Gala Societatii Civile 2008, competitie care premiaza cele mai bune proiecte implementate de sectorul neguvernamental din Romania, a incheiat perioada de inscriere, 115 proiecte fiind inregistrate anul acesta, informeaza un comunicat.

La a VI-a editie a Galei Societatii Civile, 74 de organizatii neguvernamentale, trei grupuri de initiativa si trei persoane fiziceau inscris in concurs un total de 115 proiecte. Proiectele inscrise pentru competitia de anul acesta sunt disponibile pe site-ul Galei Societatii Civile (www.galasocietatiicivile.ro).

Cele mai multe proiecte - 26 - au fost inscrise la categoria "Comportament civic si participare publica", pe locurile urmatoare ca numar de proiecte inscrise aflandu-se sectiunile "Educatie si cercetare" si "Servicii sociale pentru categorii defavorizate" (cate 19 proiecte fiecare). Pe de alta parte, categoria care a atras cele mai putine proiecte a fost "Sanatatea" (trei proiecte).

La categoria "Arta si cultura" au fost inscrise proiecte de un numar de 16 organizatii, in timp ce la "Apararea drepturilor individuale / colective" si "Protectia mediului" s-au inregistrat 12 proiecte, mai multe decat la categoria "Dezvoltare economica si sociala", aleasa ca tema doar pentru opt proiecte.
Valoarea fondurilor atrase de proiectele implementate in 2007 se ridica la 7,9 milioane de euro. Resursele ale organizatiilor pentru implementarea proiectelor provin de la companii si de la sectorul public, o parte din proiecte fiind realizate prin auto-finantare si prin intermediul voluntarilor.

Suma alocata la editia 2003 a Galei Societatii Civile a fost de 4,2 milioane de euro pentru un numar de 85 de proiecte implementate, creascand la 7,7 milioane de euro in 2005, pentru un total de 118 proiecte si la 8,7 milioane de euro in 2006 pentru 127 de proiecte inscrise.

Cele mai multe proiecte au fost inscrise de organizatiile din  regiunea Muntenia (66 proiecte), urmata de Transilvania (22 proiecte), Moldova (12 proiecte), Banat (8 proiecte), cele mai putine provenind din Oltenia (6 proiecte) si Dobrogea (un proiect).

Jurizarea si evaluarea proiectelor se desfasoara in perioada 18 aprilie - 12 mai, urmand ca festivitatea de acordare a premiilor sa se deruleze la Ateneul Roman pe 21 mai 2008.

Gala Societatii Civile este un proiect Millenium Communication si beneficiaza de sprijin din partea Rompetrol (Partener principal), Mercedes-Benz Romania (Categoria A – Educatie si cercetare/ Arta si cultura), Interamerican (Categoria C – Sanatate/ Servicii sociale pentru categorii defavorizate) si Apa Nova (Categoria D – Protectia mediului/ Dezvoltare economica si sociala).