Andrei Popescu este Coordonatorul Departamentului “Tineret in actiune” din cadrul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, mai pe scurt ANPCDEFP. Asa cum spune chiar el “wow,  numai numele are un rand [rade]. Agentie guvernamentala. Institutie publica. Desi face parte din aceste categorii, cred ca "agentia cu nume lung" sparge multe stereotipuri si demonstreaza ca si o institutie publica poate sa aiba si o viziune si vointa de a o pune in practica. Descrierea oficiala o gasiti pe http://www.anpcdefp.ro”.

Andrei  a terminat liceul in Pitesti cu specializarea chimie-biologie, a urmat Facultatea de Studii Economice in Limbi Straine din cadrul Academiei de Studii Economice, iar apoi masteratul de “Comunicare si Relatii Publice” din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative.

A inceput sa lucreze in agentie in 1999, imediat ce a terminat facultatea, fiind primul lui “job” cu norma intreaga. Inainte a mai lucrat sezonier intr-o agentie de turism si a fost implicat ca voluntar in doua organizatii non-guvernamentale.


GSC:
Ce inseamna mai exact ANPCDEFP? Care este rolul agentiei?
A.P.:  Pe scurt se poate spune ca ANPCDEFP administreaza (cu succes am spune fara falsa modestie) doua programe europene de finantare prin care se adreseaza unui spectru foarte larg de organizatii ce pot beneficia de finantare pentru proiecte europene in domeniul educatiei (formale si nonformale), formarii si tineretului.

Suna sec? Dincolo de fraze elaborate, prin proiectele finantate consider ca AN pune oamenii impreuna dandu-le ocazia sa invete unii de la si despre altii, sa descopere lumea cu alti ochi (si sa se redescopere) traind experiente intr-un ALTFEL de context. In continuare suna vag, nu? Poate site-ul reuseste sa va convinga mai bine: www.anpcdefp.ro

GSC: Ce programe gestioneaza ANPCDEFP in prezent ?
A.P.: Programul de Invatare pe Parcursul Vietii (Lifelong learning) cu programele sectoriale Comenius (pentru educatie pre-scolara si scolara), Erasmus (studii universitare si post-universitare, Grundtvig (educatia adultilor), Leonardo (formare profesionala) si nu numai. Mai multe detalii gasiti pe: http://www.llp-ro.ro. 

Programul Tineret in Actiune este dedicat proiectelor care implica tineri in mod activ si contin aspecte de educatie nonformala (detalii gasiti la www.tinact.ro).
Ambele programe de finantare sunt initiate si gestionate la nivel european de Comisia Europeana punand accent pe cooperare si activitati internationale, ele existand in acest moment si in alte 30 de tari. In plus in portofoliul ANPCDEFP se mai afla Eurodesk, Europass, Eurydice si Erasmus Mundus.

GSC: Cum a fost initiat Programul Tineret in Actiune?

A.P.: Tineret in Actiune (Youth in Action) este o initiativa a Comisiei Europene si a demarat in 2007. El a fost precedat de programul Tineret (Youth) desfasurat in 2000 – 2006 in care s-au “contopit” Tineret pentru Europa (Youth for Europe) si Serviciul European de Voluntariat care functionau inca inainte de 2000. In Romania programele europene de tineret au aparut pentru prima oara in anul 1997.

GSC: Cum functioneaza mai exact acesta?
A.P.: Organizatia ta are o idee de proiect buna in cautare de finantare care ar putea sa schimbe (in un pic mai bine) viata unor tineri si chiar si a comunitatii din care fac parte? Descarca formularul de candidatura si poti  transpune aceasta idee pe “hartie”. Trimite-o impreuna cu o serie de documente catre Agentia Nationala. Toate ideile primite intra intr-un proces de selectie realizat pe baza unor criterii (vezi si intrebarea urmatoare). Daca este aprobat, organizatia primeste o finantare cu ajutorul careia isi desfasoara activitatile propuse. Vezi si www.tinact.ro

Activitatile prin care ideile pot prinde viata pot fi destul de variate de la schimburi de tineri din mai multe tari la plantat de copaci in orasul tau, de la o piesa de teatru forum pentru a promova valori ale democratiei participative pana la stagii de voluntariat in strainatate.

In cadrul programului exista mai multe “linii de finantare” in functie de ideea de proiect (Schimburi de Tineri, Initiative ale Tinerilor, Proiecte pentru Democratie Participativa, Serviciul European de Voluntariat, Formare si Retele si Intalniri – Politici de Tineret) raspunzand unor nevoi foarte variate. Mai multe informatii gasiti la http://www.tinact.ro/tia-structura

GSC: Care sunt beneficiarii programului? Care sunt criteriile de selectie si prioritatile nationale si europene dupa care se ghideaza?
A.P.: Programul Tineret in Actiune se adreseaza organizatiilor nonguvernamentale de si pentru tineret si institutiilor publice care lucreaza cu tinerii, chiar si grupurilor informale (http://www.tinact.ro/tia-candidati).

Toate propunerile trec prin verificarea criteriilor de eligibilitate (respectarea termenului limita, anumite perioade de desfasurare, o serie de aspecte administrative – toate sunt disponibile pe site in fisa de eligibilitate) si prin evaluare calitativa. Ar fi multe de spus dar puteti sa va lamuriti singuri intrucat toate fisele de evaluare tip sunt disponibile pe site-ul nostru la http://www.tinact.ro/documente-procesul-de-selectie. 

Prioritatile nationale si europene contin un mix legat de teme (educatie nonformala, voluntariat, mediu etc), grup tinta (persoane cu dizabilitati, rural, minoritati), organizatie candidata (in special cele care nu au mai avut proiecte aprobate sau provin din judete cu putine proiecte) si nu numai. Toate detaliile sunt disponibile la http://www.tinact.ro/ce-este-tia. 

GSC: Care este bugetul alocat in anul 2010?
A.P.: 4 271 811 Euro (detalii gasiti pe http://www.tinact.ro/tia-buget-2010). Aproximativ aceeasi suma va fi alocata pentru Romania si in anul 2011.

GSC: Care este urmatorul dead-line pentru inscrierea in program?
A.P.: 1 septembrie. In fiecare an se pot depune candidaturi la cinci termene: 1 februarie, 1 aprilie, 1 iunie, 1 septembrie si 1 noiembrie.

GSC: Cum ajuta acest program ONG-urile si institutiile care lucreaza cu tinerii?
A.P.: In primul rand prin finantarea acordata acestora pentru a da viata ideilor lor de proiect. Astfel, pe de o parte se dezvolta si creste organizatia dar si tinerii implicati au ocazia sa se dezvolte personal. Si cum, din pacate, in Romania nu prea exista multe alte oportunitati fezabile de finantare pentru ONGurile de si pentru tineret, Tineret in Actiune cred ca a devenit un reper. Spun inca odata... din pacate!

Cred insa ca suntem un reper si datorita muncii unor oameni extraordinari alaturi de care am ocazia sa lucrez si care reusesc sa “traduca” un limbaj sec si sa dea o “fata umana” unui program care altfel poate parea destul de “tehnic” prin consultanta oferita in mod constant si tuturor celor interesati si evenimentele organizate.

GSC: Ce alte detalii ar trebui sa stie ONG-urile interesate?
A.P.: Ca exista un sistem de sprijin destul de bine pus la punct prin care se acorda consultanta celor interesati precum si sesiuni de informare si de formare.

Si ca totul este “pe bune”. Toti cei interesati au acces la toate informatiile necesare. Evaluatorii externi asigura obiectivitate in procesul de selectie unde criteriile se aplica unitar pentru toata lumea. Aceeasi sansa o are si o organizatie nou venita ca si un “client” mai vechi (de altfel, se observa un echilibru intre aceste categorii).

GSC: Puteti cuantifica cumva rezultatele obtinute pana acum prin implementarea acestui program in Romania?
A.P.: Cantitativ: in trei ani (2007 – 2009) au fost depuse 1705 propuneri de proiect din care s-au finantat 622 care si-au propus sa implice 17985 tineri. In plus au mai fost organizate 231 cursuri de formare care au atras 3974 de participanti si 471 sesiuni de informare cu 9946 participanti.

Sunt insa cifre reci si seci. Mai importante sunt rezultatele calitative care au insa un caracter mai degraba “intangibil”: competentele dobandite si experientele traite. Acestea sunt surprinse in o serie de studii realizate pe parcursul timpului (si la nivel national dar si european) disponibile la: http://www.tinact.ro/statistici-studii.

GSC: Ce alte activitati se desfasoara in cadrul Programului Tineret in Actiune?
A.P.: In afara de acordarea de finantare si consultanta aferenta se mai organizeaza o serie de evenimente. O parte sunt organizate direct de Agentia Nationala (ex. saptamani tematice,  Laboratorul de Educatie Nonformala, cursuri de formare specifice nationale si internationale). Alta parte sunt organizate de reteaua de persoane resursa (sesiuni de informare) si de reteaua de formatori (cursuri de formare pe teme precum Scrierea Propunerii de Finantare, Educatie Nonformala, Managementul Voluntarilor, Constituire de ONG). Mai multe detalii gasiti la: http://www.tinact.ro/tcp. 

GSC: Cum functioneaza Serviciul European de Voluntariat? Cate ONG-uri romanesti sunt acreditate de SEV?
A.P.: Serviciul European de Voluntariat presupune efectuarea de stagii de voluntariat in strainatate pe o perioada de la doua pana la doisprezece luni. Organizatiile din Romania pot fie sa trimita voluntari romani, fie sa gazduiasca voluntari straini. Pentru a putea face acest lucru este nevoie insa ca o organizatie sa fie acreditata. La 9 iulie 2010 exista 126 organizatii acreditate in Romania si numarul creste de la saptamana la saptamana. Mai multe detalii gasiti la http://www.tinact.ro/serviciul-european-de-voluntariat

GSC: Care consideri ca este cea mai activa organizatie de tineret din Romania la ora actuala?
A.P.: Este greu de dat un raspuns transant. Cred ca sunt mai multe organizatii active in Romania si imbucurator este faptul ca ele sunt “imprastiate” in mai multe zone din tara (Banat, Bucuresti, Oltenia, Transilvania). In Dobrogea, Moldova si Muntenia inca mai este de lucru.
Imbucurator este si faptul ca, cel putin in ultima vreme, parca ONGurile sunt ceva mai dispuse in a coopera  unele cu altele. Potentialul este insa urias si foarte putin exploatat!

GSC: De cati ani functioneaza serviciul de informare Eurodesk in Romania?
A.P.: 1999 a fost pregatit terenul insa functioneaza efectiv din anul 2000. Eurodesk este un serviciu de informare europeana pentru tineri. Mai multe informatii gasiti la http://www.eurodesk.ro/

GSC: Care este rata lui de solicitare?
A.P.: In fiecare an se raspunde la peste 2000 de solicitari (in medie aproximativ  10 solicitari pe zi). Exista si o lista de discutii dedicata (eurodesk_info@yahoogroups.com) care in acest moment are aproape 6000 de membri.

GSC: Care consideri ca sunt motivele pentru care tinerii romani voluntariaza?
A.P.: Din experienta personala as spune ca sunt trei factori motivatori care coexista: 1) idealismul care ii face sa creada in ceea ce fac si in faptul ca pot schimba (macar in mica parte) lumea; 2) placerea de a  face tot felul de lucruri impreuna cu alti tineri (si activitati “serioase”, insa nu numai - poate sunt un pic indoctrinat, dar cele mai tari chefuri la care am participat sunt cele cu voluntari si ONGisti) si 3) dezvoltarea de competente personale si profesionale dar si relatii inter-umane (networking) care ii pot ajuta ulterior in viata, inclusiv la locul de munca.

GSC: Cum apreciezi evolutia atitudinii tinerilor romani fata de voluntariat ca alternativa la un job platit?
A.P.: Eu am o viziune mai “idealista”. Sau poate mai conservatoare. Nu cred ca voluntariatul ar trebui privit la o “alternativa” la un job platit. Este clar ca prin activitati de voluntariat inveti o groaza de lucruri (si nu din carti ci din ceea ce traiesti), iti dezvolti abilitati si competente si chiar iti poti redefini (sau reconfirma) atitudini. Aspecte extrem de utile si usor de transferat la un potential job platit. Insa consider ca ar trebui sa ramana un “animal” de sine statator. Nu privit ca o alternativa ci mai degraba ca o activitate complementara.

GSC:
Care a fost cel mai greu moment ca voluntar din experienta ta?
A.P.: Incercati sa va imaginati sapte, opt sute de oameni care incep sa iti curga de prin toate colturile Europei in doua saptamani. Trebuie sa le asiguri casa, masa, sali de lucru, chiar si program “social”.  Fiind Paste cumulat cu 1 mai, Casa Poporului unde aveai evenimentul se inchide exact in perioada respectiva (cu toate aprobarile). Finantarea asteptata pentru cazare nu mai vine! Apare si solutia salvatoare! Insa... trebuie sa muti tot evenimentul la Constanta! In Saptamana Mare negociezi din nou casa, masa, faci rost de sali si chiar si de locuri pentru serile tematice. Bonus - faci rost de un TREN care sa duca participantii de la Bucuresti la Constanta!

Saga a continuat pana la final. Noroc cu 30 de oameni cu un suflet minunat care s-au mobilizat exemplar pentru a faca fata la un eveniment organizat pe un teren total necunoscut. O parte sutem in continuare buni prieteni. In organizatia din care faceam parte “dinozaurii” inca mai vorbesc despre acest eveniment. Am trait cateva zile momente de agonie si extaz cat pentru o viata intreaga! A fost o experienta la care nu as renunta pentru nimic in lume! Dar nici nu mi-as dori sa o repet [rade]!

GSC: 2011 este anul european al voluntariatului. Cum il veti marca?
A.P.: Sper sa nu dezamagesc prea tare spunand ca il vom marca in primul rand facand ceea ce stim sa facem cel mai bine: sprijinind initiativele organizatilor de si pentru tineret. Pentru ca toate proiectele Tineret in Actiune presupun o importanta componenta de voluntariat. Consideram ca este aspectul cel mai important intrucat “anul trece, voluntariatul ramane”.

Asta nu inseamna ca il vom lasa sa treaca pe langa noi! Impreuna cu o serie de ONGuri si Ministerul Culturii (in calitate de coordonator al AEV) vom realiza o serie de activitati prin care sa atragem atentia asupra importantei voluntariatului. In cazul nostru sigur vom organiza evenimente legate de Serviciul European de Voluntariat si o serie de cursuri de Managementul Voluntarilor. Lista este deschisa si activitati mai concrete vor fi stabilite impreuna cu partenerii nostri.

Sa nu uitam si faptul ca in 12 august 2010 a inceput si Anul International al Tineretului asa cum a fost declarat de catre ONU. Posibilitatile de "intersectare" a activitatilor realizate pentru cei doi ani tematici sunt limitate doar de imaginatia noastra.

GSC: Ce schimbari prevezi pana atunci pe piata romaneasca de voluntariat? 
A.P.: Intr-un mediu atat de dinamic este foarte greu de facut o predictie. ONGurile nu reprezinta o prioritate in perioada de criza. Cu toate ca, cel putin asa sustin studii europene, pentru fiecare Euro investit in activitati de voluntariat se intorc in comunitate intre trei si opt Euro (nu sub forma de bani, ci de servicii care altfel insa costa). Este un paradox. Astfel, desi nu pot face preziceri, sper sa ajungem insa sa intelegem mai bine ca voluntariatul este util pentru toata lumea (chiar si pentru economie).