- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Andreea Constantin – Director Proiecte la Asociația M.A.M.E., care ne-a povestit pe larg despre proiectul Centrul Steluțelor – centru de suport, consiliere și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi.

1. Cum a apărut ideea/nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

Copiii din România cu diverse boli grave se confruntă cu numeroase nevoi care apar odată cu diagnosticului dur, iar recuperarea lor se întinde pe perioade lungi de timp. Din păcate, programele naționale de sănătate publică nu acoperă toate nevoile pe care aceștia le au, iar familiile lor sunt constrânse să apeleze la serviciile din mediul privat. Pentru majoritatea, acest lucru este imposibil din cauza costurilor foarte mari. Noi, Asociația M.A.M.E. am cunoscut îndeaproape toate aceste probleme în urma interacțiunii cu familiile micilor pacienți și din acest motiv am înființat Centrul Steluțelor, un centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală adresat copiilor grav bolnavi. Astfel, anual, aproximativ 150 de copiii beneficiază gratuit de terapii complementare tratamentului medical, precum: informare și îndrumare, consiliere psihologică individuală și de grup, fiziokinetoterapie, consiliere nutrițională, logopedie, artterapie, terapie multisenzorială, activități de dezvoltare personală, grupuri de suport, ludoterapie, meloterapie, activități educative, ajutor material și financiar etc. Rezultatele pozitive pe care le-am obținut de-a lungul timpului, precum și fluxul cererilor de ajutor pe care le primim constant fac dovada necesității programelor complexe de recuparare pe care le punem la dispoziția beneficiarilor noștri.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

Implementarea acestui proiect a venit de la sine cu o serie de lecții pe care le-am învățat. Acestea se regăsesc predominant în planificarea strategică a organizației și managementul eficient al serviciilor oferite beneficiarilor. Astfel, anual stabilim un plan de acțiune cu obiective bine stabilite, aliniate strategiei organizației. Planul cuprinde o structură clară a activităților derulate în cadrul centrului, resursele umane și financiare necesare pentru buna desfășurare a acestora. De asemenea, un alt lucru important pe care l-am învățat este strâns legat de calitatea serviciilor oferite în cadrul centrului. În acest sens, organizația aplică toate standardele de calitate impuse de legislația în vigoare, urmărește îndeaproape normele elaborate de instituțiile statului și dezvoltă constant aceste servicii prin formarea continuă a personalului și introducerea de instrumente și tehnologii inovative care să faciliteze procesele terapeutice.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

Pentru Asociația M.A.M.E. impactul este unul dintre cele mai importante instrumente care demonstrează valoarea socială a activităților derulate în cadrul proiectelor noastre. Pentru a evidenția impactul proiectelor utilizăm o serie de indicatori calitativi și cantitativi, precum:
  • indicatori calitativi: chestionare de evaluare a gradului de satisfacție, testimoniale, rapoarte narative și financiare etc.;
  • indicatori cantitativi: număr beneficiari direcți, număr beneficiari indirecți, număr parteneriate și colaborări, tipuri de activități, număr servicii oferite, instrumente de lucru, apariții media, număr de accesări ale site-ului/paginii ale proiectelor, postări în social media, număr accesări postări etc.
 
4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

Proiectul a avut un impact semnificativ la nivelul comunității prin îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor, dezvoltarea unei rețele consolidate de suport prin implicarea de specialiști, voluntari, colaboratori și parteneri. De asemenea, s-au creat grupuri de părinți care promovează la rândul lor activitățile derulate și serviciile oferite în rândul altor părinți pentru a-i ajuta să acceseze mai ușor programele de recuperare de care au nevoie pentru copiii lor.

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

Proiectul Centrul Steluțelor este în continuare în implementare. Pentru a asigura succesul derulării activităților planificate, vom asigura o monitorizare constantă, vom perfecționa instrumentele de lucru și vom realiza un plan de management în ceea ce privește riscurile care pot apărea.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka
este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.