Ești lucrător de tineret, începător sau cu experiență? Ești preocupat de bunăstarea comunității tale? Vrei să contribui prin activități concrete și la îndemâna organizației tale la un viitor mai bun pentru tinerii cu care lucrezi? Vrei să ai câteva instrumente și idei practice pe care să le dai tinerilor, pentru a deveni chiar ei ambasadori ai dezvoltării durabile? Încă ăși e neclar ce e cu aceste obiective de dezvoltare durabilă?
Te invităm la curs!
 
Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, organizează în perioada 17-19 aprilie 2019, un curs de formare în domeniul dezvoltării durabile, intitulat: ”ODD/SDG, ce-i cu-aceste litere?”.
 
Cursul se adresează unui grup țintă mixt, de lucrători de tineret și bibliotecari publici, practicieni care au un mare potențial de multiplicare a informațiilor acumulate la curs și de a acționa ca promotori ai dezvoltării durabile și a rolului fiecărui cetățean de a contribui la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, așa cum au fost ele propuse de 193 de state ale lumii, în 2015, când a fost adoptată Agenda 2030.
 
Ce ne propunem?
 Să atacăm direct câteva concepte legate de dezvoltarea durabilă, care ne țin prinși într-o zonă abstractă.
 Să punem în balanță contextul global și contextul local și să identificăm legătura dintre voluntariat și dezvoltare.
 Să vedem apoi cum îi putem implica și pe alții în aceste eforturi.
 
Când?
În 17-19 aprilie 2019.
Ne așteptăm să participați pe deplin pe parcursul celor 2 zile și jumătate!

Unde?
La București – la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Cine?
30 persoane – 15 bibliotecari publici și 15 lucratori de Tineret (momentan, înscrierile sunt încurajate în special pentru lucrători de tineret)
 
Despre ce discutăm?
Prin activități creative și de educație non-formală, vom aprofunda teme precum:
–  Ce sunt ODD-urile și ce legătură au cu noi?
–  ODD 11 – Orașe sustenabile – problematica locuirii – global versus local
–  Voluntariat pentru dezvoltare internațională
–  Recrutarea și motivarea pentru a face voluntariat pentru ODD
–  Organizarea de evenimente de promovare a tematicii în comunitate – pas cu pas
–  Bune practice, evenimente/campanii creative de promovare a ODD
–  Comunicare – instrumente simple

Pentru înscriere:
Vă rugăm să completați cu atenție formularul, înainte de 10 aprilie 2019, ora 17.00.
Participarea la curs este gratuită!

Cursul se adresează cu prioritate participanților din București. În măsura în care rămân locuri disponibile, vom selecta și persoane din alte orașe. Pentru acestea, cazarea și mesele vor fi acoperite, iar transportul va fi decontat în limita a 100 RON.

Condiții de eligibilitate
Participanții la curs trebuie să fie:
–   bibliotecari publici sau
–   lucrători de tineret, care își asumă participarea activă la toate etapele proiectului. E incurajată participarea reprezentanților ONG-urile mari sau mici, chiar dacă sunt la început de drum în acest domeniu. Cursul oferă informații de bază în ce privește dezvoltarea durabilă și o decodificare a acestor concept percepute de multe ori prea complexe, sau prea îndepărtate de noi. Așadar, chiar dacă nu ați mai lucrat în această sferă, nu e nicio problemă, cursul vi se potrivește de minune!

Ce responsabilități presupune implicarea?
 Participarea pe toată perioada cursului;
 Organizarea unui eveniment public de promovare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și raportarea lui.
Criterii de selecție
 Înscrierea în termenul limită anunțat
 Motivația privind implicarea în proiect
 Interesul pentru tema proiectului și corelarea acesteia cu obiectivele instituționale
 Capacitatea de implicare a voluntarilor în activitățile de proiect
 Capacitatea de a continua, susține și multiplica rezultatele proiectului
 Angajamentul privind implementarea tuturor activităților din proiect
 
Contact
Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați la e-mail corina@provobis.ro, persoană de contact: Corina Pintea sau să accesaţi www.provobis.ro/bsg.
 
Aceasta a doua ediție a cursului (din totalul de 6 care vor fi implementate până la mijlocul anului 2020), este organizată în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, FOND – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România și ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.
 
Cursul este organizat în cadrul proiectului Build Solid Ground - Dezvoltarea înțelegerii critice și a implicării active pentru Obiectivul de Dezvoltare Durabilă “SDG11″ si “Noua Agendă Urbană 2030″ (Habitat III), pentru promovarea dreptului la locuire, dreptului la proprietate imobiliară și a orașelor durabile și sustenabile”. Proiectul este implementat de 14 organizații din Europa (între care 3 din România – Pro Vobis, Habitat for Humanity România, Fundația Alături de Voi Iași) în perioada noiembrie 2017-octombrie 2020 și își propune să faciliteze implicarea activă a cetățenilor europeni în susținerea dezvoltării durabile globale, prin creșterea nivelului de conștientizare și a educației în acest domeniu.