Cu ocazia aniversării a 20 de ani de GSC, în 2022 am pregătit o serie de interviuri cu Jurați din Istoria Galei Societății Civile. Opt jurați, care au fost alături de acest eveniment încă de la primele ediții, își spun părerea avizată despre evoluția societății civile românești în ultimii 20 de ani.

Melania Medeleanu a fost jurat GSC în perioada 2011-2013, a prezentat evenimentul de premiere și a câștigat mai multe premii în competiție, inclusiv Marele Premiu în 2019. Ea ne amintește despre normalizarea voluntariatului la noi și de ce binele e un mod de viață.


  
Mircea Toma este psiholog ca formație, jurnalist, activist pentru drepturile omului la ActiveWatch și membru CNA - Consiliul Național al Audiovizualului din 2021. Este jurat GSC din 2003 până în prezent și a prezentat Gala de 5 ori.
În acest interviu, Mircea ne vorbește despre cum a crescut societatea civilă în ultimele două decenii.
 

Oana Băluță este conferențiar universitar și activistă pentru drepturile femeilor. Ea jurizează de 6 ani neîntrerupți la Gala Societății Civile, începând din 2017.
În interviul său, ne avertizează că, în ciuda progreselor pe care le-a înregistrat societatea civilă în 20 de ani, există pericolul unei societăți necivile care luptă pentru limitarea drepturilor democratice.
 

 
Alex Dima a făcut parte din juriul competiției în 2013 și 2014, iar în 2012 a co-prezentat evenimentul de premiere. În interviu, Alex susține importanța unității celor care fac parte din societatea civilă pentru a o face mai puternică.
 

Costel Popa este Președintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis. De profesie psihoterapeut, el s-a alăturat juriului competiției noastre începând cu anul 2014, anul acesta fiind la a noua prezență consecutivă.
În interviul său, Costel Popa trage un semnal de alarmă legat de situația comunităților vulnerabile din România care au nevoie urgentă de sprijinul societății civile.
 

Cristina Hanganu este Director de Comunicare & CSR Lidl Romania. Un comunicator cu peste 25 de ani de experiență în domeniu, ea a făcut pentru prima dată parte din juriul competiției în 2011 și apoi din 2019 până în prezent, fiind acum la a cincea participare.
În interviul său, Cristina Hanganu vorbește despre maturizarea relației dintre societatea civilă și partenerii finanțatori.
 

Marian Voicu este Jurnalist TVR1 și Publisher Veridica. A făcut parte din Juriul Galei din 2005 până în 2017 și a fost și prezentator al evenimentului în primele ediții.
În interviu, Marian Voicu constată rolul salvator al societății civile care acționează în zonele în care statul e incapabil să intervină.
 

 
Răzvan Exarhu este realizatorul emisiunii Morning Glory cu Răzvan Exarhu de pe Rock FM. El a luat parte la procesul de jurizare a 3 ediții, între 2019 și 2021, și a prezentat evenimentul întâi pe scena Ateneului Român în 2018 și 2019 și apoi online și în FM din studiourile emisiunii sale Morning Glory în 2020 și 2021.
În interviu, Răzvan Exarhu vorbește despre cum societatea civilă ar trebui să se infiltreze în structurile statului, pentru a obține astfel o schimbare reală.
 

Gala Societății Civile a premiat, în cele 19 ediții de până acum, peste 840 de inițiative care au adus schimbări pozitive majore în societate, proiecte generate de sectorul neguvernamental, care investesc în România și în viitorul său.

Festivitatea de anunțare a premiilor GSC 2022 va avea loc la finalul lunii septembrie. Ceremonia va încheia ediția a XX-a a competiției anuale și va celebra cei 20 de ani pe care Gala Societății Civile îi împlinește anul acesta.

***

Gala Societății Civile
este un proiect THE INSTITUTE.

Parteneri principali:
UniCredit Bank, Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate:
Lidl România
Parteneri Strategici:
Ashoka România, ASAP România
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare
Partener Secțiune Dezvoltare economică și socială: Mastercard
Parteneri media:
Rock FM, IQads.ro, News.ro, Zile și Nopți, Biz, România Pozitivă, Știri ONG
Parteneri tradiţionali:
Gavrilă&Asociaţii, Netvibes România, MediaTrust România

Pentru mai multe informații despre Gala Societății Civile 2022, vizitați www.galasocietatiicivile.ro.