Cu prilejul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor care va avea loc sâmbătă, 12 iunie a.c., Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) își deschide porțile în intervalul orar 14:00 – 22:00 (cu ultimul acces la 21:00), pentru a primi vizitatorii, pe care îi așteaptă cu expoziții interesante, demonstrații de desen oferite de către artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), ateliere educative și de creație, precum și cu prezentări de vestimentație, armament și echipament specifice dacilor și romanilor, realizate de reprezentanți ai Asociației Terra Dacica Aeterna – Filiala București. 
 
Accesul la eveniment va fi gratuit și se va face în intervalul orar 14:00 – 22:00 (cu ultimul acces al publicului, la 21:00) prin intrarea din Calea Victoriei nr.12. Se va permite accesul unui grup de 30 de persoane, la un interval de 30 de minute, cu recomandarea ca timpul de vizitare să se încadreze în 45 de minute.
 
Publicul care va alege să viziteze muzeul, sâmbătă, se va bucura de o serie de activități, astfelꓽ
- 14:00 – 17:00 -  ateliere educative și de creație – Povestea Gânditorului, susținute de către elevul Alexandru Scorțar, educatori muzeali și desenatori artistici;

Atelierele se vor desfășura cu un număr maxim de 10 participanți, sunt recomandate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani și vor avea loc cu începere de la orele 14:00, 14:45, 15:30 și 16:15. Participarea este gratuită și se va face pe baza înscrierii, până vineri, 11 iunie, ora 17:00, la adresa de e-mail: educatiemuzealamnir@gmail.com

- 17:00 – deschiderea oficială a expoziției 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015, în prezența artistului-curator Alexandru Ciubotariu;
- 18:00 – 20:00 – Artistul la masa de lucru – Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) va desena în timp real, pentru vizitatorii muzeului, în cadrul expoziției 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015;
- 19:00 – 22:00 – prezentări de vestimentație, armament și echipament specific dacilor și romanilor, în Lapidarium-Copia Columnei lui Traian, realizate de membrii Asociației Terra Dacica Aeterna – Filiala București;
 
Pe tot parcursul serii, Cristian și Mihai Dumitru, membri fondatori ai Asociației Muzeul Jucăriilor, vor prezenta publicului expoziția Muzeul Jucăriilor găzduită de MNIR.
 
Vor fi accesibile publicului expozițiile permanente Tezaurul Istoric, Lapidarium și Copia Columnei lui Traian și expozițiile temporare Fragment. Experiența restaurării, Exponatul lunii - Un manuscris genealogic al Casei Princiare Cantacuzino, Muzeul Jucăriilor, O poveste dulce. Un secol de dulciuri românești  - Colecția de cutii de bomboane și ambalaje de dulciuri a Asociației Muzeul Jucăriilor, 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015.
 
Expoziția 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015, fără a avea neapărat o abordare istorică sau critică, își propune să treacă în revistă câteva momente mai puțin cunoscute din parcursul acestei arte, prin intermediul publicațiilor de tip periodic sau album, dar și al planșelor originale. În cadrul proiectului expozițional veți putea descoperi documente inedite și câteva aspecte mai puțin cunoscute, precum banda desenată religioasă, manga și comics în România, influența revistei Pif  în țara noastră, legătura cu presa satirică, dar mai ales perioada de început a benzii desenate în România și o mică incursiune în banda desenată din Republica Moldova. 
 
Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) va realiza benzi desenate și va putea fi urmărit de către vizitatori la masa de lucru, sâmbătă, 12 iunie, în intervalul orar 18:00- 20:00, și va continua să deseneze pentru public, în săptămâna următoare, 16-20 iunie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 14:00 - 17:00, în cadrul expoziției amintite.
 
Artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) trăiește și lucrează în București. Este absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi – Facultatea de Arte Vizuale şi Design, secţia Grafică,  și, din 2017 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Este cunoscut pentru creația de bandă desenată, dar și pentru intervențiile din spațiul public de tip street-art sub numele de Pisica Pătrată. De asemenea, „Pisic apat rata” este primul album de street-art din România, apărut la editura Vellant, în 2010. A avut peste 100 de expoziții și intervenții în spațiile expoziționale din țară, dar și în Grecia, Franţa, Ungaria, Belgia, Maroc, Serbia, Republica Moldova, Germania, Cehia, Polonia, Italia, Portugalia, Elveția, SUA,  Spania, Finlanda, Slovenia, Bosnia Herțegovina. A apărut în peste 60 de publicații în România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Serbia. A publicat ilustrații pentru mai multe cărți și albume de benzi desenate, iar albumul personal „Povestea despre eu” a fost tradus și a apărut în Ungaria, Germania și Finlanda.
 
De asemnea, în cadrul expoziției va rula ultima variantă a proiectului de motion-comics „Călușarii” realizat pe parcursul ultimelor ediții de Animation Worksheep, platforma educațională a Worksheep Studio.