Andreea Marin Banica a devenit cel mai recent suporter al proiectului „Viata dupa colectare”, prin care romanii sunt incurajati sa colecteze selectiv deseurile de ambalaje si sa ceara autoritatilor publice amplasarea containerelor pentru colectarea plasticului, hartiei si sticlei mai aproape de locuintele lor. Proiectul este derulat de MaiMultVerde si Coca-Cola HBC Romania, cu sprijinul EcoRom Ambalaje. 

Andreea Marin Banica se alatura astfel unei serii de personalitati care au acceptat sa apara in testimoniale filmate sau sa scrie despre aceasta problema: Cristian Mungiu, Malvina Cservenschi, Korodi Attila, fost ministru al Mediului, jurnalista Simona Tache si bloggeri de top precum Cabral, Zoso, Manafu sau Bucurenci.

Proiectul „Viata dupa colectare” ii incurajeaza pe romani sa scrie primarilor si sa le ceara sisteme de colectare selectiva a deseurilor la poarta locuintei. Pe www.viatadupacolectare.ro ei au la dispozitie informatii despre colectarea selectiva, legislatie romaneasca si europeana, precum si modele de scrisori catre primarie care pot fi trimise direct de pe site. Tot aici poate fi semnata si o petitie online pe acelasi subiect.

La sfarsitul campaniei, rezultatele vor fi centralizate intr-un document numit „Carta Verde a Voluntarilor de Mediu”. Acesta va contine lista tuturor voluntarilor participanti, petitia semnata, lista tuturor localitatilor vizate, precum si o cerere oficiala catre Ministerul Mediului, care va fi prezentata public.

Cea mai noua sustinatoare a proiectului este Andreea Marin Banica. Andreea a trimis o scrisoare personalizata catre primaria de care apartine pentru a cere sa se implementeze containere speciale pentru hartie, plastic si sticla in apropierea locuintei sale. Dedicata in ultimii ani luptei pentru drepturile copiilor si ale mamelor, Andreea scrie de aceasta data despre importanta existentei unui sistem decent de colectare selectiva, deoarece cantitatea de gunoaie produse in Romania va creste in viitor si va deveni o problema imposibil de gestionat.

Pana in 2013, Romania si-a luat angajamentul fata de Uniunea Europeana sa sporeasca procentul de deseuri valorificate pana la 60%. Acest obiectiv nu va fi atins fara implementarea unor sisteme de colectare selectiva la nivelul comunitaților locale, mai ales daca avem in vedere ca 60% dintre deșeurile de ambalaje sunt deșeuri menajere și numai 40% provin de la agenții economici. In acest moment, in Romania sunt valorificate aproximativ 1% din deseurile de ambalaje, acest procent plasandu-ne pe penultimul loc in Europa, inaintea Bulgariei. 

Mai multe detalii despre proiect, precum si testimonialele video, modelele de scrisoare si e-mail pot fi gasite pe www.viatadupacolectare.ro.


Declaratii de presa


Andreea Marin Banica 
„Ne dorim pentru copiii nostri aer curat, parcuri in care sa poata respira si alerga liberi, dar nu stim cu totii ca pentru fabricarea unei tone de hartie se folosesc minim 2 tone de lemn, adica sunt taiati 20 de copaci vigurosi. Prin reciclarea unei tone de hartie, insa, sunt salvati 17 copaci. E doar un exemplu. Pana in 2013, Romania si-a luat angajamentul fata de Uniunea Europeana sa sporeasca procentul de cantitati de deseuri valorificate pana la 60%. Acum ne aflam pe un loc codas in Europa in privinta reciclarii, mai exact, penultimul loc. Dar noi, ca simpli cetateni, nu putem face asta singuri. Avem nevoie in vecinatatea casei sau a blocului nostru de containere diferite pentru plastic, sticla sau hartie, inscriptionate corepunzator, amplasate in locuri care sa le faca usor accesibile. Știm cu toții ca prin reciclare protejam natura si resursele naturale, reducem poluarea solului, apei si aerului si economisim energie. O scrisoare adresata primarului tau, o semnatura pe petitie pot ajuta la imbunatatirea situatiei deseurilor din Romania. Intra pe www.viatadupacolectare.ro. Schimbarea sta in puterea ta! Succes!”

Doru Mitrana, Director Executiv, MaiMultVerde
"A trecut vremea constientizarii, a sosit timpul implicarii, nu mai este suficiet sa fim preocupati trebuie sa trecem la fapte. Pentru ca deseurile nu sunt gunoaie, ele pot fi refolosite, reciclate sau revalorificate, cei trei R pe care ii stim de mult timp dar pe care ne este inca greu sa-i punem in practica. Cu cat vom avea mai multe facilitati pentru a colecta, cu atat mai mult vor creste si cantitatile de deseuri reciclate sau revalorificate. "Viata dupa colectare" informeaza, mobilizeaza si sprijina cetatenii in acest demers, de fapt ne sprijinim pe noi sa avem un mediu curat."


Note pentru jurnalisti

Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primul an de functionare, 2008, MaiMultVerde a lucrat cu peste 8000 de voluntari, a plantat 107000 puieti, a strans 94 de tone de deseuri, a deschis primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, Cicloteque, a derulat doua campanii  nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primul an a fost de peste 1.100.000 de euro, fonduri integral obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania. 

Coca-Cola HBC Romania este unicul imbuteliator din Romania al produselor purtand marca Coca-Cola. Compania Coca-Cola HBC Romania asigura pentru produsele Coca-Cola imbutelierea, distributia, vanzarea, marketingul operational, fiind lider de piata in industria bauturilor non-alcoolice din Romania. Toate fabricile din Romania opereaza conform standardelor internationale de mediu ISO 14001 si eKOsistem (sistem propriu de mediu). 

In anul 2000 a luat fiinta Asociatia Romana pentru ambalaje si mediu, asociatie in care Coca-Cola este membru fondator si care colaboreaza cu autoritatile romane pentru dezvoltarea unui sistem eficient de management al deseurilor. Din decembrie 2003, Coca-Cola este unul dintre membrii fondatori ai ECO-ROM Ambalaje SA, organizatie de recuperare similara celor din statele membre ale Uniunii Europene, afiliate la sistemul „Punctul Verde” si destinata recuperarii si reciclarii ambalajelor puse pe piata.