Colectarea selectiva a inceput in Palatul Parlamentului, iar desfasurarea proiectului reprezinta un exemplu de bune practici in ceea ce priveste implementarea sistemului, a aratat Lorita Constantinescu, director comunicare Ecorom Ambalaje in cadrul conferintei cu tema Deseuri si Consumabile din seria „Parlamentul Verde”.

"Toti partenerii implicati au dorit sa puna in practica legislatia si sa gaseasca solutii. Motorul acestui proiect a fost Comisia condusa de doamna Sulfina Barbu", a aratat Lorita Constantinescu.

Cantitatile de deseuri colectate din Palatul Parlamentului au scazut odata cu implementarea infrastructurii de colectare selectiva, a aratat si Dolores Benezic, reprezentantul operatorului de salubritate URBAN. Daca inainte de demararea proiectului se colectau 1000 de metri cubi pe luna, in ultimele doua luni, perioada de proba a proiectului, cantitatile colectate au ajuns la aproximativ 700 metri cubi. Deseurile colectate selectiv se duc catre fabricile de reciclare din tara, a mai aratat Dolores Benzic.

Co-procesarea in industria cimentului, o solutie pentru viitor

Pentru deseurile care nu pot fi reciclate, Mihai Rohan, presedinte Cirom a venit cu o solutie ecologica: co-procesarea acestora in fabricile de ciment.

"Deseurile care nu sunt colectate selectiv sau care nu pot fi reciclate si care au o putere calorica pot fi utilizate de industria cimentului intr-un mod ecologic", a aratat Rohan. Acesta se refera la incinerarea deseurilor in cadrul fabricilor de ciment din Romania si utilizarea energiei produse astfel.

Articolul integral il puteti citi aici.