- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Ioana Petrea – Director Fundraising și Comunicare al Fundației Regale Margareta a României, care ne-a povestit pe larg despre proiectul Fondul pentru Vârstinici.

1. Cum a apărut ideea/ nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

Fondul pentru Vârstnici a fost inițiat la debutul pandemiei când, prin Telefonul Vârstnicului, ne-au fost semnalate multe cazuri de vârstnici izolați care nu mai puteau beneficia de serviciile ce le erau necesare. Nevoile vârstnicilor au crescut exponențial, dar resursele din comunitățile mici s-au limitat mult. Organizațiile partenere din țară se confruntă cu dificultăți în acoperirea nevoilor pe care vârstnicii le adresează și au nevoie de sprijin pentru a continua serviciile sociale și de suport pentru seniorii din comunitățile unde activează. Multe dintre ele au fost nevoite să renunțe la o parte din personal din cauza resurselor financiare insuficiente iar altele s-au regăsit în situații critice limitându-și măsurile de intervenție, în această situație sprijinul a devenit crucial în continuarea activității în vederea deservirii vârstnicilor din comunitate. Fundația își dorește să facă posibilă continuarea programelor de intervenție socială în comunități și chiar sporirea gradului de ajutor oferit persoanelor vârstnice din tară. Astfel, am constituit Fondul pentru Vârstnici, ca o campanie de fundraising și ca un proiect umbrelă pentru a putea sprijini seniorii din întreaga țară prin ajutor direct sau prin ajutor oferit unor organizații și grupuri ce au în grijă seniori cu ingrijire la domiciliu, sprijin practic sau material.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

În primul rând am observat că fiecare ONG dedicat persoanelor vârstnice are metode de intervenție specifice și răspunde într-un mod propriu nevoilor identificate în cazul beneficiarilor, care sunt de o mare diversitate – de la dificultăți de deplasare, probleme medicale, izolare socială sau lipsuri pentru un trai decent, până la acces la tehnologie. Am învățat astfel să fim flexibili și am oferit multă încredere partenerilor sociali, doar astfel reușind să putem acoperi în 22 de comunități nevoi ale vârstnicilor care se confruntă cu situații dificile de viață.

De asemenea, am aflat că există o categorie însemnată de oameni care sunt sensibili la această cauză socială și vor să se implice în susținerea seniorilor vulnerabili – ca voluntari sau donatori. Am facilitat strângerea de fonduri prin donație lunară de 2 Euro trimisă prin SMS cu textul SINGUR la 8844.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

Impactul proiectelor noastre se măsoară prin numărul beneficiarilor incluși în proiectele sociale și educaționale, dar și prin schimbarea adusă de intervenția noastră în viața lor. La nivel social, urmărim realizarea unei schimbări de mentalitate a oamenilor privind aspecte disfuncționale, cum ar fi de exemplu marginalizarea unor categorii defavorizate, precum și crearea unui cadru în care fiecare generație să aibă șansa să își împlinească potențialul.

4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

În primul rând am îmbunătățit viața a peste 2000 de seniori aflați în situații de risc, cum spuneam, cu stare de sănătate precară, venituri insuficiente, locuinţe improprii, hrană insuficientă şi neechilibrată; imobilitate, singurătate, abandon familial şi social, prin servicii sociale oferite în funcție de nevoi.

Foarte important este însă și faptul că am reușit să dezvoltăm capacitatea organizațiilor pe care le-am susținut prin grantul Fondul pentru Vârstnici de a continua sau crea proiecte de intervenție și ajutor pentru vârstnicii din comunitate. Prin facilitarea accesului la serviciile sociale sau medicale la domiciliu, a scăzut presiunea asupra aparținătorilor aflați uneori la distanță sau asupra comunității.

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

Ne dorim pe lângă acoperirea unei plaje cât mai largi de nevoi sociale și o evoluție a serviciilor destinate vârstnicilor în dificultate.

Ceea ce facem deja acum diferit în proiectul Fondul pentru Vârstnici este includerea în fiecare tip de intervenție a voluntarilor tineri din comunitate. Abordarea intergenerațională este un element comun în toate proiectele Fundației, care are ca scop stimuarea solidarității între generații și crearea unor comunități în care membrii lor să se susțină reciproc. Voluntarii se pot implica în acțiuni de distribuire de donații la domiciliu, realizarea cumpărăturilor sau acompanierea senorilor, în acțiuni de socializare și stimulare, în oferirea de sprijin emotional, chiar și în demersuri de promovare sau strângere de fonduri.

De asemenea, ne propunem să facem pași importanți în crearea de competențe digitale pentru persoanele de vârsta a treia, care ar putea rezolva unele dintre nevoile lor practice, dar și de socializare, incluzându-i astfel în lumea în care trăim noi azi.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.