In luna ianuarie s-au implinit 5 ani de cand Sense International (Romania) a inceput programul de Interventie Timpurie in Romania. In cadrul programului de Interventie Timpurie, dezvoltat in parteneriat cu autoritati nationale si locale, gradinite, scoli, Sense International (Romania) a sprijinit screening-ul auditiv si testarea vizuala a 37.000 de nou-nascuti si copii de varsta foarte mica asigurandu-le sansa de a beneficia de diagnostic si  consiliere.

A fost un proces dificil si complex inca de la inceputianuarie 2007 – cand SI(R) a inceput colaborarea cu prima maternitate din Bucuresti inclusa in program. Dificultatea majora in derularea programului de Interventie Timpurie consta in faptul ca, desi screeningul auditiv la nou-nascuti era parte a Programului National de Sanatate, in spitale nu se testau auditiv nou-nascutii, din cauza lipsei aparatelor cu care se face aceasta testare, iar in cazul spitalelor care aveau un astfel de aparat, datele nu erau colectate si se pierdeau.

„Desfasurarea optima si eficienta a acestui program de screening al auzului la nou-nascuti va permite o detectie precoce (prima luna de viata) a hipoacuziei bilaterale permanente, un diagnostic obiectiv al acesteia pana la varsta de 3 luni si o interventie terapeutica adecvata pana la varsta de 6 luni. Se asigura astfel, fara indoiala, conditiile optime pentru dezvoltarea normala a copilului.”  Dr. Alexandru Pascu, Medic Primar ORL, Audiolog.
 
 
In prezent Sense International (Romania) are trei centre de sprijin in interventie timpurie, in Bucuresti, Oradea si Timisoara.. Trei aparate de screening auditiv au fost donate de SI(R) in acesti ani si 12 cadre medicale au beneficiat de instruire in domeniul testarii auzului cu aceste aparateAproximativ 37.000 de nou-nascuti din Bucuresti, Oradea si Timisoara au fost testati auditiv la nastere ca rezultat al implicarii SI(R).

In anul 2011, printr-un program al Bancii Mondiale, toate maternitatile cu sectie de terapie intensiva din Romania au fost echipate cu aparate de screening auditiv. Rolul SI(R), cu sprijinul cadrelor medicale implicate, nu va mai fi sa doteze maternitatile, ci sa colecteze datele screeningului auditiv si sa se asigure ca nou-nascutii identificati cu deficiente senzoriale beneficiaza de servicii de interventie timpurie.


***
Despre Sense International (Romania) – SI(R) – este o organizatie neguvernamentala, non-profit, nealifilata politic, independenta  de institutiile publice si private. Sense International (Romania) face parte din reteaua organizatiei Sense International Marea Britanie alaturi de India, Peru si Africa de Est. SI(R) a fost infiintata in 2001 si in decurs de 11 ani a desfasurat numeroase programe sociale menite sa sprijine persoanele cu surdocecitate si deficiente senzorile multiple din Romania. Viziunea Sense International (Romania) este o lume in care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societații.
Surdocecitatea este o combinatie de deficienta de vaz si de auz, cu diferite grade de manifestare, care afecteaza in mod dramatic comunicarea, mobilitatea si accesul la informatii. Aceasta a fost recunoscuta de legislatia din Romania ca dizabilitate distincta in anul 2006.


Pentru a afla mai multe informatii despre Sense International (Romania) puteti vizita:
www.surdocecitate.ro

Pentru mai multe informatii:
Cristiana Salomie – Director Sense International (Romania),
telefon: 0040 21 413 9040, 0040 31 1075236
e-mail: csalomie@senseint.org.ro