40.000 de euro pentru initiative care ajuta copiii si tinerii afectati de cancer sa isi gestioneze temerile:

Castigatorul marelui premiu, proiectul „Nu Mi-e Frica!” al Asociatiei Little People Romania, ofera sprijin psiho-social copiilor si tinerilor bolnavi de cancer, printr-un program de interventie bazat pe tehnici de terapie prin joc.

Valoarea totala a premiilor acordate de Fundatia ERSTE in cadrul acestei competitii este de 616.000 de euro.

Fundatia ERSTE a premiat joi, 27 iunie, 35 de organizatii ale caror eforturi sunt indreptate cu pasiune catre integrarea persoanelor marginalizate in tarile din Europa Centrala si de Sud-Est (Austria, Bosnia si Hertegovina, Cehia, Croatia, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria). Dintre acestea, trei organizatii sunt din Romania: Asociatia Little People Romania (Premiul I – 40.000 de euro), K Consulting Management and Coordination si Fundatia „FARA” (Premii de Onoare de cate 16.000 de euro). Premiile au fost decernate in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Viena, in fata a peste 700 de reprezentanti ai societatii civile, mediului de afaceri si organizatiilor mass-media din Austria si Europa Centrala si de Sud-Est.

Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala: 6 ani de eforturi pentru integrarea persoanelor marginalizate
„Am initiat acest Premiu in urma cu sase ani, din dorinta de a recompensa  public organizatiile care lupta pentru integrarea sociala a persoanelor marginalizate din Europa Centrala si de Sud-Est. In pofida realizarilor si devotamentului lor, situatia multor ONG-uri este inca precara, in special in sectorul social. Criza economica, suprasolicitarea guvernamentala si a structurilor administratiei publice au contribuit la crearea unui climat de incertitudine in care lucreaza si traiesc numerosi actori ai societatii civile. Dorim sa felicitam ONG-urile si persoanele care lucreaza cu acestea pentru realizari si pentru rolul important pe care il joaca, si sa facem vizibile rezultatele muncii lor si publicului larg.”, a declarat  Doraja Eberle, Presedintele Consiliului de Conducere al Fundatiei ERSTE.

Structura premiilor oferite de Fundatia ERSTE
# premii in bani: Cei 35 de castigatori (premiul I, premiul II, doua premii III, 26 de premii de onoare, 4 castigatori ai Premiilor Speciale din partea Juriului si 1 castigator al Premiului Practicienilor) au primit premii in valoare totala de 616.000 de euro;

# suport de comunicare si relatii publice: Castigatorii vor beneficia de consultanta specializata in comunicare si relatii publice pe o perioada de doi ani (iulie 2013 - iunie 2015). Consultantii locali vor depune eforturi sa aduca aceste organizatii in lumina reflectoarelor in tarile lor de origine;

# instruire pentru excelenta organizationala: Toti finalistii vor fi inscrisi in Academia Fundatiei ERSTE pentru ONG-uri si astfel vor lua parte la o serie de workshop-uri menite sa le dezvolte capacitatile organizationale in urmatorii doi ani.

Cele trei organizatii castigatoare din Romania:

Premiul I – 40.000 de euro
Asociatia Little People Romania, pentru proiectul „Nu Mi-e Frica!”

„Nu Mi-e Frica!" ajuta copiii si tinerii afectati de cancer sa inteleaga si sa gestioneze mai bine temerile care apar firesc in urma unui astfel de diagnostic. Proiectul a inceput in 2010, moment in care aproximativ 400 de copii nou-diagnosticati nu primeau niciun sprijin psiho-social. Ei paseau singuri intr-o realitate noua si rece pe care nu o intelegeau, se simteau rau si nu stiau de ce, isi concentrau toata atentia si intrebarile catre parinti, si ei afectati emotional. In prezent, Asociatia Little People Romania si voluntarii din program ofera terapie prin joc tinerilor si copiilor din toate cele sapte spitale care acorda tratament complet impotriva cancerului. Copiii si tinerii isi inteleg si accepta astfel mai usor situatia, facand fata provocarilor aduse de aceasta afectiune.
www.thelittlepeople.ro

Premiu de Onoare – 16.000 de euro

Fundatia „FARA”, pentru proiectul „Ferma OAT Suceava”

Regiunea de nord-est a Romaniei este una dintre cele mai sarace din Europa. Este un loc in care oamenii isi castiga cu greu existenta, mai ales tinerii care au crescut in institutii de stat. In 2003, Fundatia „FARA” din Suceava a pus bazele unei ferme in cadrul careia ofera instruire in Agricultura Organica tinerilor, unii dintre ei cu dizabilitati. Acestia primesc ingrijire in case de tip familial si instruire in domeniul agriculturii si tamplariei (cele mai cautate meserii din regiune). Pana in 2009, 41 de persoane au fost instruite, iar in prezent 33 dintre ele sunt angajate si au familii. Dupa deschiderea unui nou centru de recuperare la ferma, 140 de elevi saraci primesc o masa calda pe zi si mai multi tineri beneficiaza de locuinta, formare profesionala si sansa de a-si atinge propriul potential. www.faracharity.org


Premiu de Onoare – 16.000 de euro

K Consulting Management and Coordination, pentru proiectul „Romano ButiQ”
„Romano ButiQ" este un proiect despre imputernicire. Initiat in 2010, proiectul transforma oameni precum Anushka, tatal a noua copii, dintr-un zilier care isi intretine familia din ajutorul de somaj intr-un antreprenor: mestesugar, proprietar si co-fondator al unei cooperative. In Romania, foarte putini romi sunt angajati in mod legal iar stigmatul social este larg raspandit. De aici nevoia de solutii sustenabile si de exemple pozitive. De cand s-a lansat, „Romano ButiQ" a dezvoltat o retea de 20 de intreprinderi sociale si alte zece grupuri de initiativa, care transforma abilitatile a sute de mestesugari romi in surse viabile de venit. Adaptandu-se la piata actuala, cooperativele produc porti din fier forjat, scrumiere din cupru si bijuterii din argint.

De asemenea, prin crearea unui muzeu mobil, vizitat de 15.000 de persoane, „Romano ButiQ” a conectat doua lumi prin experiente pozitive, multiplicand puterea de schimbare a acestui proiect.
www.kcmc.ro
http://romanobutiq.ro/

Juriul Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala
Proiectele castigatoare au fost selectate de un juriu international dintr-un total de 136 de finalisti. Acestia au fost nominalizati la randul lor de catre experti locali in integrare sociala din aproape 2.000 de aplicatii inscrise din toate tarile participante.

Pentru mai multe informatii despre Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala va rugam accesati: www.socialintegration.org.

Contact:
Graffiti PR
Mariana Oprea, e-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro

Fundatia ERSTE, Departamentul Comunicare: Andreea Gurau
e-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org