Editia 2011- 2012 a Academiei Scolilor din Europa Centrala a adunat peste 200 de elevi si profesori din 15 tari


Peste 200 de elevi si profesori din toata Europa Centrala s-au intalnit saptamana aceasta in Sarajevo pentru a participa la evenimentul de lansare a editiei a cincea a programului aces -  Academia Scolilor din Europa Centrala.

In anul scolar 2011-2012, 21 scoli  din Romania vor avea un partener de proiect  din strainatate

Scolile din Romania au ales sa dezvolte proiecte in parteneriat cu scoli din regiune iar tematica data : “Sa construim punti de legatura in societate - fii voluntar in comunitatea ta!” le-a dat elevilor libertatea de a alege atat proiecte de voluntariat pentru protectia mediului inconjurator -“BRIDGES FOR A GREEN FUTURE” proiect propus de o scoala din Bacau in parteneriat cu o scoala din  Cehia - cat si  proiecte de voluntariat care vizeaza lupta impotriva discriminarii - “Let’s change our perspectives as being volunteers”, proiect propus de Scoala cu clasele I-VIII, Lunca Pascani impreuna cu doua scoli din Moldova si Bulgaria.

Startul pentru editia 2011-2012 a proiectului aces s-a dat in luna februarie anul acesta, cand scolile si  liceele au fost invitate sa se inscrie in competitie cu propuneri de proiecte, dezvoltate in cooperare cu scoli partenere din strainatate. Din 299 de scoli europene care au raspuns intiativei de a aplica cu proiecte, au fost selectate 103, dintre care 21 scoli sunt din Romania.  Un comitet de selectie international a selectat cele mai bune 45 proiecte dezvoltate in parteneriate scolare si le-a premiat cu o bursa aces. Pe parcursul etapei de implementare, au loc intalniri internationale intre delegatii ale scolilor partenere, in cadrul carora participantii primesc sprijin suplimentar pentru dezvoltarea proiectelor.
 


Voluntariatul: noi informatii, noi abordari
In cadrul evenimentul de lansare a programului aces din Sarajevo membrii echipelor de proiect  au avut ocazia sa se intalneasca, sa se familiarireze cu partenerii de proiect si cu tematica aleasa si sa discute asupra evolutiei ulterioare a proiectului. In cadrul workshop-urilor pe tema voluntariatului si a managementului de proiect, tinute de catre experti din toata Europa, participantii au invatat cum sa-si implementeze proiectele scolare bi- sau trilaterale. Participantii au primit o serie de informatii despre tot ceea ce inseamna voluntariatul: au aflat mai multe despre abilitatile si competentele de care au nevoie ca voluntari cat si despre oportunitatile de invatare pe care ti le ofera acesta activitate. Petrecerea din ultima seara a fost pentru toti o ocazie sa sarbatoreasca noile prietenii legate si a reprezentat startul oficial al implementarii proiectelor lor scolare.

Reteaua de scoli aces a fost creata in 2006 de catre Fundatia ERSTE. Initiativa este coordonata de catre organizatiile non-profit Interkulturelles Zentrum si VČELÍ DOM si este sprijinita de catre Ministerele Educatiei din cele 15 tari participante. Obiectivul aces este sa activeze si sa stimuleze dialogul intercultural si cooperarea dintre tineri si sa creeze o retea continua de cunostinte comune, invatare reciproca si inovatie.


***
Fundatia ERSTE:
In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii Austriaca. In prezent, Fundatia ERSTE detine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundatia investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea  societatii civile din Europa Centrala si de Sud- Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere  informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a 3 programe : Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.erstestiftung.org.
Interkulturelles Zentrum

Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizatie independenta non–profit cu sediul in Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijina parteneriatele internationale intre scoli, cooperarea internationala in domeniul educatiei, activitatile desfasurate de tineri la nivel international, precum si educatia interculturala si managementul diversitatii in Austria si in strainatate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promoveaza dialogul intercultural dintre tarile din Uniunea Europeana si tarile din estul si sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agentia Nationala pentru programul Uniunii Europene “Tineret in actiune”. In prezent 21 de persoane lucreaza pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv si un board de conducere onorific. Pentru mai multe informatii, vizitati:  www.iz.or.at

VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociatie non–profit infiintata in mai 2009 la Bratislava,  care dezvolta idei si initiative care ajuta societatea sa faca fata provocarilor unei Europe noi si unite. Asociatia joaca un rol activ in descoperirea resurselor existente si crearea unora noi care sa poata stimula viata culturala si sociala din Slovacia, dar si in alte tari, in special din centrul si sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme si retele si sprijinirea, promovarea si organizarea de proiecte pentru binele public in Slovacia si in strainatate. Intarirea societatii civile si dialogul in interiorul Europei este un obiectiv important al asociatiei VČELÍ DOM. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.

Persoana de contact (presa):
Graffiti PR (Romania): Mariana Oprea: Tel: 0730 202 354; E-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro

Fundatia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Andreea Gurau – Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org