Asociatia hunedoreana „Antiparkinson”, unica de profil din Romania, participa anul acesta la Gala Societatii Civile cu doua proiecte „Viata cu boala Parkinson” si „Stocul de siguranta”, in valoare totala 2.600 de lei.

Primul proiect a vizat editarea si difuzarea in cat mai multe exemplare din lucrarea educativ-stiintifica cu acelasi nume, unica pe plan autohton si care cuprinde pe langa istoric, simptome si tipuri de tratament si sfaturi practice de lupta cu boala cu care se lupta chiar autorul acesteia, Dan Raican de peste opt ani de zile.

Al doilea proiect, „Stocul de siguranta” a necesitat costuri mici, dar a adus realizari mari, fiind vizata in acest proiect problema medicamentatiei pentru cei care sufera de boala Parkinson. Prin intermediul donatiilor si al interventiilor la Ministerul Sanatatii, respectivele medicamente au fost incluse pe lista celor compensate sau gratuite, astfel ca niciun bolnav de Parkinson din cei aproximativ 72 de mii de pe teritoriul tarii nu a avut de suferit din cauza lipsei medicamentelor necesare. Mai mult, au fost distribuite medicamente si unor persoane care sufereau de Parkinson, aflate in alte tari si care nu beneficiau de compensare sau gratuitate, nefiind pe teritoriul Romaniei.

Premierea Galei Societatii Civile va avea loc pe 20 mai, anul trecut fiind premiata la sectiunea Arta si Cultura Societatea Culturala “Conditia Umana”, al carei presedinte este Ion Barbu cu proiectul “Petrila, periferia culturala europeana”.

Vor concura 174 de proiecte, care in total au atras fonduri de 21 de milioane de euro. Castigatorii vor fi hotarati de catre un juriu din care fac parte nume sonore precum Aurora Liiceanu, Radu Paraschivescu, Catalin Stefanescu, sau Cristian Tabara si vor fi facuti cunoscuti publicului numai in ziua premierii, rezultatele preselectiei nefiind facute publice.