Saptamana trecuta 4 echipe de elevi si profesori din Romania au luat parte, in Austria, la evenimentul de lansare a celei de-a patra etape a proiectului international „Scoli europene pentru o planeta vie”, realizat de WWF,  in parteneriat cu Fundatia ERSTE. Timp de o saptamana, 33 de echipe formate din elevi si profesori din Romania si din alte 8 tari europene au luat parte la o sesiune de pregatire pentru elevi si profesori, intr-o locatie din sud-estul Vienei.

Pana la sfarsitul anului scolar elevii vor implementa proiecte dedicate conservarii naturii, abordand una din temele propuse de organizatori:

„Amprenta ecologica” si „Dunarea”, urmand ca cele mai bune proiecte sa fie premiate in cadrul unei ceremonii de premiere care va avea loc in iunie 2012 in Romania. Premiul va consta intr-o tabara in mijlocul naturii in Romania. „Pentru al patrulea an consecutiv proiectul „Scoli Europene pentru o planeta vie” pune in legatura elevi iubitori de natura si profesori din diferite tari si culturi”,
a spus Barbara Tauscher, coordonatorul programului de educatie  ecologica din cadrul WWF Austria. „Asteptam cu nerabdare noile idei pe care copiii le vor pune in aplicare pe parcursul acestui an scolar”.

33 de echipe de elevi si profesori din Romania, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina au participat, timp de o saptamana, la evenimentul de lansare a noii etape a proiectului, care a avut loc in parcul national Illmitz din regiunea Seewinkel, Austria. Romania a fost reprezentata de patru echipe, formate din cate un profesor si un elev provenind din patru scoli din: Bucuresti, Timis, Suceava si Bacau.

Prin workshopuri si activitati in aer liber, expertii WWF au prezentat elevilor cu varste de la 12 la 17 ani, precum si profesorilor, cele doua teme ale concursului: “Dunarea - linia vietii Europei” si „Amprenta ecologica - Efecte globale ale consumului”. “Principalul punct pe care ne-am axat pe parcursul aceastei editii a fost spiritul civic activ”, a declarat Tauscher. „Dorim sa le aratam copiilor ca au posibilitatea de a se implica, de a-si exprima opinia in public si de a-i motiva si pe altii sa actioneze. Rolul profesorilor este doar acela de a-i coordona pe copii, ideile de proiecte si implementarea lor apartinand in totalitate copiilor. In decursul ultimilor trei ani scolari, in cadrul proiectului au fost intreprinse activitati extrem de interesante, precum actiuni de reciclare realizate in colaborare cu primariile, expozitii, piese de teatru, precum si campanii de tipul <<elevii ii invata pe elevi>>”

Evolutia proiectelor de conservare a naturii poate fi urmarita prin intermediul unui blog accesibil publicului larg: http://schools.foralivingplanet.eu.  Aici elevii vor tine jurnale de proiect, vor posta fotografii si filmulete si vor impartasi din experiente. Elevii, profesorii si orice alte persoane interesate ce viziteaza blogul pot posta comentarii despre fiecare activitate din proiect.

“Fundatia ERSTE sprijina programul „Scoli Europene pentru o Planeta Vie” adaugand, astfel,  o importanta initiativa ecologica la propriile proiecte de educatie derulate in Europa centrala si de sud-est” a declarat Boris Marte, membru al Boardului Fundatiei ERSTE. „A sprijini proiectele educationale inseamna a trata cu seriozitate viitorul Europei. Posibilitatea de a-si impartasi interesul pentru problemele ecologice in cadrul unui proiect international reprezinta o experienta remarcabila atat pentru elevi, cat si pentru profesori”.

Proiectul de educatie ecologica „Scoli Europene pentru o Planeta Vie” a fost organizat pentru prima data in anul scolar 2008/2009. Pana in prezent, 85 de clase din 11 tari europene s-au implicat in proiect, aproximativ 2000 elevi cu varste de la 12 la 17 ani implementand, astfel, proiecte de protectie a mediului.

Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati blogul http://schools.foralivingplanet.eu


WWF
Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) este una din cele mai mari si mai eficiente organizatii internationale mondiale independente care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii. WWF are aproximativ 5 milioane de sustinatori in toata lumea si o retea activa in peste 100 de tari. Misiunea WWF este aceea de a opri degradarea mediului natural si de a construi un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin:  • conservarea diversitatii biologice • promovarea consumului resurselor naturale regenerabile • promovarea reducerii poluarii si a consumului in exces. Mai multe informatii sunt disponibile la adresa: www.wwf.ro.


Fundatia ERSTE
In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii din Austria. Fundatia ERSTE este unul din actionarii Grupului Erste si investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa. www.erstestiftung.org


Contact:
Lisa Simon, Ofiter de presa WWF Austria, Tel.: +43-1-488 17 215, mobil: +43 676 83 488 215, e-mail: lisa.simon@wwf.at  
Maribel Königer, Fundatia ERSTE Foundation, Tel.: +43-50100-15453, mobil +43-50100-615453,
e-mail: maribel.koeniger@erstestiftung.org

Mariana Oprea, Graffiti PR,  mobil: 0724 202 354, e-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro

Ioana Betieanu, Specialist Comunicare WWF Romania, mobil 0730 098 716, email: ibetieanu@wwfdcp.ro .