- Gala Societatii Civile 2022 x Ashoka România -

Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Etapa 2 continuă alături de Iulian Tănașcu – Președinte al Asociației Călător prin România, care ne-a povestit mai multe despre evoluția proiectului Cimitirul Bellu – Muzeu în aer liber, în 2023.

1. Cum vedeți demersul proiectului vostru în anul 2023?

Am avansat foarte mult spre deosebire de anul anterior. Am schimbat strategia de documentare motiv pentru care am reușit să fim mult mai eficienți și să ne folosim cea mai importantă resursă a noastră – timpul – în așa fel încât am putut elimina timpii morți.

De asemenea, anul acesta vom finaliza documentarea în teren și sperăm să ni se permită să intrăm în arhiva cimitirului pentru a putea descoperi și alte personalități care nu mai sunt marcate pe teren, dar care totuși se află în cimitir (ex: V.A. Urechia) pentru a fi marcate și promovate așa cum trebuie. În aproximativ 2 luni vom finaliza baza de date cu personalități identificate și vom actualiza harta digitală. Lucru care pe noi ne-a bucurat nespus este că numărul anticipat al personalităților a fost depășit, numărul poveștilor descoperite în cadrul cimitirului ajungând aproape de 3000.

Mai mult decât atât, anul acesta vom schimba panourile cu hărțile decolorate de soare și vom lucra activ la marcarea parcelelor și a personalităților pe teren și punerea în siguranță a locurilor de veci, a capelelor și cavourilor personalităților.

2. Ce îmbunătățiri aveți în proiect față de 2021-2022?

Anul 2023 este și cel în care vom aduce îmbunătățiri proiectului, prin introducerea unor noi direcții de acțiune. În primul rând, dorim să punem în siguranță capitalul funerar al cimitirului (să depozităm anumite cruci și plăci – opere de artă -, care sunt aruncate prin cimitir, într-un loc special amenajat, unde să nu poată fi furate sau distruse), să reașezăm pe poziții anumite pietre funerare și să curățăm locurile de veci ale unor personalități care, în acest moment, se află acoperite de un strat destul de consistent de vegetație.

De asemenea, căutăm să reducem rata de furturi și distrugeri din cadrul cimitirului (lucru întâlnit în foarte multe cimitire din țară) prin identificarea unor soluții de monitorizare a locurilor de veci, printr-un sistem de supraveghere.

3. Care sunt 3 obiective principale pe care le-ați setat pentru proiectul vostru pentru anul 2023?


  • Finalizarea documentării complete a cimitirului – prin documentare completă ne referim la documentarea din teren și studiul arhivelor cimitirelor pentru realizarea listei finale cu personalități.
  • Marcarea eficientă a locurilor de veci ale personalităților, a parcelelor și montarea noilor hărți, atât de necesare pentru viitorul muzeu.
  • Conservarea operelor de artă funerara din cimitir prin culegerea lor din teren, repararea și depozitarea într-o parte a cimitirului, unde nu pot fi distruse sau furate.

  • Monitorizarea de Impact
    va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

    ***

    Ashoka
    este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

    Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.