Joi, 26 noiembrie 2009, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) a  organizat conferinta de presa cu ocazia incheierii programului PHARE „Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate” si a campaniei de constientizare ce s-a desfasurat in cadrul acestuia.

Campania de comunicare a fost lansata in luna septembrie a acestui an, prin intermediul unei conferinte de presa, si s-a incheiat in noiembrie, odata cu finalizarea programului PHARE.

De-a lungul celor trei luni de campanie, mesajul “In scoala nu este loc pentru discriminare. Cunoaste-ma inainte sa ma judeci!” a fost transmis catre categoriile grupurilor tinta cu ajutorul unor companii ce au inteles sa se implice social, a parteneriatelor media dar si in cadrul unor evenimente speciale. Mesajul a fost transmis si intern prin structurile subordonate ministerului: inspectorate judetene, case ale corpului didactic si scoli.

Astfel, in perioada 5- 26 septembrie, a fost incheiat un parteneriat media cu Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) prin intermediul caruia mesajul
campaniei a ajuns in randul populatiei care a circulat cu tramvaiele 14, 19, 20, 24, 40, 45, 56 si cu troleibuzele 62, 65, 69, 73, 74, 76, 77, 93 si 97. Cum multe dintre mijloacele de transport amintite mai sus ajung in cartierele de la marginea orasului, afisul campaniei, prezent in toate dintre acestea, a putut fi vazut de catre un numar important de  reprezentanti ai grupurilor care sunt vulnerabile sau dezavantajate.

Afisul campaniei, de aceasta data in format digital, a fost prezentat si prin intermediul retelelor de televiziune interna. Timp de o luna (1 octombrie - 1 noiembrie), acesta a putut fi urmarit pe plasmele amplasate in cele 44 de statii de metrou din Bucuresti, in reteaua interna de televiziune din 74 cafenele/baruri din capitala si din Iasi, in 6 aeroporturi, banci si in 8 lanturi comerciale din tara.

Dincolo de aceste expuneri, macheta campaniei a fost preluata si promovata
gratuit si de catre o serie de publicatii nationale si locale. La fel ca si macheta de presa, spotul TV „Aplauzele sunt pentru toti”a fost diseminat fara nicio implicatie financiara atat de catre cele mai importante posturi TV, cat si de cinematografe din Bucuresti si Oradea.

In aceasta perioada, spotul este prezent pe citylight-urile din 20 de locatii din Bucuresti din zona centrala. In perioada 23 noiembrie – 20 decembrie, posterele vor putea fi urmarite pe Calea Victoriei int. Dacia - Cazino "Victoria", str. Campineanu, Bld. Dacia, str. George Enescu – Lahovary, Grivitei, int. Budisteanu, Lutherana - Spitalul Studentesc, P-ta Amzei - Tandarica – terasa, Sala Palatului, Stirbei Voda – Conservator.

Comunicarea ATL a fost complementata de catre doua tactici de BTL care au vizat o serie de elevi bucuresteni din ciclul gimnazial. 250 dintre ei au putut vizita, in perioada 19- 21 octombrie, la Sala Palatului, expozitia cu titlul “Daca as fi presedinte, scoala mea ar avea un teren de fotbal”. Expozitia, care a inclus 53 de desene, a fost promovata de un important post de radio.

Mesajul campaniei a ajuns la tinerii bucuresteni elevi in clasele V-VIII si prin intermediul concursului de eseuri si fotografie „Scoala mea, scoala prietenoasa” care s-a desfasurat in perioada 21 septembrie- 18 noiembrie. De-a lungul celor aproape 2 luni de concurs, 1500 de elevi au lucrat in echipe multietnice si au transmis prin intermediul cuvintelor (in cazul competitiei de compuneri) si prin intermediul imaginilor (in cazul competitiei de fotografie) viziunea lor despre scoala.

„Privind retrospectiv putem afirma ca aceasta campanie de constientizare si-a indeplinit obiectivele de comunicare chiar si in lipsa unui buget de media. Acesta inseamna ca, atat oamenii, companiile colaboratoare, cat si institutiile de presa au constientizat faptul ca in scoala nu e loc pentru discriminare, dand dovada de toata deschiderea pentru a provoca o schimbare in bine”, a declarat Liliana Preoteasa – Coordonator al Unitatii de Implementare a Programului si Director general in cadrul M.E.C.I.

Detalii despre toate aceste materiale, precum si despre proiectul PHARE sunt
disponibile pe site-ul www.totilascoala.ro si pe blogul http://totilascoala.wordpress.ro.

Pentru mai multe informatii referitoare la campania de constientizare “In scoala nu este loc pentru discriminare”, va rugam contactati: Simona Bartis - Specialist Relatii Publice, Tel.: 0744 671 685, Email: simona.bartis@ldk.ro.

Pentru eventuale informatii si sesizari despre proiectele PHARE in Romania
contactati: cfcu.phare@mfinante.ro