Copiii care provin din parinti infectati cu HIV au toate sansele de a creste complet sanatosi, atata timp cat nu sunt alaptati de mamele seropozitive. Cu toate acestea, multe dintre cuplurile infectate nu isi permit sa cumpere laptele praf necesar alimentatiei bebelusilor si sunt nevoite sa le ofere micutilor mancare gatita chiar din primele luni de viata.

Alaptarea artificiala este singura varianta de hranire a nou-nascutilor cu parinti seropozitivi, pentru a elimina riscul transmiterii virusului HIV prin laptele matern. Daca mama alapteaza bebelusul, sansele de a ramane sanatos, scad cu pana la 40 de procente. Desi legea ofera acestor copilasi dreptul de a primi lapte praf, produsul alimentar este dat ocazional si numai pana cand bebelusul implineste 12 luni.

Acesta este si motivul pentru care Fundatia Baylor Marea Neagra face un apel catre persoanele cu suflet mare sa ajute 59 de copii constanteni sa primeasca hrana de care au nevoie pentru a creste sanatosi. In acest scop, Baylor demareaza campania „Am nevoie de lapte”.

Laptele praf, esential pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor
Din cauza ca statul asigura laptele praf doar pentru un procent nesemnificativ dintre copii, mamele infectate cu HIV ajung in situatia in care isi hranesc bebelusii de doar cateva luni cu mancare gatita. Aceasta hrana nu este deloc potrivita pentru nou-nascuti, care, in lipsa laptelui praf, risca sa se imbolnaveasca mai des si suficient de grav incat sa necesite spitalizare. In plus, multi dintre copiii cu mame seropozitive sunt nascuti prematur si au nevoi nutritive mai mari pentru a putea recupera deficitul de dezvoltare.

„In experienta noastra, fara a li se oferi laptele praf, rareori acesti copii ajung sa atinga etalonul de dezvoltare specific varstei. Toti copiii cu mame seropozitive iau terapie antiHIV pentru primele sase saptamani din viata lor. In absenta unei alimentatii potrivite, stresul la care este supus organismul lor ii face sa dezvolte diverse boli care le ameninta viata atat pe termen scurt, cat si pe termen lung”, ne-a explicat Monica Neacsu, unul dintre coordonatorii campaniei „Am nevoie de lapte”, initiate de Fundatia Baylor.

Cum au reusit seropozitivii constanteni sa lupte cu boala

In urma cu mai bine de 30 de ani, Constanta avea cel mai mare numar de persoane infectate cu HIV de pe continentul european si era singurul oras din Europa cu mai multi copii seropozitivi decat adulti. Multi dintre ei traiau in spitale si orfelinate, abandonati si izolati in acele locuri de frica unei boli pe care oamenii o intelegeau prea putin. In ciuda tuturor piedicilor, precum lipsa de afectiune, de hrana, imbracamintea potrivita si de medicamente antiHIV, acesti copii au supravietuit, iar dupa anii ‘90 au inceput sa primeasca tratament si ingrijiri medicale din partea specialistilor. „Acestor copii le datoram curajul pe care acum il avem in fata acestei infectii. Ei ne-au dovedit ca HIV nu este o condamnare la moarte. La ora actuala, tot ei ne dovedesc ca pot avea o viata completa si ca sunt capabili sa opreasca cercul vicios al transmiterii HIV viitoarei generatii. Pana in acest moment, 104 copii sunt sanatosi, desi au parinti seropozitivi”, a mai spus Monica Neacsu.

Ajuta-i pe copii sa primeasca lapte praf

Cuplurile infectate cu HIV reusesc cu greu sa aiba o situatie materiala satisfacatoare. Multe dintre ele se zbat pentru traiul de zi cu zi si locuiesc in conditii pe care cu greu ni le putem imagina. Cu toate acestea, seropozitivii continua sa lupte, vin la controalele medicale periodice, isi iau tratamentul si isi doresc cu disperare sa aiba copii. In special pentru cei care trebuie sa faca fata unei boli grave, cresterea unui copil poate deveni coplesitoare. In Dobrogea, 59 de copii cu parinti seropozitivi au nevoie de ajutorul nostru. „Laptele pentru un nou-nascut costa 2.724 de lei pentru primul an de viata, iar de la un an la doi ani, costa 2.497 de lei. Micutii au nevoie de 5.000 de cutii cu formula de lapte pentru categoria de varsta din care fac parte. Contravaloarea acestei cantitati este de 200.000 lei”, a precizat Monica Neacsu.

Cea mai mica donatie, de 25 de lei, poate asigura hrana timp de trei zile pentru un bebelus expus la HIV.„Cu 50 de lei este asigurata o saptamana de hrana si cu 200 de lei, o luna. Desigur, pe masura ce suma donata creste, bebelusul va putea primi lapte praf o perioada mai lunga de timp. Prin aceste donatii veti ajuta familiile in nevoie si, in acelasi timp, veti contribui la stoparea transmiterii infectiei cu HIV in comunitatea in care traiti”, a mentionat coordonatorul campaniei.

Mai mult, donatiile pot fi facute si de catre persoanele juridice. „Daca firma ta este pe profit, in limita a 20% din impozitul pe profit si pana la 3‰ din cifra de afaceri, hranesti un bebelus in loc sa dai banii la stat”, a afirmat Monica Neacsu.

Cei interesati sa contribuie la cresterea sanatoasa a copiilor nascuti din parinti infectati cu virusul HIV pot dona orice suma doresc in contul Fundatiei Baylor, deschis la BCR Constanta: RO67 RNCB 0114 0320 5636 0008. Mai multe informatii despre campanie si despre modalitatile prin care se fac donatiile, poti afla pe pagina de internet www.baylor-romania.ro, sau la numarul de telefon 0241/691.730.

Din anul 2001, Centrul de Excelenta Clinica Baylor din Constanta se ocupa de peste 850 de persoane seropozitive, iar echipa de 20 de membri ai fundatiei se ocupa direct de gravide si de copiii nascuti din mame seropozitive.

Parteneri: MobilPay, Radio Constanța, Radio Sky, Radio Doina, Cuget Liber, Telegraf, Pure Health&Fitness, CityPlex, Iowemed