- Gala Societatii Civile 2022 x Ashoka Romania -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Sorin Marinescu – Coordonator de proiecte în cadrul Fundației Regale Margareta a României, care ne-a povestit pe larg despre proiectul Fondul Special pentru Copii.

1. Cum a apărut ideea/ nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

În România, unul din doi copii este supus riscului sărăciei și excluderii sociale, situație care duce de cele mai multe ori la abandon școlar. Principala problemă resimțită în acțiunile Fundației este lipsa resurselor necesare familiilor, pentru a putea susține educația copiilor din clasele I-VIII și continuarea educației pentru tineri la liceu. Copiii crescuți într-o familie cu probleme sociale rămân cu învățarea în urma colegilor, acasă nu au de obicei niciun sprijin la lecții, își pierd stima de sine și, în scurt timp, se confruntă cu un decalaj școlar care devine imposibil de recuperat. Sprijinirea materială și emoțională a copiilor și a părinților conduce la creșterea nivelului de școlarizare a copiilor și la dezvoltarea unui comportament pozitiv al părinților atât față de copiii lor, cât și față de comunitatea în care trăiesc.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

Perioada ultimilor ani este cea mai provocatoare din toate pe care le-am trăit vreodată. Pandemia, războiul au schimbat lumea într-un mod pe care nu ne-am fi imaginat niciodată, schimbări care s-au resimțit pe plan medical, economic și social. Cu fiecare zi care trece, ne bucuram că suntem sănătoși, dar această bucurie stătea totuși sub grija zilei de mâine.

Pentru milioane de copii din țara noastră, perioada pandemiei nu a fost ușoară deloc, școala a trecut online, părinții acestora au rămas fără venituri, fără minimile nevoi de bază necesare dezvoltării socio-educaționale pentru un copil.

Am accesat toate resursele noastre profesionale și personale pentru a sprijini cât mai mulți copiii afectați de pandemie și de situațiile dramatice generate de aceasta. Ca de fiecare dată, ne-am mobilizat și am adus soluții. Am învățat că atunci când îți pasă și nu trăiești în bula ta, viața capată și mai mult sens.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

Impactul proiectelor noastre se măsoară prin numărul beneficiarilor incluși în proiectele sociale și educaționale și schimbarea adusă de intervenția noastră în viața lor. La nivel social, urmărim realizarea unei schimbări de mentalitate a oamenilor privind aspecte disfuncționale, cum ar fi de exemplu merginalizarea unor categorii defavorizate, precum și crearea unei noi generații de tineri care să își împlinească potențialul.

Când vezi că viețile multora din beneficiari se îmbunătățesc semnificativ, ești motivat să continui și să inovezi continuu.

4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

În cadrul acestui proiect focusul principal este pe copii și familiile acestora, pentru că gândim întotdeauna holistic și dorim o schibare durabilă pentru copiii din proiect și familiile aparținătoare. Am observat că atunci când copiii și părinții văd că există oameni cărora le pasă de ei și că depun efort pentru ca ei să depășească situația de criză, devin motivați iar schimbarea vine în mod natural. Rezultatele școlare ale acestora, creșterea încrederii în forțele proprii, adaptarea la situații noi sunt câteva dintre îmbunătățirile realizate la nivel personal și familial.

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

Aș merge în continuare pe relaționare cât mai bună cu familiile copiilor din program, vizite de monitorizare, o analiză reală a situației socio-materiale a familiilor. Aș include mai multe pârghii și persoane de suport în viața copiilor, cum ar fi, de exemplu, voluntari seniori ce pot contribui la pregătirea școlară și îmbunățățirea rezultatelor din punct de vedere educațional. Planurile de dezvoltare și intergrare socială se dovedesc eficiente dacă sunt prevăzuți minim 3 ani de intervenție.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.