Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutie publica in care colectarea deseurilor se face selectiv, conform legii 132/2010, este al treilea minister in care a fost  implementata astazi, 20 ianuarie 2010, campania ,,Legea 132/2010 - Institutiile publice colecteaza selectiv”.

Actiunea desfasurata astazi in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, face parte din campania de promovare a legii 132/2010, initiata de Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, Asociatia Green Revolution, Garda Nationala de Mediu, Asociatia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), Eco-Rom Ambalaje S.A. si Asociatia Green Area.

Campania a fost implementata pana la ora actuala in Administratia Prezidentiala, Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor.

Angajatii ministerului sunt mai bine informati cu privire la Legea 132/2010 si reglementarile ei:

In Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, deseurile sunt colectate selectiv, de mai mult timp, pe trei fluxuri: hartie si carton, plastic si metal, respectiv sticla. In acest sens, au fost instalate recipiente de colectare selectiva atat in interiorul cladirii, cat si in exterior.

In cadrul actiunii derulate astazi, initiatorii campaniei au informat angajatii ministerului printr-o serie de materiale de comunicare si promovare a Legii 132/2010: ghid si plan de masuri necesare in implementarea legii, text mailing, 520 de postere si flyere, doua roll-up bannere si un mesh stradal de 6/8 m patrati, pe cladirea din strada Spiru Haret, in perioada 17-24.01.2011.

,,Colectarea selectiva obligatorie este un pas inainte in asumarea unui comportament responsabil fata de resursele naturale. Legea privind colectarea selectiva obliga toti cei 1.300.000 de functionari din institutiile publice sa colecteze selectiv hartia, plasticul, sticla si metalul pentru a fi revalorificate”, a declarat Sulfina Barbu, Presedintele  Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor.


Despre campania ,,Legea 132/2010 - Institutiile publice colecteaza selectiv”:

Campania de implementare a Legii 132/2010, numita ,,Legea 132/2010 - Institutiile publice colecteaza selectiv”, initiata in septembrie 2010, este organizata de Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, Asociatia Green Revolution, Garda Nationala de Mediu, Asociatia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), Eco-Rom Ambalaje S.A. si Asociatia Green Area.

Campania de implementare a Legii 132/2010 este una de informare si comunicare si are ca obiectiv cresterea gradului de informare si constientizare a functionarilor publici, a angajatilor din institutii publice si a cetatenilor, cu privire la avantajele colectarii selective si reciclarii deseurilor.

Initiatorii campaniei sprijin informarea angajatilor si persoanelor desemnate cu colectarea selectiva din fiecare institutie printr-un kit de comunicare ce cuprinde: mesh stradal, ghid (brosura de 12 pagini) cu sfaturi practice, plan de masuri, text email pentru angajati, postere si flyere.

Kitul de comunicare poate fi obtinut gratuit, in format online si printabil, de pe paginile de internet:

•    http://www.gnm.ro/colect.php     
•    http://www.anpm.ro/campania_de_promovare_a_legii_1322010_adoptata_de_parlamentul_romaniei_si_publicata_in_monitorul_oficial_nr_461_din_6_iulie_2010_instituie_de_acum_incolo_colectarea_selectiva_a_deseurilor_in_instituti-14269     
•    http://www.greenrevolution.ro/proiecte/detaliu.php?id=14

Campania a inceput in 8 septembrie 2010, cand la sediul Garzii Nationale de Mediu a fost organizata o conferinta de presa, in cadrul careia reprezentantii initiatorilor au prezentat planul si strategia campaniei.

In perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011 are loc etapa promovarii colectarii selective si a Legii 132/2010 prin actiuni in sase institutii publice din Romania: Administratia Prezidentiala, Guvern si urmatoarele ministere: Sanatatii, Administratiei si Internelor, Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Justitiei.

Despre Legea 132/2010:
Legea 132/2010 privind obligativitatea colectarii selective a deseurilor in institutiile publice a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, publicata in Monitorul Oficial, nr. 461/6 iulie 2010 si a intrat in vigoare la data de 6 august 2010.

Legea 132/2010 are ca obiectiv cresterea gradului de reciclare si de valorificare a deseurilor si reglementeaza colectarea selectiva a deseurilor de hartie, carton, metal, plastic si sticla in institutiile publice, prin stabilirea modului de organizare si operationalizare a colectarii selective.

Legea 132/2010 este si o masura de sprijinire a aplicarii in Romania a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European privind deseurile, care prevede ca statele membre sa isi organizeze sisteme de colectare selectiva a deseurilor, obiectivul fiind atingerea tintei de minimum 50% reciclare a deseurilor, fixata statelor membre pana in 2020.


Informatii suplimentare:

Amalia Precup
- Communication Officer –
Asociatia Green Revolution
Phone: 021/310.63.97
Fax: 021/316.28 23
Email: amalia.precup [at] greenrevolution.ro
Website: www.greenrevolution.ro
www.green-report.ro