- Gala Societatii Civile 2022 x Ashoka România -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Maria Dumitru-Radu – Coordonator de proiecte în cadrul Centrului de Artă Aluniș, care ne-a povestit pe larg despre proiectul Programul de educație culturală al Școlii de Olărit de la Colți.

1. Cum a apărut ideea/nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

Proiectul Programul de educație culturală al Școlii de Olărit de la Colți a apărut natural ca o extensie a unui proiect mai mare și a uneia dintre direcțiile urmărite de noi ca organizație și anume revitalizarea tradițiilor și meșteșugurilor ca premisă pentru dezvoltarea economică a zonei și comunității locale. Prin Școala de Olărit de la Colți ne-am propus să revitalizăm meșteșugul olăritului și să readucem în atenția publicului ceramica buzoiană, iar pentru a ne asigura de continuitatea acesteia am dezvoltat ateliere care să sădească semințele unei noi generații de olari și să prezinte moștenirea culturală locală într-un mod ludic și plăcut.
Proiectul s-a născut și din nevoia de a-i servi pe membrii comunității aflați în situații vulnerabile, tinerii și copii din sistemul de protecție de stat sau comunități sărace care nu au acces la ateliere de educație nonformală și cărora perioada pandemiei le-a acutizat lipsa de socializare și activități recreative. Astfel, prin acest program, peste 400 de copii au beneficiat de tabere, ateliere de modelaj și terapie prin artă oferite gratuit. O altă categorie vulnerabilă pe care asociația noastră o are în permanență în vedere sunt femeile din mediul rural care, în zona noastră, nu au acces la locuri de muncă, programe de formare profesională sau susținere în a-și continua studiile. Pe toată durata programului două localnice au fost instruite și mai apoi angajate cu forme legale ca olar și asistent de olar putând acum să țină ateliere și să creeze ceramică.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

Odată cu desfășurarea proiectului am avut ocazia ca echipă să învățăm multe lucruri noi, dar cel mai important este acela de a nu rămâne blocat într-o singură direcție ci de a integra scopul proiectului într-o mișcare mai mare, de a crea legături cu proiecte conexe care să-i asigure continuitatea în timp și să-l facă autosustenabil. Astfel Programul de educație culturală este doar o parte din proiectul mare, Școala de Olărit de la Colți, primul atelier de acest gen din zonă care oferă ateliere, servicii de cazare și comercializează ceramică atât pentru a atrage vizitatori în zonă și a promova turismul responsabil, pentru a asigura banii necesari de a susține taberele și atelierele gratuite, cât și pentru a asigura locuri de muncă pentru localnice.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

Pe lângă măsurarea impactului în mod obișnuit prin urmărirea indicatorilor stabiliți inițial, este foarte important pentru noi feedback-ul la fața locului. Dincolo de cifre, numărul de tineri și copii care beneficiază de ateliere și numărul acestora, mai important este felul cum s-au simțit, cu ce pleacă de la aceste ateliere atât ca bagaj de cunoștințe cât, mai ales, ca bunăstare emoțională.
Totodată urmărim impactul proiectului asupra echipei de implementare și a direcției generale în care mergem ca organizație.

4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

La nivel de comunitate, schimbările au fost imediat evidente de la stima de sine a celor două localnice angajate și creșterea calității vieții familiilor lor, la numărul de vizitatori în zonă mereu în creștere și interesul pentru moștenirea culturală locală. Influxul de turiști a ajutat micii producători, artizani și artiști locali să-și vândă produsele, iar copii din zonă beneficiază acum de un spațiu de invățare nonformal.

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

Ne-am stabilit încă de la început să facem acest proiect unul sustenabil care să nu se încheie odată cu încetarea finanțării (tip grant) și am reușit acest lucru dezvoltând activități conexe (cu plată pentru vizitatori). Suntem mândri de rezultat însă vine cu o presiune extra pentru echipă și orice decizie de a extinde proiectul sau a dezvolta altele sunt foarte bine cântărite. În mediul nonprofit sunt întotdeauna mai multe idei bune și nevoi de acoperit decât finanțări disponibile. Ce am face diferit acum este să punem un accent mai mare pe partea de fundraising, campanii pentru donatori individuali, să cerem ajutor și implicare.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.