- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -

Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social

Etapa 2 continuă alături de Paul Nechita  – Program Manager la Social Innovation Solutions, care ne-a povestit pe larg despre evoluția proiectului Future Makers CEE Edition, în 2023.

  1. Cum vedeți demersul proiectului vostru în anul 2023? 

In anul 2023, Future Makers se va împărți în 3 incubatoare care se vor desfășura după cum urmează:

  • Future Makers Health: Mai - Iulie 2023
  • Future Makers Open Innovation: Mai - Iulie 2023
  • Future Makers Sustainability: Septembrie - Noiembrie 2023

În cadrul incubatoarelor Future Makers  vom atrage 45 de start-up-uri early-stage (0-2 ani maturitate) din 5-7 tari: Romania, Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia, Republica Moldova. Pe parcursul acestui an vom invita alături de noi  traineri din România, UK, Israel, Germania și Grecia, iar mentorii vor fi selectați în funcție de nevoile business-urilor participante, pe care le vom afla la începutul perioadei de incubare.

Fiecare incubator va dura 12 saptamani, iar echipele vor parcurge un learning journey format din 8 sesiuni generale de business și 4 sesiuni specifice industriei din care fac parte. La finalul fiecărui incubator, pentru a putea participa în finala Future Makers, fiecare echipa trebuie sa prezinte următoarele livrabile: Business Plan, Executive Summary, Business Model Canvas, Pitch Deck & Future Trends Report. În baza acestor documente, echipa din spatele Future Makers va selecta cele mai bune 10 idei din fiecare incubator, care vor fi invitate să-și pitch-uiască ideile în finala Future Makers.

Finalele incubatoarelor Future Makers se vor desfășura offline, la București, iar fiecare incubator va avea două premii în valoare totala de 15.000 EUR (Grand Winner - 10.000 EUR; Runner-up - 5000 EUR). Pe langa șansa echipelor de a obține unul dintre premii, 10 din numărul total de echipe vor fi invitate în luna noiembrie să-și pitch uiasca ideile în fața unui grup de angel investors & reprezentanți ai unor fonduri de investiții.

  1. Ce îmbunătățiri aveți în proiect față de 2021-2022?

În 2023, ne propunem să ne adresăm cu precădere celor care se află în stadiul cel mai timpuriu al creării unui start-up, întrucât considerăm că acolo putem să aducem cea mai mare valoare.

De asemenea, am împărțit programul în trei verticale: Health & Wellbeing, Open Innovation și Sustainability, oferind echipelor șansa să aplice în funcție domeniul căruia se adresează. Astfel, pe lângă sesiunile generale, participanții vor primi îndrumare specifică industriei în care activează

Ne dorim să continuăm să extindem comunitatea de antreprenori din regiunea Centrală și de Est a Europei, prin atragerea participanților din țări precum Grecia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar și Republica Moldova sau Slovenia.

  1. Care sunt 3 obiective principale pe care le-ați setat pentru proiectul vostru pentru anul 2023?
  • Susținerea a peste 120 de tineri din România și alte țări din Centrul și Estul Europei cu aptitudinile, cunoștințele și comunitatea necesare pentru a înțelege elementele de bază ale antreprenoriatului și tendințele viitorului. Susținerea a 45 de idei antreprenoriale aflate în stadiu timpuriu pentru implementarea ideii antreprenoriale și creșterea business-ului (finaliștii Future Makers).
  • Dezvoltarea unui curs public gratuit în cadrul Future Academy pentru tinerii din România pe baza curriculei educaționale a programului Future Makers, care să ofere acces pentru tineri la modalități de elaborare a unui Business Plan, Business Executive Summary, Pitch Deck & Elevator Pitch. Oferirea unor burse de participare în programul Future Makers pentru tinerii care elaborează aceste documente și le trimit către organizatorii programului.

Finaliștii programului vor beneficia de oportunități de conectare și învățare printr-o serie de întâlniri cu organizații și companii de profil din România, fondatori și studenți români pentru a descoperi ecosistemul local, fizic, în București, cu ocazia finalelor Future Makers 2023.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.