În vremuri în care e greu să găsești repere și exemple de verticalitate, vă invităm să vă lăsați inspirați de poveștile lor.

George Istrate face parte din grupul Medicover de mai bine de 10 ani. Este pasionat de sport și de nutriția echilibrată. Cele două aspecte combinate l-au făcut să accepte fără să clipească propunerea de a se implica în proiectul Fundației Medicover, încă de la înființarea în România. După experiențe notabile în vânzări, acum lucrează cu părinți și copii pentru a-i ajuta să depășească provocările bolilor civilizației, precum diabetul zaharat de tip 2 sau supraponderabilitatea. 
 

Cine este George Istrate? 

George Istrate apreciază lucrurile simple, dar de valoare. Este pasionat de un sport din ce în ce mai popular – alergarea, dar și de un stil de viață cât mai ordonat și de posibilitatea de a-i ajuta pe ceilalți în acest sens. Bineînțeles, există și acele momente în care nu pot rezista unui burger apetisant sau unei prăjituri care îmi “zâmbește” frumos, dar reperul este și va rămâne întotdeauna dragostea pentru sport și pentru o nutriție echilibrată.  

Povestește-ne despre parcursul tău profesional. Cum și de ce ai ales o carieră în sectorul neguvernamental? 

Fiind absolvent de Relatii Economice Internaționale și de Management Financiar-Bancar, multă lume mă întreabă cum de am “nimerit” într-una dintre organizațiile non-guvernamentale importante din România. Mă leagă numai amintiri extraordinare de colegii mei din grupul Medicover, căruia m-am alăturat în 2008, în calitate de Reprezentant Vânzări Servicii Medicale.

În mai puțin de trei ani, am preluat administrarea a jumătate din conturile corporate mari ale companiei, alături de care am reușit să creez multă empatie și valoare pentru angajații lor. Ulterior, am preluat conducerea echipei de vânzări corporate care gestiona vânzările la nivelul regiunilor Medicover, timp în care am fost și nominalizat drept unul din cei 100 top tineri manageri, în cadrul catalogului editat de Business Magazin. De ce am ales ulterior segmentul non-guvernamental?

Mi s-a părut una din cele mai frumoase continuări a întregii experiențe acumulate până la momentul respectiv, precum și o încununare frumoasă a pasiunilor mele legate de stilul de viață echilibrat.

Care a fost cea mai mare reușita de până acum? Dar nereușita din care ai învățat cel mai mult?

Cea mai mare reușită a fost implementarea Programului “înCerc” în România, la Ploiești și posibilitatea de a ajuta foarte mulți copii cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și a altor boli ale civilizației. Legat de nereușite, consider că nu există oameni care să nu aibă parte și de eșecuri în viața lor. Însă, cel mai important lucru este să reușim să trecem peste ele și să învățăm întotdeauna din acestea. Am învățat din toate câte ceva, aceasta este lecția cea mai importantă.

Care este persoana din mediul neguvernamental pe care o admiri cel mai mult? De ce? 

Mediul neguvernamental din România este unul foarte dinamic, în care se întâmplă multe lucruri impresionante. Admir în mod deosebit acele persoane care reușesc să ajute cât mai mulți oameni să ducă o viață mai bună și mai sănătoasă. Nu aș vrea să nominalizez pe cineva, pentru că sunt mult prea mulți cei care merită atenția noastră. Profit totuși de această ocazie pentru a-i felicita pe toți cei care pun câte o cărămidă la temelia unei societăți mai bune și mai frumoase.

De ce Asociația Medicover și nu altă organizație? Ce te leagă de ea, cum te regăsești în ea, cum te reprezintă? Ce și-a propus să facă programul „înCerc”? 

Mă leagă mai bine de zece ani de experiență alături de grupul Medicover, iar oportunitatea de a mă alătura Asociației Medicover, încă de la începutul înființării, a fost una din acele șanse la care nu m-am gândit vreodată și de care am profitat cu mare bucurie. Asociația Medicover implementează în România cel mai mare program de prevenție a diabetului de tip 2 și a altor boli ale civilizației, dedicat copiilor de clasa a V-a din cel puțin două orașe din România. Acest program este continuarea succesului de care s-au bucurat colegii noștri din Polonia, de la Fundația Medicover, și pot confirma că deschiderea tuturor factorilor implicați a fost una impresionantă.

Mă refer la ministere, care ne-au fost suport încă de la început, autoritățile locale dornice să se implice în sănătatea copiilor, atât în municipiul Ploiești, cât și din cel de-al doilea oraș în care vom implementa programul începând din această toamnă (și care va fi dezvăluit în curând), inspectoratele școlare, directorii de școli și diriginții, consilierii educaționali și, în niciun caz în ultimul rând, părinții copiilor de clasa a V-a care ne-au dat acordul să evaluăm complet non-invaziv starea de sănătate a copiilor lor.

De asemenea, copiii care se află în risc de a dezvolta una din aceste probleme de sănătate, precum și părinții lor, au acceptat să beneficieze gratuit de sesiuni de consiliere individuală alături de specialiști în medicina generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Este minunat să vezi că ești primit cu brațele deschise și că poți ajuta copiii să înțeleagă ce înseamnă un stil de viață echilibrat, asigurându-și astfel un trai (mai) sănătos acum, precum și când vor deveni adulți.

Cum ai caracteriza România acum și care crezi că este cel mai important lucru care trebuie să se schimbe în societate? 

Pot discuta cu dragă inimă despre ceea ce constituie activitatea noastră principală, un stil de viață sănătos. Consider că România se îndreaptă în direcția potrivită, chiar dacă schimbarea se face poate cu pași prea mici. Din experiența pe care am acumulat-o deja în acest an de Program “înCerc”, pot confirma faptul că există o nevoie reală de a înțelege ce înseamnă o nutriție corectă, de a deschide inima oamenilor către sport, inclusiv de a avea cu cine să discute parinții și copiii atunci când au un obstacol peste care le este greu să treacă, cum ar fi o stare de supraponderabilitate sau obezitate. Mi-aș dori să văd implementate multe programe care să îi ajute pe oameni în acest sens. Nevoia de educație este atât de mare încât ne-a ajutat și pe noi să decidem să ajutăm cadrele didactice cu o serie de lecții multimedia dezvoltate deja de colegii noștri din Polonia și care acum sunt în curs de adaptare la realitatea românească, acestea urmând a fi propuse în curand Ministerului Educației spre aprobare. Sperăm astfel să putem pune umărul mai mult la această nevoie existentă în România.

Închei cuvintele de mai sus prin a spune că noi, reprezentanții Asociației Medicover, suntem foarte mândri de recunoașterea primită în cadrul Galei Societății Civile de anul acesta! Ne-ați arătat că suntem în direcția bună și ne-ați dat aripi să facem mai mult! Vă mulțumim!
 
Proiectul Programul "înCerc" de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației al Asociației Medicover a câștigat Premiul Special Organizația NEW ENTRY în cadrul Galei Societății Civile 2018. Acest articol este parte a proiectului editorial Profil de ONGist, realizat de Gala Societății Civile în parteneriat cu portalul Știri.ong.