte proiecte desfasurate sub umbrela Galei Societatii Civile sunt disponibile pe site-ul http://www.galasocietatiicivile.ro/ .