Ministerul Afacerilor Externe organizeaza la Predeal, in perioada 11-13 iulie 2012, in parteneriat cu Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, cea de-a V-a editie a Scolii Romane de Dezvoltare.

Editia din acest an isi propune definirea unei viziuni comune a actorilor implicati cu privire la pasii pe care tara noastra ii are de urmat in domeniul cooperarii internationale pentru dezvoltare. Obiectivele Scolii Romane de Dezvoltare se vor axa pe evidentierea si dezbaterea rezultatelor obtinute de Romania in domeniul asistentei pentru dezvoltare pana in prezent, precum si pe adaptarea Strategiei Nationale privind Politica de Cooperare  Internationala pentru Dezvoltare la noile realitati.

In acest context, participantii la cea de-a V-a editie a Scolii Romane de Dezvoltare isi propun sa creeze un cadru de dezbatere avand ca scop gasirea  modalitatilor celor mai eficiente de crestere a transparentei implementarii proiectelor si programelor ODA derulate de Romania.

Conform Strategiei nationale, politica nationala de cooperare pentru dezvoltare consta in suportul acordat tarilor in curs de dezvoltare, incluzand tarile cu venit mic si mediu. Saracia nu este echivalenta doar cu lipsa resurselor financiare, ci si cu lipsa accesului la hrana, educatie, servicii de sanatate, locuri de munca, decizie politica, infrastructura.Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania a devenit stat donator de asistenta pentru dezvoltare, cooperarea pentru dezvoltare fiind complementara actiunii externe si relatiilor comerciale ale Romaniei.

In calitate de stat membru al UE, Romania poate acorda asistenta pentru dezvoltare statelor aflate pe lista Comitetului Asistenta pentru Dezvoltare al OCDE, atat printr-o politica proprie, cat si prin asocierea la politica comunitara si la eforturile financiare ale UE in materie.

Scoala Romana pentru Dezvoltare este un eveniment anual finantat din bugetul de asistenta pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe, care reuneste actorii relevanti in domeniul cooperarii pentru dezvoltare, cat si din statele prioritare. Evenimentul se inscrie, in acest context, intre eforturile Romaniei de a deveni un donator international relevant si vizibil, care sa contribuie la dezvoltarea statelor partenere si eficientizarea asistentei pentru dezvoltare acordata la nivel international. Scoala Romana de Dezvoltare a reunit de la prima editie peste 400 de participanti.


Mai multe detalii la adresa: mae.ro