- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Alexandru Cucu (Tech Lead) și Antonia Groza (Asistent Social) - AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), care ne-au povestit pe larg despre proiectul Ochii care nu se uită (un proiect dezvoltat în parteneriat cu Asociația Zi de Bine).

1. Cum a apărut ideea/nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

Independența persoanelor nevăzătoare este strâns legată de mobilitate și de capacitatea de a ieși singur din casă. Am observat că se dezvoltă constant noi tehnologii care să îmbunătățească viața nevăzătorilor și ne-am propus, în cadrul proiectului "Ochii care nu se uită", nu numai să oferim 70 de bastoane albe smart "We Walk" tinerilor cu dizabilități vizuale, ci să-i și ajutăm să le descopere funcționalitățile și cum să le utilizeze.. Astfel, în decursul unei luni, am susținut ateliere de învățare în trei orașe importante din țară: București, Cluj și Iași.

Pentru că mediul construit este neprietenos în întreaga țară, a apărut nevoia și am hotărât, împreună cu Zi de Bine, să extindem proiectul cu încă 13 bastoane WeWalk.

La AMAIS credem că mobilitatea este o nevoie de bază și un drept pe care îl au toți oamenii. De aceea, susținem necesitatea de a face mobilitatea o normalitate și în rândul nevăzătorilor, deci trebuie să contribuim cu toții la asta prin instrumentele pe care le avem la dispoziție.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

În primul rând, proiectul ne-a confirmat că tehnologia poate schimba în mod real mobilitatea nevăzătorilor. Chiar și așa, nu e de ajuns ca aceste instrumente asistive să fie create, ci este necesar să existe inițiative și spații de învățare a abilităților de folosire a acestora.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

Impact apare când spargem bariere ce stau în calea incluziunii, când o persoană cu dizabilități este independentă și ajunge să își atingă obiectivele personale și profesionale. Impact este și când instrumentele incluzive ajung să-i facă pe oameni să-și pună întrebări și să îi motiveze să caute cum pot contribui și ei la o societate prietenoasă cu nevoile tuturor.

La AMAIS măsurăm rezultatele prin observarea efectelor pe termen lung și prin modul în care activitatea noastră îmbunătățește calitatea vieții beneficiarilor. Scopul nostru este să avem un real impact în societate, iar la asta contribuie calitatea și responsabilitatea cu care ne facem treaba.

Totodată, măsurăm și numărul de persoane la care ajung mesajele noastre, indiferent că vorbim de canalele de social media, persoanele pe care le întâlnim în cadrul deplasărilor prin oraș sau a voluntarilor care află de noi și care își doresc să ni se alăture.

4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

Mai multe persoane nevăzătoare au ieșit din casă, făcând pași spre independență. De asemenea, persoanele care ieșeau de obicei, se aventurează mai des și eficient în locuri necunoscute.

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

Am dedica mai mult timp și resurse perioadei de învățare a beneficiarilor despre cum să utilizeze instrumentele incluzive.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.