- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Anca Teodora Sandu – Comunitate Nucșoara și Președinte @Asociația Casa Bună, care ne-a povestit pe larg despre proiectul Lecții online la Casa Bună.

1. Cum a apărut ideea/nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

Pandemia ne-a forțat să fim creativi. Pentru că nu ne mai puteam întâlni fizic cu copiii trebuia să gândim o modalitate de a-i ține aproape de noi. Lecțiile online au apărut la început de pandemie, în perioada de carantină mai exact. Primul gând a fost “hai să creăm un grup de whatsapp să ii ținem aproape, să îi ținem conectați la școală, să nu uite ceea ce au învățat”. Așa au apărut provocarile zilnice de mate și română pe care le dădeam copiilor pe un grup de whatsapp.

De aici am pornit. Valeriu a dus apoi primele calculatoare în Ferentari. Copiii au început să prindă repede cum funcționează un calculator, cum se conectează la internet și cum se conectează apoi pe skype cu voluntarii. Voluntarii aveau pe atunci mult timp la dispoziție. Când i-am conectat a explodat totul. La început se vedeau săptămânal câte o ora pe zi. Repetau mate și română, noțiuni de bază.

Am realizat așa că ne putem folosi de internet pentru a ajunge la copii din afara Bucureștiului, la copii la care n-am fi ajuns altfel.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

Să ai o idee sclipitoare este ușor. Începuturile, deși pline de incertitudini, sunt fun, sunt pline de adrenalină. Provocarea apare atunci când ai o idee sclipitoare și vrei să o menții în viață pe o perioadă lungă de timp, să o crești, să o dezvolți.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

Impactul înseamnă un telefon de la un copil nou care își doreste să se înscrie în program pentru că a auzit de la colegul lui că la Casa Bună sunt voluntari buni care vorbesc frumos și se poartă frumos cu copiii. Măsurăm impactul în număr de copii noi în program, copii activi la lecțiile săptămânale, în retenția copiilor în program dar și în feedback-ul primit din partea comunităților în care activăm.

4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

Dacă ne referim la comunitatea de voluntari, paradoxal, online-ul ne-a adus mai aproape. Avem voluntari de peste tot din lume, oameni care vor să facă bine dar cărora distanța nu le permite. Am putut să ne conectăm mai ușor noi între noi dar și noi cu copiii

Dacă ne referim la comunitățile în care activăm, a dus la creșterea încrederii familiilor în noi. Nefiind dependenți de o prezență fizică, conectându-ne cu copiii săptămânal, am devenit treptat, treptat parte din familia extinsă a copiilor. Părinții au putut asista la lecțiile pe care copiii le făceau și au căpătat încredere atât în noi cât și în copiii lor și în abilitățile lor de învățare.

Având încredere în noi am putut intra în comunitate și cu servicii medicale necesare copiilor (controale pediatrice de rutină) și cu activități educaționale departe de casă (tabere).

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

„Lecțiile online” este un proiect viu și într-o continuă creștere și dezvoltare. Uitându-ne înapoi probabil ce am face diferit ar fi să avem un pic mai multă grijă de noi și resursele noastre, am planifica mai bine distribuirea echipamentelor IT, am seta din timp training-uri IT pentru copii și probabil un proces de onboarding mai coerent pentru voluntari.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka
este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.