La dezbatere au participat in principal reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale care activeaza in domeniile protectia mediului si conservarea biodiversitatii, dezvoltare comunitara si economie sociala, ecoturism, dar si mici antreprenori locali si reprezentanti ai Primariei Tulcea. Evenimentul a avut loc sambata, 3 septembrie, la Tulcea, in cadrul Festivalului ”Rowmania”.
 
”Inca de la infiintarea Asociatiei noastre am dorit sa apelam la toti cei implicati in proiecte pentru Delta Dunarii si care vor sa faca ceva aici. Chiar daca eu sunt un novice in domeniul antreprenoriatului, vreau sa cred ca sunt un liant in aceasta comunitate, iar impreuna vom reusi. Tulcea este poarta catre Delta si de aici trebuie sa incepem”, a declarat Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei “Ivan Patzaichin – Mila 23”.
 
”Trebuie sa convingem localnicii ca pot castiga mai multi bani din antreprenoriat, valorificand propriile traditii in mod sustenabil, decat din munca la cherhanaua altuia, pescaria braconierului sau in agricultura intensiva, interzisa din zonele renaturabile. Exista exemple de succes care nu se vad la televizor... De aceea, implicarea lui Ivan Patzaichin si initiativa lui Doru Frolu de a reinventa sportul si ecoturismul in centre administrate de localnici sub indrumarea ONG-urilor, cu foarte personala canotca „by Patzaichin”, se alatura arsenalului nostru de proiecte concrete (ateliere mestesugaresti, asezaminte culturale, ecoturismul cu lotca cu vela) menite a salva Dunarea si Delta cu tot cu locuitorii ei, prin fapte concrete, nu cu teme pe hartie facute pe genunchi pentru o nota de trecere acordata de la Bruxelles”
, a aratat Liviu Mihaiu, presedintele Salvati Delta.
 
In cadrul dezbaterii s-a subliniat ca lipsa unei strategii eficiente pentru turismul haotic practicat in Delta Dunarii afecteaza locuitorii, turistii, dar mai ales patrimoniul natural inestimabil al zonei. Turismul in salupe de viteza, care se practica acum in Delta Dunarii, streseaza si alunga pasarile, aduce grave prejudicii naturii, venituri nesemnificative pentru localnici si insatisfactii turistilor. Turismul lent inseamna marirea timpului de vizitare la cel putin trei zile, investirea banilor in produsele si resursele locale, mai putine noxe folosind barci fara motor (canotca, parusul, canoea, lotca) sau ambarcatiuni cu motoare mici si silentioase.
 

Participantii au evidentiat faptul ca valorificarea mestesugurilor traditionale, a traditiilor deltaice, a unicei bucatarii de peste sau a patrimoniului istoric imens (de peste 40 de situri istorice pe teritoriul judetului Tulcea), pensiunile agroturistice, plimbarile pe lacuri si canale sunt cateva exemple de initiative antreprenoriale prietenoase cu natura, ale localnicilor din Delta Dunarii, insa acestia au nevoie de suport si simplificare administrativa. Desi povestile de succes nu lipsesc, este important pentru un antreprenor sa-si poata continua afacerea si dupa ce perioada de finantare a proiectul s-a terminat. O zona defavorizata din punct de vedere economic, precum Delta Dunarii, are nevoie de proiecte de dezvoltare comunitara specifice, inspirate din experienta altor comunitati, care apoi sa devina modele de buna practica pentru zone similare.
 
Delta Dunarii ar putea atrage mult mai multi turisti anual, in conditiile in care ar beneficia de un management eficient, tipic unei rezervatii naturale. Insa acest fapt nu este posibil daca autoritatile nu vor reusi sa comunice eficient intre ele. Un exemplu este turismul practicat in Padurea Letea. Desi este o zona strict protejata, locuitorii conduc turistii in rezervatie, iar metodele alese sunt de multe ori extrem de daunatoare. Acest fapt, devenit o practica comuna, poate fi ameliorat prin stabilirea unui traseu exact si a unor reguli de vizitare.
 
Obiectivele de interes turistic din Delta Dunarii pot fi conectate cu cele de pe intreg teritoriul judetului Tulcea si ar trebui promovate ca atare. Culturile viticole, dar si siturile arheologice Muntii Macin sunt doar un exemplu in acest sens.
 
Participantii si-au propus infiintarea unei platforme de dialog in vederea permanentizarii schimbului de experienta si a colaborarii in proiecte care au ca scop dezvoltarea durabila a Deltei Dunarii.
 

***
Despre Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) este o organizaţie neguvernamentala de protectia mediului, care s-a impus in cei peste sapte ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice şi a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociaţia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltare comunitara locala, managementul deseurilor, economie sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)
 
Despre AsociaÅ£ia “Ivan Patzaichin – Mila 23”
AsociaÅ£ia „Ivan Patzaichin – Mila 23” are ca scop realizarea şi promovarea proiectelor de dezvoltare durabila de interes local şi regional. AsociaÅ£ia s-a constituit la iniÅ£iativa lui Ivan Patzaichin şi işi propune sa devina un exponent de succes al conceptului de antreprenoriat social. (www.rowmania.ro)

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa o contactati pe Mihaela Marin, Asociatia Salvati Dunarea si Delta (mihaela.marin@salvatidelta.ro, telefon 021 319 4931) sau pe Teodor Frolu, AsociaÅ£ia “Ivan Patzaichin - Mila 23” (teodor.frolu@dccom.ro, telefon 021 312 3835)