- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Andreea Constantin – Director Proiecte la Asociația M.A.M.E., care ne-a povestit pe larg despre proiectul Îmrepună pentru Sănătate.

1. Cum a apărut ideea/nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

Pacienții diagnosticați cu cancer sau alte boli grave din România s-au confruntat în ultimii ani cu numeroase probleme în accesarea unor servicii sau tratamente medicale urgent. Acest lucru a apărut ca o consecință a subfinanțării sistemului de sănătate, a lipsei unor medicamente oncologice din listele aprobate de către instituțiile statului, dar și ca urmare a insuficienței programelor de screening și prevenție. Toate acestea au condus la îngreunarea intervențiilor și a recuperării acestor pacienți și au avut un impact negativ asupra populației țării prin creșterea ratei mortalității. Mai mult, majoritatea dintre aceștia au dificultăți materiale și financiare majore și nu reușesc să facă față costurilor cu plata unor investigații, medicamente, tratamente, transport. Din această cauză, pacienții nu mai urmează tratamentul sau îl amână.

Asociația M.A.M.E. a cunoscut îndeaproape aceste probleme ca urmare a interacțiunii cu peste 10.000 de pacienți. De aproape 14 ani, oferim suport, consiliere și diverse servicii psiho-socio-medicale cu scopul de a-i ajuta să treacă mai ușor prin perioada de confruntare cu boala. Nevoile cu care aceștia s-au confruntat cel mai des sunt următoarele:
  • accesarea unor serviciilor psiho-medicale;
  • contactarea cu clinici din țară și din străinătate pentru realizarea unor investigații și tratamente medicale;
  • obținerea unei a doua opinii medicale;
  • consultanță privind strângerea fondurilor necesare pentru plata unor investigații medicale și tratamente ce nu pot fi efectuate în România sau care nu pot fi acordate în timp util;
  • consiliere și îndrumare de specialitate pentru accesarea unor fonduri de la Ministerul Sănătății sau Direcția de Sănătate Publică;
  • găsirea unor soluții de cazare pentru aparținătorii pacienților sau părinții copiilor bolnavi pe perioada realizării intervențiilor sau a tratamentelor medicale

Proiectul ”Împreună pentru sănătate” a fost dezvoltat pentru a veni în sprijinul pacienților grav bolnavi care trec prin astfel de situații dificile, pentru a le oferi posibilitatea de a găsi soluții la problemele pe care le au.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

Implementarea proiectul ”Împreună pentru sănătate” ne-a arătat cât de important este să avem o strategie bine stabilită din punct de vedere al resurselor financiare și umane pentru a gestiona eficient diverse situații neprevăzute care pot apărea în perioada de implementare. Contextul pandemiei este unul dintre cele mai specifice exemple care ne-a arătat cât de mult ne-a ajutat planificarea și evaluarea riscurilor în derularea unui astfel de proiect amplu. Rețeaua de parteneri și colaboratori construită de-a lungul timpului a fost o resursă prețioasă la care am putut apela pentru a asigura continuitatea activităților și găsirea de soluții alternative care să răspundă valului de solicitări de nevoi venite din partea pacienților. De asemenea, baza de date cu peste 300 de voluntari ne-a ajutat să alocăm necesarul de resursă umană care să preia numărul mare de cereri de ajutor venite în cadrul platformei.

Alocarea eficientă a resurselor financiare, implicarea comunității pentru a atrage cât mai multe fonduri ne-au permis să asigurăm un cash flow pozitiv pentru a face față tuturor solicitărilor și provocărilor apărute.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

Indicatorii calitativi și cantitativi sunt cele mai importante instrumente pe care le utilizăm pentru măsurarea impactului proiectelor pe care le derulăm la nivelul Asociației M.A.M.E. Acestea fac dovada calității serviciilor și a proiectelor noastre și demonstrează, la nivelul comunității, stabilitatea organizației pentru grupul vulnerabil pe care îl avem în atenția noastră.

Pentru a evidenția impactul proiectelor utilizăm o serie de indicatori calitativi și cantitativi, precum:
  • indicatori calitativi: chestionare de evaluare a gradului de satisfacție, testimoniale, rapoarte narative și financiare etc.;
  • indicatori cantitativi: număr beneficiari direcți, număr beneficiari indirecți, număr parteneriate și colaborări, tipuri de activități, număr servicii oferite, instrumente de lucru, apariții media, număr de accesări ale site-ului/paginii ale proiectelor, postări în social media, număr accesări postări etc.


  •  
4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

Mulțumită proiectului ”Împreună pentru Sănătate”, pacienții grav bolnavi au găsit soluții pentru nevoile cu care se confruntă. Platforma dezvoltată în cadrul proiectului a devenit o rețea a solidarității care a adus împreună pe cei care au nevoie de ajutor și cei care pot veni în sprijinul lor.

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

Proiectul ”Împreună pentru sănătate” este în continuare în implementare. Anual, ne atingem obiectivele propuse și venim în sprijinul tot mai multor pacienți care ne solicită ajutorul pentru diverse probleme cu care se confruntă. Vom urmări să constant ca proiectul să se dezvolte și vom aduce resurse importante care să contribuie la o calitate mai bună a vieții pacienților grav bolnavi din România.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka
este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.