In data de 1 aprilie s-au incheiat inscrierile proiectelor pentru Gala Societatii Civile, editia 2009.
Gala isi propune desemnarea celor mai reusite proiecte si initiative luate pentru imbunatatirea vietii comunitatii si premierea spiritului civic si responsabilitatii sociale.
Organizatorii au finalizat de curand statisticile de anul acesta, constatand un nou record pentru proiectele participante. „Avem un nou record de 174 de proiecte inscrise, dar din pacate nu este nici unul din Targu-Mures. Avem insa o statistica pe zone geografice, din Transilvania inscriindu-se 19 proiecte”, a declarat Laura Banica, PR manager Millenium Communications, organizatorul Galei Societatii Civile. Participarea ardelenilor la Gala este asadar foarte redusa.

„Festivalul Luminii”, unul din proiectele cercetasilor Catalin Catana, reprezentantul judetului Mures al Organizatiei Nationale cercetasii Romaniei (ONCR) considera inscrierea proiectului „Festivalul Luminii” un gest firesc, acesta meritand cel putin sa fie mentionat in cadrul Galei Societatii Civile. „Pur si simplu este unul dintre proiectele Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei din anul 2008 care s-a dezvoltat  timp de cativa ani, a fost realizat de comunitatile locale si care am considerat ca merita cel putin atentia participarii in cadrul Galei Societatii Civile”, a declarat Catalin Catana, coordonatorul proiectului in Targu-Mures.
Cercetasii implicati in proiectul „Festivalul Luminii” au confectionat cutiute din hartie denumite „gulgute” pe care le-au folosit ca suport pentru cele 4000 de lumanari pe care le-au asezat pe bulevardul de langa Cetatea medievala, pe 7 decembrie 2008. Timp de doua ore lumanarile au ars concomitent in noua orase din intreaga tara, creand ambianta potrivita pentru a aprecia frumosul din lucrurile marunte.

Peste 600 de proiecte realizate de Mihai Eminescu Trust
„Am inceput acum cinci ani restructurarea bisericii evanghelice din Floresti. Desi nu mai exista sasi acolo, fundatia Horizon a facut o donatie fundatiei noastre si anul trecut am reusit sa refacem biserica. Lucram in fiecare sat cu localnici, pe care ii invatam sa munceasca traditional, devenind Persoane Fizice Autorizate”, a declarat Caroline Fernolend, presedintele fundatiei Mihai Eminescu Trust. Fundatia participa activ de zece ani la restaurarea diverselor obiective, biserici, case ale localnicilor (bai si suri), drumuri, poduri si alte proiecte. De-a lungul timpului, Mihai Eminescu Trust a realizat peste 600 de proiecte in 19 sate din judet (si nu numai), cu ajutorul localnicilor, dar si prin colaborarea cu alte ONG-uri. Fundatia sighisoreana a participat si anul trecut la Gala cu doua proiecte, ambele fiind desemnate castigatoare.