În pregătirea Festivității de Premiere Gala Societății Civile 2023, am stat de vorbă cu o parte dintre Jurații GSC despre societatea civilă și implicarea civică, despre colaborare și dialog și despre cum va arăta societatea civilă în viitor. Anul acesta, 238 de iniţiative, respectiv 182 proiecte, 23 programe și 33 de campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XXI-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de peste 80 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

Vă invităm să citiți în rândurile de mai jos un interviu cu Veronica Brînză, Senior Program Manager, Fundația Vodafone România.

 

Cum a fost experiența ta de a fi în juriul Galei Societății Civile, ediția 21? Ce te-a surprins, ce ai descoperit și ce spun proiectele de anul acesta despre implicarea socială din România?

Ediția din 2023 este cea de-a doua la care particip ca membru în comisia de jurizare a proiectelor înscrise. Atât anul trecut, cât și anul acesta am fost foarte plăcut surprinsă să văd multe proiecte ale unor organizații mici sau la început de drum. Mă bucur că au prins curaj și consider că trebuie să le acordăm atât mai multă atenție, cât și mai mult sprijin pentru a continua ce au început.

 

Care crezi că este domeniul cel mai bine reprezentat din perspectiva implicării civice în România și în ce domeniu ar trebui investit masiv ca să producem schimbări reale în societate în următorii 10 ani?

Din păcate asta e greu de zis. În toate domeniile e nevoie de investiții masive. Iar domeniile sunt interdependente. Doar ca un exemplu, fară o educație mai bună a oamenilor (atât copii, cât și adulți) sau investiții pe partea de prevenție, spitalele din Romania vor fi pline de pacienți. Fară echipamente medicale, personalul medical nu va putea salva viețile pacientiilor lor. Fără cercetare și studii aprofundate nu se vor putea face investiții sustenabile. E un cerc vicios.

 

Cum se naște implicarea civică? De ce au nevoie oamenii ca să treacă de la indiferență la implicare și de ce crezi că e nevoie pentru a antrena spiritul civic în România atât la nivel individual, cât și organizațional?

Implicarea civică pornește de la individ, de la fiecare dintre noi. De la o scânteie care aprinde în noi un crez sau poate doar dorința de a face ceva în plus și pentru cei de lângă noi. Abia mai tărziu ne dăm seama că, făcând ceva pentru cei de lângă noi, facem multe pentru noi înșine. Iar asta se aplică atât individului, cât și organizațiilor.

Bineînțeles, mai avem nevoie și de alte câteva ingrediente, cum ar fi crearea unei oportunități de implicare, să vedem/simțim că nu suntem singuri în demersul nostru, ci că avem susținere (morală, materială, financiară). Însă, ceea ce va ține aprinsă acea scânteie este recunoștința sinceră a celor care sunt ajutați. Recunoștința este combustibilul care menține în mișcare angrenajul implicării sociale.

 

Care crezi că este ingredientul principal în colaborarea actorilor diverși (ONG-uri, administrare publică, guvernamentală, mediu diplomatic, presă, mediu universitar sau corporate) pentru a aduce o reală transformare în societate?

Pentru ca o mâncare să iasă bună, e nevoie ca toate ingredientele să fie de calitate, dar și de un pic de grijă și iubire.

Lăsând metaforele la o parte, cred că actorii pot colabora atunci când există o deschidere înspre colaborare, o comunicare eficientă și când fiecare pune umărul la treabă, nu așteaptă doar de la ceilalți. Din fericire am multe exemple de bune colaborări intersectoriale și toate au același ingredient secret: oameni în poziții de decizie care își doresc cu adevărat să aducă o schimbare, să facă diferența.

 

Campania Galei Societății Civile de anul acesta vorbește despre „Bine pentru Mâine” și prezintă poveștile unor tineri implicați în societatea civilă. Cum crezi că o să arate o societate civilă în viitor, construită de acestă nouă generație? Spre ce crezi că ar trebui să se îndrepte?

Și în această zonă, a tinerilor implicați, avem surprize plăcute. În ultimii ani am observat o creștere a numărului de copii și tineri care aduc un suflu nou, care vin cu idei și le și pun în practică. Cred că este un parcurs natural și am încredere că vor face o treabă bună, în continuarea celei pe care o facem noi. Mie mi-ar plăcea ca ceea ce vor face să scoată mai la suprafață umanitatea din fiecare dintre noi.

 

Veronica Brînză a fost parte din juriul secțiunii Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor, secțiune susținută de Helinick. 

Câștigătorii ediției cu numărul 21 se vor afla în cadrul Festivității de Premiere a Galei Societății Civile, care va avea loc pe 26 septembrie, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român din București.

 

***

 

Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener Secțiune Educație și Învățământ și Secțiune Programe: BCR
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Mastercard
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor: Helinick
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Media Strategici: Pro TV, Rock FM, HotNews.ro, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: IQads.ro, RADOR, AGERPRES, spotmedia.ro, Zile și Nopți, Revista Biz, România Pozitivă, Știri.ONG
Parteneri Tradiţionali: Netvibes România, MediaTrust România

O campanie: Gavrilă&Asociaţii