Societatea civila reprezinta puterea exemplului.
O societate civila dinamica si functionala este un semn al unui sistem democratic sanatos. Societatea civila poate si trebuie sa genereze valori semnificative pentru toate componentele societatii moderne. Iar exemple putem sa oferim chiar si noi, ca voluntari intr-un ONG, intr-un sindicat sau
printr-un grup de initiativa.


Inflatie de organizatii neguvernamentale

Incepind cu anul 1996, romanii au avut ocazia sa afle primele detalii despre ce inseamna infiintarea unei organizatii neguvernamentale si care este scopul final al acesteia. La nici un an, in 1997, Romania cunostea un fenomen care nu se mai intilnise in restul Europei: o explozie a numarului de ONG-uri.

Se poate spune ca era un lucru bun, insa, cum legislatia era superficiala in acel moment, nu putini au fost aceia care si-au dat seama ca se pot cistiga bani de pe urma activitatilor desfasurate prin intermediul acelei organizatii, mai ales atita timp cit statul nu putea interveni. Insa din start se incalca o regula de aur a sferei civile - "voluntariatul inseamna sa dai, si nu sa primesti". Aceasta situatie a continuat pina in 2000, cind in tara noastra existau, la 1000 de locuitori, aproximativ 15 ONG-uri, avind in vedere ca media europeana este de trei ONG-uri la mia de cetateni.

Deturnarea scopurilor

"Din pacate, de ceva vreme incoace, Romania a ajuns sa sfideze normele europene din cauza modului de interpretare. Romanul este inventiv. In anii 90, cind se stia exact faptul ca prin intermediul organizatiilor neguvernamentale nu ai cum sa cistigi bani, cetatenii de rind se gindeau sa transforme acel ONG intr-o strutocamila de asociatie familiala. Iar pentru ca nu tinem cont de directivele UE, incet-incet, din 2004, am ramas fara sprijin european", spune Mihai Preda, presedintele organizatiei "+ONG Timisoara".

Inca o dovada a tenacitatii cetatenilor "autohtoni", in vederea dovedirii unei activitati "remarcabile", a fost semnarea unor parteneriate cu alte organizatii neguvernamentale din strainatate, pentru a putea participa la schimburi de experienta. "Au mai fost si citeva cazuri de spalare de bani, insa din cauza faptului ca in spatele ONG-ului erau mari personalitati locale sau nationale, mai mult sau mai putin politizate, cu timpul sesizarile s-au musamalizat", adauga presedintele "+ONG Timisoara".

Societatea civila cauta voluntari

Am preferat sa va prezentam mai intii partile mai putin placute ale acestei sfere ca sa putem face o comparatie cu oamenii care lupta cu adevarat pentru o societate civila corecta, nu putine fiind ONG-urile care vor sa isi ajute semenii. La adresa http://adoptaunong.blogspot.com/, orice cetatean roman poate adopta o organizatie neguvernamentala. Proiectul "Adopta un ONG" a pornit cu o propunere adresata bloggerilor de a pune un link catre un ONG "adoptat", mai multi dintre cei care s-au implicat dorind sa faca chiar mai mult de atit. In principiu, voluntariatul se adreseaza persoanelor active, iar acestea, de obicei, navigheaza pe internet. Practic, chiar daca ai donat sau nu 2% din impozit unui ONG, acum ai ocazia sa te implici si sa contribui la conturarea societatii civile din Romania.

"Daca fiecare dintre noi ar "adopta" un ONG si ar vorbi despre el, atunci proiectele celor care incearca sa ne faca viata mai buna ar fi mai bine cunoscute si si-ar gasi mai usor sustinere din partea institutiilor guvernamentale si a companiilor. Contam pe tine sa pui pe blogul tau un link catre site-ul unui ONG in a carui misiune crezi", declara Florentina Loloiu, una dintre organizatoarele Galei Societatii Civile.

Gala Societatii Civile - un eveniment de promovare

Nu se poate spune ca vei avea de infruntat o birocratie in vederea infiintarii unei asociatii neguvernamentale. Insa, ca sa poti razbi, vei avea nevoie de bani. Iar companiile private analizeaza pina la ultimul detaliu cu cine se asociaza. Tocmai din aceasta cauza, ca taraintreaga sa afle cine este "fruntea" intre ONG-uri, de cinci ani are loc Gala Societatii Civile. Scopul evenimentului este recunoasterea activismului social si a participarii publice, prin premierea celor mai valoroase initiative care imbunatatesc viata comunitatilor. "Participarea la gala atrage dupa sine beneficii menite sa raspunda asteptarilor organizatiilor neguvernamentale in momentul inscrierii proiectelor in competitie: recunoasterea meritelor pentru eforturile depuse prin promovarea rezultatelor, oportunitati de colaborare si parteneriate intre societatea civila si sectorul de afaceri si atragerea de finantatori. De asemenea, acestia au parte de promovarea activitatilor prin intermediul mass-media locale si nationale", adauga Florentina Loloiu.

Paznicii democratiei

Nici sfera societatii civile nu a scapat de un fenomen care afecteaza lumea intreaga - globalizarea. Numai ca, in cazul organizatiilor neguvernamentale, nimeni nu protesteaza fata de acest fapt. Asta deoarece globalizarea ridica standardul de calitate a actiunilor pe care le desfasoara un ONG si a valorilor etice pe care pretinde ca le respecta. Iar in urma acestui proces apare si fenomenul de competitie, insa una benefica.

In prezent, apararea drepturilor umane sau civice este lasata in seama citorva organizatii sau a unor institutii media. Critica politicilor vine de la ONG-uri, presa sau lobby-isti. Rolul actual al ONG-urilor, de paznic al democratiei, de portavoce pentru valorile acesteia si ale statului de drept, dar si de partener si consilier in deciziile ce influenteaza societatea, este necontestat si esential. Insa, cel putin, in cazul Romaniei, modelul Uniunii Europene nu a contat sau cel putin este greu de sesizat. Caci romanul a considerat ca are valori mai bune, o gindire mai de succes. Insa tot societatea civila este si va fi aceea care isi va rezolva singura dilemele si problemele.

 

Valori pe care trebuie sa le respecte orice proiect al societatii civile pentru a atrage fonduri

Relevanta - se refera la nevoile beneficiarilor sau la problema identificata in cadrul comunitatii, pe fondul careia au fost initiate proiectul si obiectivele propuse prin implementarea acestuia.

Eficienta - raportul dintre resursele care se vor folosi si rezultatele ce se asteapta a fi obtinute.

Impact - efectele pozitive, respectiv schimbarile intentionate ce se propun a fi realizate in comunitate sau in rindul beneficiarilor dupa implementarea proiectului.

Mobilizare - redata in mod direct de numarul persoanelor, al organizatiilor si al institutiilor sau al companiilor ce se estimeaza ca vor fi implicate in mod direct in implementarea proiectului.

Coeziune - modul in care grupurile implicate in mobilizare vor interactiona.

Durabilitate - masura in care rezultatele si efectele activitatilor din cadrul proiectului vor rezista in timp, chiar si dupa epuizarea resurselor materiale, financiare si umane.

Originalitate - modul prin care un proiect ofera o noua solutie la problema identificata, diferentiindu-se astfel de alte proiecte sociale asemanatoare sau nu.

 

Sectiuni in care un ONG

isi poate desfasura activitatea

l Educatie si Cercetare

l Arta si Cultura

l Apararea drepturilor individuale/colective

l Comportament civic si participare publica

l Sanatate

l Servicii sociale pentru categorii defavorizate

l Protectia mediului

l Dezvoltare economica si sociala
--
Gerhald Ernst, corespondent "Eu.Ro.Com" Timisoara