- Gala Socității Civile 2022 x Ashoka România -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Adriana Preda – Director Executiv & Membru Consiliul Director @Asociația The Social Incubator, care ne-a povestit pe larg despre proiectul Start Major.
 
1. Cum a apărut ideea/nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

Proiectul Start Major, ediția a III-a, organizat de Asociația The Social Incubator cu sprijinul UniCredit Bank este un program de educație financiară și pentru carieră care pregătește elevii din învățământul profesional și tehnic să devină independenți.

Elevii de liceu învață cum să își gestioneze corect resursele financiare, descoperă ce roluri profesionale li se potrivesc, cum pot obține un loc de muncă, dar și cum pot dezvolta o afacere.

Programul cuprinde 3 module cu temele:
1. Educație financiară - 1 atelier de 2h (online)
2. Carieră și angajabilitate - 1 atelier de 4h (online)
3. Antreprenoriat - tabără de antreprenoriat (offline).

Elevii care au parcurs cele 3 module au oportunitatea de a își înscrie idea lor de afacere la Pitch Day – competiția de planuri de afaceri la finalul căreia oferim premii în bani pentru cele mai competitive și bine elaborate planuri de afaceri: Premiul I – 500 euro, Premiul II – 400 euro, Premiul III – 300 euro. Din juriul care evaluează planurile de afaceri înscrise în competiție fac parte atât reprezentanți ai UniCredit Bank cât și antreprenori cu o vastă experiență în domeniul business, iar câștigătorii au șansa extraordinară de a beneficia de sesiuni de mentorat.

La prima ediția a programului au participat 300 de elevi din București, la cea de-a doua ediție au participat peste 1500 de elevi din București și județele Cluj și Iași iar la cea de-a treia ediție a programului au participat peste 2900 de elevi din București și 6 județe: Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.
Proiectul Start Major e rezultatul unei atente analize a nevoilor de informare și formare ale tinerilor, analiză realizată de Asociația The Social Incubator în cadrul proiectelor sale precum și pe baza feed-back-ului primit de la elevii beneficiari, unitățile de învățământ și cadrele didactice cu care asociația a colaborat în ultimii ani. Astfel, Start Major a fost gândit ca un proiect care pregătește tinerii pentru independență și care vrea să vină în sprijinul tinerilor în dorința lor de a își urma visele și realiza o carieră într-un domeniu de activitate care să le placă și din care, în același timp, ar putea să își asigure mijloacele de subzistență. În cadrul proiectului, tinerii află cum să își folosească inteligent resursele financiare, cum să obțină jobul care li se potrivește sau cum să își dezvolte o afacere, totul printr-o experiență interactivă și aplicată de învățare oferită de UniCredit Bank și Asociația The Social Incubator, și care îi pregătește pentru viitor, prin activități practice și de mare utilitate pentru tineri: simulări de interviu și discuții cu potențiali angajatori, consiliere vocațională și orientare profesională, jocuri și competiții între echipe de tineri, discuții cu antreprenori și sprijin în elaborarea planurilor de afaceri, sesiuni de formare pentru sustinerea unui business pitch de sucess, etc.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

Cel mai important lucru ar fi că tinerii din ziua de azi sunt foarte determinați să își urmeze visele și să fie autonomi, căutând încă din liceu să devină independenți financiar, să nu mai depindă de părinți/familie și să câștige proprii lor bani.

De aceea, educația financiară timpurie, realizată de pe băncile școlii este foarte importantă pentru tineri care astfel înțeleg valoarea banilor și vor avea capacitatea de a își gestiona eficient bugetul personal și vor avea un echilibru financiar în viața personală, știind cum să își gestioneze responsabil resursele, cheltuielile și nevoile. De asemenea, pentru tinerii aflați la început de drum profesional, orientarea către o carieră și informațiile despre cum să își construiască un CV, să își dezvolte ablitățile, competențele, cum să dobândească experiență și cum să se prezinte unui angajator sunt extrem de utile și răspund nevoilor lor reale și îi ajută în creșterea șanselor de angajabilitate. Pentru tinerii care își doresc să fie independenți profesional și să fie proprii lor șefi, tabăra de antreprenoriat le dă șansa de a își construi propria afacere, de a învăța cum să scrie un plan de afaceri, cum să îl promoveze, cum să îl prezinte către un potențial finanțator și cum să își atragă finanțări pentru acesta.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

Impactul pentru noi are în vedere: efectele generate de un anumit proiect, pe termen scurt, mediu și lung, schimbările produse în societate, în cadrul grupului țintă și beneficiarilor direcți și indirecți, beneficiile aduse prin proiect, utlitatea activităților din cadrul proiectului și modul în care acesta corespunde nevoilor sociale reale și în care rezolvă problemele identificate inițial, care urmau sa fie solutionate prin intermediul proiectului.

În cadrul proiectelor ATSI măsurăm impactul acestora prin:
  • Preconizare impact - înainte de implementare și impact post implementare, pe termen scurt, mediu și lung
  • Formulare de feed-back din partea participanților/beneficiarilor
  • Evaluari inițială, intermediară, continuă - care pot genera ajustări ale activităților sau la nivelul organizării și evaluarea finală a impactului
  • Studii, cercetări, analize de impact
  • Focus-grupuri
  • Interviuri, testimoniale
  • Chestionare online

4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

S-a schimbat abordarea și mentalitatea tinerilor despre bani și valoarea banilor, despre cum să fii proactiv și să îți cauți un job sau să îți creezi propriul job, despre ce înseamnă independența în general și ce înseamnă să fii autonom și în același timp responsabil pentru propriul tău traseu personal și profesional.

De asemenea, s-a schimbat și atitudinea cadrelor didactice care au devenit, de la an la an, mult mai deschise și receptive, foarte interesate de implicarea elevilor lor în activități pe tematica educației financiare și orientarea tinerilor către activități antreprenoriale.

A fost o surpriză plăcută și interesul crescut față de proiect venit din partea antreprenorilor și a profesioniștilor UniCredit Bank, care au fost voluntari și traineri la atelierele din cadrul proiectului și care astfel au conștientizat nevoile actuale de dezvoltare ale tinerior și interesul lor crescut față de independența financiară și antreprenoriat. Componenta de mentorat oferită tinerilor de către profesioniști cu experință este o valoare adăugată și este foarte atractivă pentru tineri care își doresc să învețe din experiența practică a antreprenorilor.

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

Dorința unanim împărtășită de tineri a fost aceea de a participa la toate activitățile în mod fizic, însă realizarea unui număr atât de mare de module în atâtea județe generează costuri foarte mari și greu de realizat. Am face și mai multe activități offline și tabere de antreprenoriat care au fost extreme de apreciate de către tineri, care își doresc să ne întoarcem în județele lor cu noi activități și proiecte.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka
este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.