Primul ghid pentru realizarea unei poteci tematice fata in fata cu administratorii si custozii de arii protejate

Brasov, 15 octombrie 2009: Primul ghid pentru realizarea unei poteci tematice „Traseele tematice in arii protejate -de la teorie la practica-” se lanseaza vineri, 16 octombrie 2009, in cadrul intalnirii din Poiana Braşov a celor 40 de reprezentanti din administratiile ariilor protejate din Romania.

„Traseele tematice in arii protejate - de la teorie la practica-” este primul instrument practic pentru administratorii de arii protejate realizat de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) in cadrul proiectului „Trasee tematice – de la teorie la practica in Parcul National Muntii Macinului”, finantat de MOL Romania si Fundatia Pentru Parteneriat. Ghidul vine in sprijinul promovarii ariilor naturale protejate printr-o abordare unitara si corecta a realizarii traseelor tematice, plecand de la conceperea in practica a unei poteci tematice in Parcul National Muntii Macinului.

Seminarul organizat de WWF DCP (Fondul Mondial pentru Natura), Royal Dutch Society for Nature Conservation (KNNV), Propark-Fundatia pentru Arii Protejate si Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) desfasurat in perioada 15-17 octombrie 2009 aduce la un loc reprezentantii ariilor protejate din Romania pentru discutii, analize si imbunatatirea aptitudinilor profesionale.
In cadrul seminarului de pregatire a administratorilor de arii protejate „Modalităti de interpretare a naturii prin intermediul potecilor tematice”, reprezentantii ariilor protejate vor avea posibilitatea sa faca aprecieri, sa aduca sugestii si opinii referitoare la continutul ghidului.

„Scopul ghidului este de a oferi notiuni de baza privind conceperea si realizarea unei poteci tematice, ca instrument practic in cadrul ariilor protejate. Exemplele concrete ilustreaza transpunerea notiunilor si principiilor stiintifice in informatie captivanta si motivanta pentru vizitatori ”, a declarat Iulia Olariu, autoarea ghidului.

Un bun management al ariilor protejate reprezintă o comunicare eficientă cu vizitatorii, un dialog deschis cu acestia, adaptat în permanentă asteptăailor  si necesitatilor acestora. „Traseele tematice bine concepute si realizate pot deveni instrumente valoroase de educatie pentru mediu, lectii in aer liber, calatorii interactive si chiar unelte de modelare a caracterelor.” , a mai adaugat I. Olariu.