Pentru al doilea an continua proiectul Simte Arta – Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati in doua muzee din Bucuresti, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si realizat de catre Asociatia pentru Dezvoltare Urbana.

Institutiile beneficiare ale acestui proiect, care a imbunatatit mult sistemul de informare a persoanelor cu dizabilitati la diverse muzee, sunt anul acesta Muzeul de Istorie Naturala “Grigore Antipa” si Muzeul Taranului Roman.

La Muzeul “Antipa”, din SUA, zilele acestea au ajuns replici fidele ale craniilor si urmelor diferitelor animale, destinate cunosterii informatiilor despre speciile expuse in muzeu persoanelor nevazatoare care vor vizita Muzeul Antipa. Replicile vor fi integrate in expozitia permanenta a Muzeului, astfel incat nevazatorii le vor putea palpa si vor putea citi explicatiile scrise in Braille. Rolul acestora este acela de inlocui eperienta de vizitare vizuala a unei persoane fara deficiente de vedere cu una tactia, singura modalitate de informare a nevazatorilor.

Proiectul Simte Arta – Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati in doua muzee din Bucuresti a inceput in mai 2012 si a realizat pana acum la Muzeul Antipa:

-          1 atelier de creativitate la Muzeul Antipa, pictura si sculptura, beneficiari fiind copiii de la ASCHF-R;

-          1 vizita la Muzeul Antipa, beneficiari au fost elevii de la Centrul Scolar “Elena Doamna” Focsani;

-          1 vizita la Muzeul Antipa, beneficiari au fost adultii  inscrisi in Asociatia Nationala a Surzilor din Romania (ANSR);

-          Imbunatatirea colectiei muzeale cu exponate adaptate persoanelor cu dizabilitati.

Vizitatoriilor li s-a asigurat ghidaj de specialitate, s-au folosit si interpreti mimico-gestuali, pe traseul expozitiei s-au regasit bazoreliefuri precum si informatii despre expozitie scrise in Braille, precum si facilitati adaptate nevoilor specifice ale grupului tinta.

Proiectul si-a propus sa promoveze si sa faciliteze accesul persoanelor cu dizabilitati in institutiile de cultura din Bucuresti, prin cresterea vizibilitatii nevoilor acestora si dezvoltarea infrastructurii muzeale specifice.