Incepand cu luna ianuarie 2013, utilizatorii de iPad si tablete cu sisteme de operare Android pot descarca si utiliza gratuit prima aplicatie in limba romana cu soluții de prim ajutor, oferita in cadrul programului „Lectia de prin ajutor” - dezvoltat de ING Asigurari de Viata si Asociatia MaiMultVerde in parteneriat cu SMURD. Astfel, informatiile privind acordarea primului ajutor in situatii de urgenta pot fi acum accesate utilizand orice fel de gadget, de la traditionalul computer pana la smartphone si tableta.
 
Aplicatia de prim ajutor pentru tablete este prima de acest fel disponibila in limba romana si poate fi descarcata gratuit din App Store si Google Play. La fel ca in cazul aplicatiei de prim ajutor pentru smartphone-uri, lansata in luna august 2012, accentul este pus si de aceasta data pe utilitatea practica si usurinta in utilizare, astfel incat sa ofere beneficiarilor un instrument cu ajutorul caruia pot obtine rapid informatii si solutii in situatii de urgenta.

Extrem de utila pentru orice persoana care se confrunta cu o urgenta medicala, aplicatia include o harta interactiva care genereaza lista celor mai apropiate spitale de locul in care se gaseste utilizatorul. In plus, motorul de cautare permite identificarea rapida a situatiilor de urgenta si a solutiilor corespunzatoare cautarii. Alegand raspunsul care se potriveste cel mai bine situatiei date, utilizatorul este ghidat pas cu pas in acordarea primului ajutor pana la sosirea ambulantei sau pana ajunge la cel mai apropiat spital.
 
Pastrand o abordare unitara cu celelate instrumente oferite in cadrul programului – website-ul www.lectiadeprimajutor.ro si aplicatia pentru smartphone-uri - solutiile sunt structurate in 13 capitole, disponibile pe pagina principala a aplicatiei. Categoriile de urgente medicale grupeaza informatiile intr-o forma intuitiva in: Procedura de semnalare la 112, Persoana cazuta la pamant, Primul ajutor pentru copii, Urgente majore, Manevra Heimlich, Hemoragii, Fracturi, Accidente, Arsuri, Intoxicatii, Urgente de sezon, Preventie si Trusa de prim ajutor. Utilizatorul are astfel acces rapid la informatii explicate intr-un limbaj accesibil, insotite de ilustratii grafice explicative si filme cu demonstratii ale solutiilor de prim ajutor. Continutul programuluidisponibil atat in cadrul site-ului www.lectiadeprimajutor.ro, cat si in aplicatiile pentru tableta si smartphones – este imbogatit constant cu situatii si solutii noi.
 
In plus, utilizatorii aplicatiei au posibilitatea de a adresa intrebari medicilor SMURD in cazul in care au nevoie de informatii suplimentare sau au o nelamurire, primind raspuns in cel mai scurt timp, si totodata de a-si testa cunostintele despre acordarea primului ajutor printr-un chestionar (cu optiunea de a publica rezultatele pe canalele social media). Pentru a fi la curent cu ultimele noutati Lectia de prim ajutor, utilizatorii pot vizita sectiunea Noutati sau se pot inscrie la e-newsletter (www.lectiadeprimajutor.ro/newsletter).

Aplicatia Lectia de prim ajutor pentru tablete se bucura deja de recunosterea specialistilor, obtinand o mentiune speciala in cadrul competitiei Apps Fuel – o competitie de specialitate in cadrul careia sunt evaluate cele mai bune aplicatii ce folosesc limbajul de programare HTML5 (http://blog.appsfuel.com/2013/01/11/and-the-winner-of-the-1st-html5-app-challenge-is-journalism-co-uk/).
 
Lansat in 2011 din dorinta de a oferi publicului larg un set de reguli elementare pentru acordarea primului ajutor in situatii de urgenta, programul “Lectia de prim ajutor” a inregistrat doar intr-un an peste 5,5 milioane de vizionari si peste 10.000 de descarcari pentru aplicatia oferita utilizatorilor de smartphones. In cadrul proramului, partenerii pun la dispozitia beneficiarilor un mix de instrumente prin intermediul caruia se pot informa asupra modului in care trebuie sa procedeze corect in situatii care necesita acordarea primului ajutor. Programul si informatiile sunt disponibile pe Facebook, la adresa www.facebook.com/lectiadeprimajutor, si pe Twitter, la http://twitter.com/#!/primajutor.


*** 
Partenerii programului  

ING Asigurari de Viata
ING Asigurari de Viata este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in ianuarie 1997. Incepand cu anul 1999 este lider al pietei de asigurari de viata. Initiata in 2010, atunci cand a fost creata o divizie dedicata in cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate sociala a ING Asigurari de Viata urmareste ca directii prioritare educatia financiara, protectia mediului si accesul la educatie pentru copiii talentati sau defavorizati, la care s-a adaugat in 2011 pilonul programelor care ofera “Sanse la viata”.
 
Pe parcursul anului 2011 ING Asigurari de Viata a dezvoltat noua proiecte de amploare si o serie de proiecte adiacente in domeniul responsabilitatii sociale, printr-o investitie totala de 1,24 milioane RON, aferenta programelor derulate.
 
Asociatia MaiMultVerde
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii patru ani de functionare, 2008 - 2011, MaiMultVerde a lucrat cu peste 19.000 de voluntari, a plantat peste 600.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii doi ani a depasit 3.300.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
 
SMURD
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc, impreuna cu dotarea necesara, la locul unde se gasea pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unei asistente medicale de urgenta calificata. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. In aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmand sa fie transferat la cea mai apropiata unitate medicala cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Dupa 22 de ani de existenta, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent in slujba vietii cetateanului roman. Serviciul activeaza in aproape toate judetele tarii, avand in dotare logistica de ultima generatie si fiind deservit de paramedici, asistenti si medici pregatiti pentru a interveni in orice situatie in vederea salvarii vietilor celor aflati in situatii critice sau dificile din punct de vedere medical.


Pentru mai multe informatii
Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociatia MaiMultVerde,
email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, 0755 224 816