La varsta de 16 ani, in 1996, Florin a fondat trupa pop Hi-Q, la Brasov. Lumea spune despre el ca este pasionat si inovator si i-ar placea sa auda acest lucru mai des. Impreuna cu alti compozitori din elita muzicii romanesti face parte din ARTIS – Asociatia Romana a Tinerilor Interpreti si Compozitori, un ONG care promoveaza drepturile noii generatii de artisti.


Ce nu vor sau nu pot oamenii sa vada ca este Florin Grozea?

Oamenii uita uneori ca muzica este o profesie care implica pe langa talent si multa munca. Am surpriza sa aud remarci de genul “Interesant, nu stiam ca esti atat de inteligent”. Nici nu stiu cum sa primesc aceasta remarca, este o jignire sau un compliment?

“Voluntariatul” – ce reprezinta acest termen pentru tine? Este o practica curenta in viata ta? Daca da, cat de des faci acest lucru? In ce a constat prima ta actiune/ initiativa?

Trupa Hi-Q a fost dintotdeauna implicata in munca de voluntariat. Inca din 1999 am fost unii dintre artistii care au militat in campaniile anti-SIDA. De-a lungul timpului Hi-Q a cantat pro-bono la 3 turnee anti-SIDA si numeroase concerte caritabile. Ultimul turneu de acest gen a fost organizat de Fundatia Motivation Romania in noiembrie anul trecut, evenimente realizate pentru persoanele cu dizabilitati. (http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20071102&pagina=1&articol=14784)

Vara trecuta ati refuzat sa va spalati masinile in perioada de seceta. Ce impact a avut “mini-campania” voastra, vi s-a mai alaturat cineva din industria muzicala?

Toti prietenii nostri au inteles campania noastra iar presa a dus mai departe mesajul Hi-Q pentru apa (http://www.vedeta.ro/Hi_Q_lupta_impotriva_secetei-3394.html)

Pe site-ul Galei Societatii Civile – www.galasocietatiicivile.ro – exista o sectiune “Proiecte ONG si Voluntariat” in care iti poti face cont de voluntar, prin intermediul caruia poti fi cooptat de catre organizatiile neguvernamentale pentru a lua parte la implementarea anumitor proiecte. Ti-ai face cont de voluntar?

Sunt deja voluntar. O sa-mi fac si cont, acum ca am aflat de asta.

Dupa tine, care crezi ca sunt problemele recurente cu care se confrunta societatea romaneasca in general si viata comunitatilor in particular? Care dintre ele ar putea fi rezolvate prin masuri destul de simple, daca cineva s-ar gandi sa le ia si sa le implementeze? Ce ai fi dispus sa faci ca sa contribui la remedierea acestora?

Cred ca multe probleme pleaca de lipsa constiintei civice. Dupa 45 de ani de frica si mizerie am uitat ca societatea este a noastra, ca blocul si strada sunt ale noastre, ca tara asta este a noastra. Sustin ideea de a face ore de educatie civica serioase incepand chiar cu clasa I. Doar prin educatie putem fi mai buni.

Ce este ARTIS (Asociatia Tinerilor Artisti si Compozitori Romani)? Are statut de ONG – cum activeaza mai exact? Cine sunt membrii fondatori ai asociatiei ARTIS? Ce v-ati propus sa faceti prin intermediul asociatiei ARTIS?

ARTIS este un ONG care sustine drepturile si interesele noii elite a muzicii romanesti. Sustinem intarirea si modificarea Legii Drepturilor de Autor, care este invechita si nu protejeaza creatorii. Sustinem ne-implicarea statului in negocierile dintre parti private cand este vorba de drepturi de autor, de interpretare si de producator. Sustinem modernizarea organizatiilor de gestiune colectiva.

Cum decurge o zi obisnuita din viata lui Florin Grozea?

Studioul de inregistrari, intalniri in oras, repetitii cu trupa de instrumentisti, lucru la site-ul http://www.e-ok.ro/, filmari pentru Hi-Q TV si, ce ramane, timpul liber il petrec pe internet sau cu prietenii. O viata simpla, complicata, densa si frumoasa.