Gala Societatii Civile: Faceti o scurta descriere a functiei pe care o ocupati in prezent si a organizatiei in cadrul careia lucrati. Ce studii ati urmat?


Gabriela Alexandrescu: In prezent, sunt Presedinte Executiv al organizatiei Salvati Copiii, o organizatie neguvernamentala nationala, non-profit, de utilitate publica, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, bazandu-se pe activitatea voluntara a membrilor sai. Am absolvit Facultatea de Management si Economie din cadrul Academiei de Studii Economice, Bucuresti, urmand apoi specializari in domeniul drepturilor copilului la institutii din Romania si strainatate. In prezent sunt doctorand la Universitatea Bucuresti, avand ca tema “Metode de interventie in combaterea traficului de copii”.
 
GSC: Cand a luat fiinta in Romania organizatia Salvati Copiii si cum?  Mentionati cate filiale are in toata tara organizatia si cati membri si voluntari.

G.A.: Organizatia Salvati Copiii si-a propus inca de la infiintare (aprilie 1990) sa dezvolte programe prin care copiii din Romania sa beneficieze prioritar de atentia tuturor, institutii, comunitati, organizatii private sau parinti. Crearea organizatiei noastre a fost posibila prin implicarea colegilor nostri din Suedia, de la Radda Barnen (Salvati Copiii Suedia), a caror experienta a fost replicata in contextul romanesc. Perioada aceea a fost extrem de dificila, mai ales tinand seama de realitatea dramatica a sistemului de protectie a copiilor, descoperita de noi toti imediat dupa evenimentele din decembrie 1989.

Dupa 20 de ani de activitate, organizatia si-a extins activitatea la nivel national, desfasurand programe in 19 localitati, cu filiale in 13 judete si in Bucuresti, peste 6.000 de membri si mai mult de 1.000 de voluntari, in majoritate tineri.

GSC: Ce proiecte are acum in desfasurare organizatia Salvati Copiii?

G.A.: Programele pe care le desfasuram urmaresc problematici diferite. Promovarea drepturilor copilului, implicarea copiilor si tinerilor ca voluntari, campanii de informare privind prioritatea educatiei, a protectiei copiilor impotriva violentei si exploatarii, centre de consiliere destinate copiilor si parintilor, servicii educationale si de integrare scolara pentru copiii care au abandonat scoala sau pentru copiii refugiati, programe de educatie pentru sanatate sau de prevenire a transmiterii HIV/SIDA sau tuberculozei si, nu in ultimul rand, programe de protectie si informare privind utilizarea in siguranta a Internetului de catre copii.
As dori sa subliniez ca, in derularea programelor noastre, rolul copiilor si tinerilor este foarte important, considerand ca drepturile copiilor sunt cel mai bine constientizate si asumate atunci cand acestia se implica direct in promovarea lor, prin participarea directa in actiunile noastre.

GSC: Cine sunt beneficiarii acestor programe?

G.A.: Salvati Copiii Romania desfasoara programe in beneficiul tuturor copiilor, dar acorda o atentie deosebita celor aflati in situatii dificile – copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati, copiii cu dizabilitati etc. Anual, peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei.

GSC: Vreti sa prezentati un caz special, din cadrul unui program desfasurat pana acum de Salvati Copiii, o poveste a vreunui beneficiar care v-a impresionat?

G.A.: Foarte multi copii m-au impresionat prin dorinta si ambitia lor de a-si depasi conditia impusa de mediul in care s-au nascut. Trebuie sa stiti ca cei mai buni parteneri, in munca noastra, ne-au fost copiii. Nu de putine ori, schimbarea atitudinii parintilor fata de educatie s-a datorat perseverentei copiilor de a reveni la scoala.

Un exemplu ar fi Anghel. Impreuna cu cei cinci frati a crescut intr-o casa de chirpici de la periferia Bucurestiului. Alaturi de parinti, muncea aproape zilnic la colectarea deseurilor de fier, pe care le vindeau. Asistentii sociali l-au intalnit in 2002 si, pentru ca nu fusese niciodata inscris intr-o forma de invatamant, a fost sprijinit sa se inscrie la cursurile informale pe care le organizam in acea perioada in parteneriat cu Scoala nr. 1 “Sfintii Voievozi”, in clasa I. Desi familia a inteles cu greu importanta educatiei si, in multe situatii, s-a opus ca fiul lor sa mai vina la scoala, Anghel a continuat sa invete, a finalizat la Salvati Copiii primele patru clase, iar in prezent este elev in clasa a VII-a la o scoala din cartierul lui.

In tot acest timp, s-a implicat in activitati ale Centrului educational, a participat la intalniri cu alti copii de varsta lui si a sustinut dreptul la educatie pentru toti copii. Pentru ca doreste ca si alti copii sa beneficieze de sprijinul pe care el l-a primit, Anghel a devenit educator de la egal la egal (“peer education”) si se implica alaturi de asistentii sociali in identificarea cazurilor de copii exploatati prin munca. Intentioneaza sa urmeze cel putin invatamantul obligatoriu de 10 clase pentru a-si putea gasi un loc de munca si pentru a nu mai fi niciodata nevoit sa traiasca din vanzarea fierului vechi.


GSC: Vorbiti un pic despre Festivalul Brazilor de Craciun?

G.A.: Festivalul Brazilor de Craciun este un eveniment de strangere de fonduri organizat anual de Salvati Copiii si are ca centru de interes o licitatie speciala de braduti de Craciun, creati exclusiv pentru aceasta ocazie de designeri cunoscuti din Romania. Devenit una din atractiile calendarului social al sezonului, Festivalul sprijina proiectele educationale. In cele noua editii, acest eveniment a reusit strangerea a aproape 2 milioane de euro, fiind folositi pentru dotarea cu carti a bibliotecilor scolare si pentru reintegrarea scolara a copiilor exploatati economic sau care provin din comunitati sarace. Numai in anul 2009, 2,400 de copii din cele 18 programe educationale au beneficiat de educatie si protectie.

GSC: Care sunt perioadele din an, propice, in care organizatia recruteaza voluntari?

G.A.: Activitatea de recrutare este permanenta, insa cei mai multi voluntari se inscriu in perioada septembrie-noiembrie, fiind la inceput de an scolar, cand entuziasmul lor e mai mare si programul mai putin incarcat cu teze sau examene.

GSC: Cum sunt recrutati voluntarii, care este procesul de recrutare pana cand ei ajung efectiv sa “voluntarieze”?

G.A.: In fiecare an se desfasoara 2 campanii de recrutare, prin organizarea de prezentari in scoli, licee si facultati a programelor organizatiei sau publicarea de mici anunturi in mass-media, mai ales in mediul on-line. Din ce in ce mai des, voluntarii deja implicati promoveaza organizatia in fata altor copii si tineri care decid sa participe in activitatile desfasurate.

In momentul inscrierii, la sediul organizatiei, Coordonatorul voluntarilor prezinta celor interesati activitatile in care se pot implica, apoi ei sunt directionati pentru un anumit program, in functie de disponibilitate, aptitudini si dorinte..

Urmatoarea etapa este instruirea viitorilor voluntari in cadrul unui curs de pregatire specific programului in care va activa, la finalul caruia copilul sau tanarul va fi in masura sa se implice direct in activitatile nostre.

Acest proces de recrutare si pregatire dureaza, in medie, 2 saptamani, iar implicarea lor, in multe cazuri, se extinde pe cativa ani.

GSC: Cu ce alte organizatii neguvernamentale colaborati in prezent pentru proiectele pe care le aveti in desfasurare?

G.A.: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia Marius Ivan, ProVobis, Consiliul National Roman pentru Refugiati, OvidiuRom, ARCA, RomaniCris, Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Asociatia Sf. Dimitrie, Focus – Centrul Roman pentru Copiii Disparuti si Exploatati Sexual, Fundatia Bega si Rudolf Walter din Timisoara

GSC: Ce companii partenere aveti in cadrul proiectelor sau care va sustin in momentul de fata in toate activitatile ?

G.A.: Lista companiilor partenere este foarte lunga si fiecare are o importanta deosebita. Amintesc doar cateva: BCR, Henkel, Cora, Sellgros, British Petroleum, Class Living, BRD, Alcatel-Lucent,Microsoft.

GSC: Cum ati obtinut finantari de la companiile respective (ati depus proiectele pentru finantare, v-au contactat ei direct dorind sa se implice intr-un proiect anume)?

G.A.: Cea mai parte din finantarile provenite din mediul privat sunt obtinute prin prezentarea de proiecte in acord cu politica de responsabilitate sociala a companiilor respective, altele sunt rezultatul unor initiative comune. Desigur, exista si companii care ne contacteaza pentru a sprijini activitatile noastre.

GSC: Dati-ne cateva detalii despre campania pe care o desfasurati in prezent in colaborare cu Politia Romana pentru combaterea cersetoriei.

G.A.: Din perspectiva drepturilor copilului, consideram ca cersetoria reprezinta una din formele grave forme de exploatare prin munca a copilului. Motivatiile parintilor sau adultilor carora le sunt incredintati copiii nu pot justifica trimiterea copiilor la intersectii, in mijloacele de transport in comun sau in magazine.
Campania initiata de Salvati Copiii in 2006 a avut ca scop protectia acestor copii. Ea este sustinuta de Politia Romana prin activitati de informare si prevenire realizate de lucratorii de politie la nivel national. Astfel, se urmareste intarirea capacitatii institutiilor de a depista copiii exploatati economic si de a interveni in integrarea lor sociala sau scolara.

Incepand din 5 iunie 2009, Salvati Copiii sprijina extinderea programului de lucru al serviciului dedicat protectiei copiilor strazii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Generale Bucuresti. Exista un telefon de urgenta (0800 821 218) sustinut de o echipa stradala de interventie a organizatiei.

GSC: A existat vreun proiect desfasurat de organizatia Salvati Copiii Bucuresti care a continuat, desi s-au terminat finantarile? Cum ati reusit sa faceti din acest proiect unul durabil, care sa se auto-sustina?

G.A.: Unul din programele care au inceput cu o finantare externa este reteaua de centre educationale. In 2001, era creat primul centru educational printr-un program de finantare al Organizatiei Internationale a Muncii, care s-a finalizat in aprilie 2003. Din acel an, cele 18 centre educationale create pana acum sunt sustinute prin activitatea de strangere de fonduri din cadrul Festivalului Brazilor de Craciun..

GSC: La toate editiile Galei Societatii Civile la care organizatia Salvati Copiii a participat a obtinut cate un premiu (in 2008 – 2 mentiuni, in 2007 – Salvati Copiii Iasi a obtinut o mentiune, Salvati Copiii Bucuresti a obtinut o mentiune si un Premiu la Servicii sociale pentru categorii defavorizate, in 2006 – o mentiune, iar in 2005 – un Premiu pe sectiune la Apararea drepturilor individuale/ colective). Ne puteti spune ce v-au adus aceste premii, in afara de recunoastere, cum v-au ajutat ele in relatia cu partenerii, finantatorii si cu institutiile statului cu care ati colaborat pana acum?

G.A.: Aceste premii ne confirma faptul ca suntem pe drumul cel bun, ca nivelul de competenta si performanta profesionala sunt in acord cu stardardele actuale. Fara indoiala, ele constituie, alaturi de alte premii si recunoasteri, cartea noastra de vizita, atat pentru opinia publica, cat si pentru mediul profesional specific protectiei si educatiei copiilor.


GSC: Care este dupa parerea dumneavoastra principalul obstacol cu care se confrunta ONG-urile din Romania in activitatea pe care o desfasoara?

G.A.: Desi sunt multe lucruri de discutat, m-as opri asupra faptului ca organizatiile neguvernamentale nu beneficiaza de o sustinere reala si de recunoasterea importantei lor de catre autoritatile statului. Procesul de includere pe baze egale, atat din punct de vedere financiar, cat si programatic, in crearea de servicii sociale si educationale destinate copiilor, prin delegarea de catre autoritatile locale, intarzie nepermis de mult, desi eficacitatea programelor dezvoltate de asociatii si fundatii s-a dovedit a fi superioara celor coordonate de institutii publice. Mai ales in acest domeniu, al promovarii si protectiei drepturilor copiilor, unde flexibilitatea, creativitatea si capacitatea de adaptare si extindere, caracteristice organizatiilor neguvernamentale, sunt esentiale.