Proiectele comunitare ale ONG-urilor clujene se afla printre favorite la Gala Societatii Civile, singura competitie din tara care promoveaza spiritul civic.

10 din cele 174 de proiecte inscrise la cea de-a VII-a editie a Galei Societatii Civile au fost realizate de ONG-uri clujene. Clujul se afla pe locul al patrulea, dupa Bucuresti, Iasi si Timisoara, in ceea ce priveste atragerea de fonduri, respectiv 1.7 milioane de euro.

Suma reprezinta a 12-a parte din suma totala a fondurilor obtinute de proiectele participante in anul precedent, la nivel national. Rezultatul muncii fundatiilor a intrat in “filtrul” de jurizare, care a inceput miercuri si se va sfarsi in data de 10 mai.

“Numarul mare de proiecte inscrise la competitia din acest an reprezinta un semnal ca, in anul 2008, un numar tot mai mare de ONG-uri a inteles importanta pe care proiectele desfasurate de ele o au pentru societatea civila din Romania si au dorit sa le faca cunoscute la nivel national prin intermediul Galei Societatii Civile”, a declarat initiatorul proiectului, Andrei Bortun, reprezentantul Millenium Communications - organizatorul evenimentului.

Printre fundatiile participante la competitia de la Bucuresti este si Fundatia Comunitara din Cluj, care a “pus la bataie” proiectul “Gradina verde de la gradi”, in valoare de 50.000 de lei, sustinut de compania Terapia Ranbaxy. Acesta a urmarit amenajarea de spatii verzi in curtile a 10 gradinite si educarea copiilor in spiritul responsabilitatii fata de mediu. in 2008, “Gradina verde” a fost premiat in cadrul Bucharest Business Week, iar la editia a VI-a a Galei Societatii Civile a primit o mentiune.

“Ne bucuram ca am aplicat si in acest an si ca ne aflam din nou in competitie. Ne inscriem in fiecare an la Gala si speram sa fim premiati la Bucuresti”, a spus directorul executiv al organizatiei, Simona Serban. in acest an, proiectul va fi implementat la 11 gradinite, suma de finantare fiind marita cu 5.000 de lei. “Am selectat deja gradinitele si am inceput activitatile cu voluntarii pentru a doua editie a proiectului. Dupa lucrarile de anul trecut, copiii se bucura si acum de roadele muncii noastre”, a continuat Serban.

Alt ONG  care se afla pe lista participantilor la Gala este Habitat pentru Umanitate (HpU) Cluj, recunoscut datorita constructiei de case in timp record pentru comunitatile nevoiase. Proiectul finalizarii comunitatii Nadasel, care totalizeaza 32 de locuinte, a intrat in competitia din capitala, insumand un buget total de 265.000 de euro.

Cei 900 de voluntari romani si straini ai HpU au muncit in perioada octombrie 2007 – noiembrie 2008, 12.000 de ore, cot la cot cu familiile beneficiare. Acestea din urma s-au mutat in curs de un an in noua locuinta, imbunatatindu-si conditiile de viata. Proiectul ridicarii-fulger a caselor pentru saraci, Habitat, a implicat mai multi factori sociali, de la organizatii la institutii publice si persoane fizice.

Proiectele din concurs:
Centrul Ratiu pentru Democratie  -  Turda Democracy Gatherings (promovarea democratiei in Tarile Arabe si in Europa de Est)

 - Vanatoarea de oua (participarea in spatiul public a copiilor saraci)

Societatea Studentilor Europenisti - intelege Europa (caravana nationala de informare despre UE a elevilor)

Mos Craciun pentru fiecare (spectacol caritabil si strangere de fonduri pentru trei institutii de plasament)

Fundatia Comunitara Cluj – Gradina verde de la gradi (amenajarea de spatii verzi in gradinite de copii)

Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie – Vreau sa fiu antreprenor (cursuri, planuri si punerea in practica a afacerilor de catre copii defavorizati)

Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi - Dezvoltare profesionala pentru expertii locali pe problemele romilor si pentru consilierii locali romi

Habitat pentru Umanitate Cluj  - Finalizarea comunitatii Nadasel (constructia a 12 case pentru familii cu venituri mici)

Fundatia Ajutati Copiii, Romania – Cinderella – un basm real (integrarea socio-profesionala a tinerelor absolvente din centre de plasament, scoli profesionale speciale si din medii defavorizate)

Asociatia Little People Romania - Romanian International Table Tennis Open (competitie pentru copii cu deficiente).