În pregătirea Festivității de Premiere Gala Societății Civile 2023, am stat de vorbă cu o parte dintre Jurații GSC despre societatea civilă și implicarea civică, despre colaborare și dialog și despre cum va arăta societatea civilă în viitor. Anul acesta, 238 de iniţiative, respectiv 182 proiecte, 23 programe și 33 de campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XXI-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de peste 80 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

Vă invităm să citiți în rândurile de mai jos un interviu cu Gelu Dumincă, Profesor asociat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială - Universitatea din București și Director executiv - Fundația Agenția de Dezvoltare comunitară ÎMPREUNĂ.

 

Cum a fost experiența ta de a fi în juriul Galei Societății Civile, ediția 21? Ce te-a surprins, ce ai descoperit și ce spun proiectele de anul acesta despre implicarea socială din România?

Nu pot spune că m-a suprins ceva. Știu ce înseamnă societatea civilă, și ce face, și văd munca zilnică a colegilor mei pentru a contrabalansa ceea ce statul, din varii motive, uită să facă. Mă bucur să văd că proiectele de anul acesta ne arată o profesionalizare mai mare a sectorului, și, mai presus de toate, o implicare mai pare a cetățenilor prin donații și voluntariat. Asta înseamnă că societatea civilă din România reușește să catalizeze din ce în ce mai multă încredere și susținere.

 

Care crezi că este domeniul cel mai bine reprezentat din perspectiva implicării civice în România și în ce domeniu ar trebui investit masiv ca să producem schimbări reale în societate în următorii 10 ani?

Societatea civilă românească nu este în cea mai bună etapă de dezvoltare. Lipsa fondurilor și propunerile legislative care par mai degrabă orientate spre a sugruma sectorul decât să ajute creează o stare de nervozitate și nesiguranță atât pentru sector cât mai ales pentru beneficiarii direcți. Personal cred că cel mai bine stăm în zona de servicii (serviciile oferite de ONG-uri fiind, de cele mai multe ori, net superioare celor oferite de stat). Marea provocare, pentru mine, este zona de diversitate și echitate, mai ales în contextul în care, odată cu fluxurile demografice generate de războiul din Ucraina și lipsa forței de muncă, România devine o țară de destinație pentru foarte mulți străini. Țara nostră nu este pregătită deloc pentru diversitatea care ne va izbi în viitorul foarte apropiat și, în acest context și în lipsa unor investiții coerente, nu va fi de mirare dacă extremismul va crește.

 

Cum se naște implicarea civică? De ce au nevoie oamenii ca să treacă de la indiferență la implicare și de ce crezi că e nevoie pentru a antrena spiritul civic în România atât la nivel individual, cât și organizațional?

Omul nu se naște bun sau rău, empatic sau individualist, promotor al urii sau susținător al diversității, etc., ci devine datorită modului în care este crescut și educat. Educație este strâns legată de valorile, comportamentele și atitudinile pe care le avem în interior. Schimbarea nu se poate realiza decât dacă chestionăm ce avem și negociem niște valori și feluri de-a face conforme cu realitățile actuale și cu provocările viitorului..

 

Care crezi că este ingredientul principal în colaborarea actorilor diverși (ONG-uri, administrare publică, guvernamentală, mediu diplomatic, presă, mediu universitar sau corporate) pentru a aduce o reală transformare în societate?

Valorizarea celor de lângă noi, chiar dacă au un alt fel de-a face lucrurile. E greu să găsești chestiuni comune în condiții de dihonie. Da, banalul ”împreună”.

 

Campania Galei Societății Civile de anul acesta vorbește despre „Bine pentru Mâine” și prezintă poveștile unor tineri implicați în societatea civilă. Cum crezi că o să arate o societate civilă în viitor, construită de acestă nouă generație? Spre ce crezi că ar trebui să se îndrepte?

Societatea asta va arăta cum o vom face noi, fiecare dintre noi, să arate. Și ”noi” înseamnă cât mai mulți. Implicarea civică este încă mică, chiar dacă an de an cifrele cresc ușor. Însă, momentan, nu reprezentăm decât niște bule.

Nu cred că România va arăta neapărat mai bine în condițiile actuale. Are șanse, însă e nevoie de mai mult. De mult mai mult. Pentru că, ideal, este ca lumea religioasă, cea a societății civile și cea politică să caute și să găsească obiective comune. Alegerile din 2024 sunt un test pentru România și tare-mi este că România lui 2025 va arăta mai prost decât cea din 2023. Însă atunci va fi nevoie de o societate civilă matură mai mult ca niciodată. Pentru că rolul nostru este de a contrabalansa puterea statului fără a dori să le luăm locul.

 

Gelu Duminică a fost parte din juriul secțiunii Incluziune Socială. 

Câștigătorii ediției cu numărul 21 se vor afla în cadrul Festivității de Premiere a Galei Societății Civile, care va avea loc pe 26 septembrie, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român din București.

 

***

 

Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener Secțiune Educație și Învățământ și Secțiune Programe: BCR
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Mastercard
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor: Helinick
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Media Strategici: Pro TV, Rock FM, HotNews.ro, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: IQads.ro, RADOR, AGERPRES, spotmedia.ro, Zile și Nopți, Revista Biz, România Pozitivă, Știri.ONG
Parteneri Tradiţionali: Netvibes România, MediaTrust România

O campanie: Gavrilă&Asociaţii