Astfel, aplicatia poate fi folosita si atunci cand smartphone-ul nu este conectat la internet. De asemenea, pentru varianta online, a fost inclusa si o harta interactiva care genereaza lista celor mai apropiate spitale de locul in care se gaseste utilizatorul. Aceasta aplicatie este oferita gratuit posesorilor de smartphones in cadrul programului „Lectia de prin ajutor”, dezvoltat de Asociatia MaiMultVerde si ING Asigurari de Viata in parteneriat cu SMURD. 
 
Aplicatia de prim ajutor pentru smartphone-uri a fost lansata in august 2012 si este prima de acest fel disponibila in limba romana. Variantele online si offline pot fi descarcate gratuit din App Store si Google Play. Prin intermediul acestei aplicatii, posesorii de smartphone-uri cu sisteme de operare iOS si Android au la dispozitie un instrument util in situatii de urgenta, cu ajutorul caruia pot obtine rapid informatii si solutii pentru cele mai des intalnite probleme medicale. 
 
In aplicatie, solutiile pentru primul ajutor sunt structurate in 13 capitole, disponibile pe pagina principala a aplicatiei, care grupeaza intr-o forma intuitiva cele mai des intalnite categorii de urgente medicale, dar si informatii utile pentru acordarea primului ajutor: Procedura de semnalare la 112, Persoana cazuta la pamant, Primul ajutor pentru copii, Urgente majore, Manevra Heimlich, Hemoragii, Fracturi, Accidente, Arsuri, Intoxicatii, Urgente de sezon, Preventie si Trusa de prim ajutor. Componenta cea mai importanta a aplicatiei este motorul de cautare. Acesta „interogheaza” baza de date a aplicatiei si ofera situatiile de urgenta si solutiile corespunzatoare cautarii. Alegand raspunsul care se potriveste cel mai bine situatiei date, utilizatorul va fi ghidat pas cu pas in acordarea primul ajutor pana la sosirea ambulantei. 
 
Tot incepand din aceasta luna, aplicatia online include si o harta interactiva care genereaza lista celor mai apropiate spitale de locul in care se gaseste utilizatorul.
 
Tehnologiile folosite in dezvoltarea aplicatiei sunt Sencha Touch 2.0+ si PhoneGap. Aplicatia pentru smartphones a fost dezvoltata de echipa Webcrumz si a primit ”Silver Prize” in cadrul galei ZF Mobilio 2013 la categoria ”Best Mobisite”. 
 
De la lansarea aplicatiilor pentru smartphones pana in 15 octombrie, peste 16.500 de utilizatori au descarcat aplicatia Lectia pentru prim ajutor. In plus, pentru a sustine demersurile destinate salvarii de vieti, ING Asigurari de Viata a donat catre SMURD, la inceputul anului 2013, suma de 10.000 euro, echivalentul a 10.000 de descarcari ale aplicatiei de prim ajutor din Google Play si App Store. 
 
In Romania, tot mai multe persoane folosesc smartphone-uri, peste 50% dintre respondentii unui studiu realizat recent de ING declarand ca detin unul. Un alt studiu, dat publicitatii de GfK Romania in aprilie 2012, arata ca 52% dintre utilizatorii de smartphone cumpara produse electronice care sa ii ajute in diferite situatii concrete, iar aproape 16% dintre persoanele din mediul urban care folosesc smartphone-uri si internet utilizeaza aplicatii din categoria "sanatate-medical".
 
***
Pentru mai multe informatii
Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociatia MaiMultVerde,  
email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, 0755 224 816
 
 
Partenerii programului
 
Asociatia MaiMultVerde este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii cinci ani de activitate, 2008 - 2012, MaiMultVerde a lucrat cu 22.000 de voluntari, a plantat peste 700.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti si Oradea, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii cinci ani a depasit 3.800.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania. 
ING Asigurari de Viata
ING Asigurari de Viata este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in ianuarie 1997. Incepand cu anul 1999 este lider al pietei de asigurari de viata. Initiata in 2010, atunci cand a fost creata o divizie dedicata in cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate sociala a ING Asigurari de Viata urmareste ca directii prioritare educatia financiara, protectia mediului si accesul la educatie pentru copiii talentati sau defavorizati, la care s-a adaugat in 2011 pilonul programelor care ofera “Sanse la viata”.
Pe parcursul anului 2011 ING Asigurari de Viata a dezvoltat noua proiecte de amploare si o serie de proiecte adiacente in domeniul responsabilitatii sociale, printr-o investitie totala de 1,24 milioane RON, aferenta programelor derulate. 
 
SMURD
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc, impreuna cu dotarea necesara, la locul unde se gasea pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unei asistente medicale de urgenta calificata. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. In aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmand sa fie transferat la cea mai apropiata unitate medicala cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Dupa 21 de ani de existenta, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent in slujba vietii cetateanului roman. Serviciul activeaza in aproape toate judetele tarii, avand in dotare logistica de ultima generatie si fiind deservit de paramedici, asistenti si medici pregatiti pentru a interveni in orice situatie in vederea salvarii vietilor celor aflati in situatii critice sau dificile din punct de vedere medical.