Asociația OvidiuRo face un apel de implicare pentru a asigura cărți și acces la educație copiilor preșcolari din zone defavorizate. Asociația OvidiuRo lansează campania Schimbă-le povestea!, cu scopul de a sublinia importanța accesului tuturor copiilor la o educație timpurie de calitate și de a asigura fondurile necesare oferirii de cărți copiilor preșcolari.
 
În noua realitate generată de  pandemia de COVID-19, copiii care trăiesc în medii defavorizate nu au avut acces la grădiniță și la școala online, de aceea s-a adâncit decalajul educațional și au crescut șansele de abandon școlar. În plus, copiii din familiile sărace nu au deloc cărți acasă, iar în grădinițele din zonele defavorizate există de cele mai multe ori doar cărți de colorat, ceea ce creează un impediment major în pregătirea pentru școală a acestor copii.
 
În România sunt, conform datelor furnizate de INS, aproximativ 600.000 de copii de vârstă preșcolară (3-5 ani) și 35.000 de educatori. Aproximativ 83% dintre copii sunt înscriși la grădiniță. Acest procent este cu 10%  mai mic în mediul rural față de cel urban. Dar problema majoră rămâne prezența zilnică extrem de scăzută a acestor copii la grădiniță.
 
Din păcate, rata de părăsire timpurie a grădiniței și a școlii din țara noastră rămâne la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa - 18,1%, iar în mediul rural ajunge chiar la 26.6%, față de 10,6% media europeană în 2018, pe fondul gradului de sărăcie și al gradului scăzut de educație al părinților.
 
„O carte poate schimba povestea unui copil sărac. Cei care nu interacționează în primii ani de viață cu poveștile întâmpină dificultăți în învățarea citit-scrisului și, de multe ori, ajung chiar să abandoneze școala. Am știut de la început că am pornit pe un drum lung, dar necesar pentru copiii care trăiesc în sărăcie: să le schimbăm povestea și viața, prin educație”, spune Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo. 
 
Prin mesajul campaniei Schimbă-le-povestea!, Asociația OvidiuRo face un apel către toți cei care se pot implica și își doresc să susțină educația preșcolară a unui copil sărac - să trimită un SMS (recurent, cu valoarea de 2 EUR/ lună), la 8844 cu textul CARTE. Fiecare SMS trimis reprezintă o carte care va fi oferită unui copil sărac. De cele mai multe ori, va fi prima lui carte. Va fi începutul unei noi povești, poate va fi pagina întoarsă către un viitor mai bun. 
 
Campania este lansată în cadrul American Independent Film Festival (AIFF), ce are loc în perioada 14-20 septembrie la București. Inspirat de curajul tematic şi de încărcătura socială a filmelor americane independente, Festivalul donează, prin Asociația Cinemascop, toate încasările care îi revin din vizionările filmelor de la Muzeul Național de Artă al României - Curtea de Onoare, Cinema Muzeul Ţăranului şi Mercato Kultur către Asociația OvidiuRo, pentru susținerea acestei campanii. Biletele au fost puse în vânzare pe platforma Eventbook.ro și vor putea fi achiziționate și în locații, înainte de proiecții, iar programul complet poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro la secțiunea Program.
 
***
Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. Toate programele asociației se desfășoară sub umbrela Fiecare Copil Merită o Poveste.
 
Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță, desfășurat de asociație în intervalul 2010-2015, a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, în vigoare începând cu februarie 2016.
 
Ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România, oferind materiale educaționale de cea mai bună calitate și formând profesorii pentru a valorifica aceste resurse. În 2019, OvidiuRo a distribuit 100.000 de cărți ilustrate în grădinițele din toată țara și pentru copii, acasă; 25.000 de profesori au fost formați și au primit kituri de lectură; 450 de grădinițe au fost dotate cu GrădiBiblioteci (un raft și o selecție de cărți potrivite vârstei). În 2020, Asociația OvidiuRo și-a continuat și adaptat programele, organizând ateliere de literație pentru copii, oferindu-le cărți, organizând sesiuni de pregatire online pentru educatorii și profesorii voluntari, distribuind pachete educaționale și sanitare celor mai sărace familii din programele sale.