Ministerul Mediului lucreaza, in prezent, la un proiect de act normativ potrivit caruia, din 2009, toate institutiile publice vor fi obligate sa achizitioneze, exclusiv, surse ecologice de iluminare, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi la cea de-a treia sedinta a Consiliului National de Dezbatere Publica pe textul proiectului Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila.

Attila Korodi a mai spus ca tot din anul 2009 va fi fixat un plafon minim obligatoriu de 15% de produse ecologice, in achizitiile de echipamente IT si pentru hirtia copiativa. "Vrem sa producem o schimbare esentiala in optica achizitiilor publice, unde obligatiile de a achizitiona eco sunt, acum, zero", a spus ministrul Mediului, care a participat, joi, la cea de-a treia sedinta a Consiliului National de Dezbatere Publica pe textul proiectului Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila. "Vrem sa producem o schimbare esentiala in optica achizitiilor publice, unde obligatiile de a achizitiona eco sint, acum, zero. Ca sa intelegeti dimensiunea unor asemenea achizitii, pot sa va spun ca in Romania exista in jur de 14.000 de autoritati publice contractante. Asta inseamna o cerere importanta, si poate insemna o piata excelenta pentru cei care vor investi in afaceri cu eco-echipamente", a precizat ministrul. Ministerul Mediului a lansat, spre dezbatere publica, proiectul Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, care, dupa definitivare, va fi adoptata de Parlament.

"Vreau sa insist si asupra implicarii celorlalte institutii publice in realizarea acestui document. Vreau sa abordam calitativ relatia cu celelalte ministere, mai ales in grupurile de lucru pe fiecare dintre cele 11 teme intersectoriale. Cred ca, pe fiecare domeniu, coordonatorul functional poate proveni de la ministerul reprezentativ pentru acest domeniu: de exemplu, pentru transport durabil coordonarea poate fi la Ministerul Transporturilor, pentru sanatate publica la Ministerul Sanatatii si asa mai departe. Aceste grupuri pot asigura apoi continuitatea in procesul de implementare si monitorizare, in cadrul fiecarei institutii publice.", a spus ministrul Mediului. Acesta a precizat ca timpul care pune presiune pe redactarea documentului nu trebuie sa dauneze calitatii lui. "Vrem ca si forma finala a documentului, nu doar acest draft, sa fie, de asemenea, dezbatuta. In functie de calitatea si cantitatea dezbaterii, avem in vedere si prelungirea procesului de revizuire cu citeva luni, daca va fi necesar", a spus Korodi.