Organizatiile neguvernamentale din Romania, cadrele medicale si autoritatile locale din mediul rural, dar si factori de decizie la nivel judetean si experti guvernamentali sunt invitati sa participe in zilele de 7 si 8 octombrie anul curent la conferinta internationala "Servicii medicale si sociale pentru Romania rurala: nevoi si solutii”, care se va desfasura la Bucuresti, Rin Grand Hotel.

Nevoia organizarii unei conferinte pe aceasta tema se bazeaza pe identificarea unor probleme grave cu care se confrunta satul romanesc in domeniile amintite. Astfel, statisticile si studiile nationale indica faptul ca in satele din Romania exista de cinci ori mai putini medici decat in orase, desi aproape jumatate din populatia Romaniei traieste la tara, peste un sfert din populatia rurala nu este inscrisa la medicul de familie, iar pentru batranii si persoanele cu handicap din aceste zone serviciile specializate sunt aproape inexistente.

Scopul general al conferintei il constituie cunoasterea problematicii serviciilor sociale si medicale din zonele rurale din Romania in vederea identificarii problemelor si promovarii modelelor de buna practica. Pentru aceasta aproximativ 200 de specialisti de la ONG-uri, institutii medicale, autoritati locale si judetene, dar si experti guvernamentali vor fi invitati sa dezbata, timp de doua zile, cele mai grave probleme socio-medicale ale satului romanesc, sa identifice posibile solutii si sa cunoasca proiectele de succes implementate pana acum, sa afle ce surse de finantare sunt disponibile pentru viitoarele programe, dar sa cunoasca si punctele de vedere ale specialistilor straini din Norvegia si tarile vecine Romaniei care vor fi prezenti la eveniment.

Participarea la conferinta este gratuita, organizatorii asigurand cazarea participantilor (2 nopti), masa si materialele informative, urmand ca participantii sa-si asigure cheltuielile de transport si cele personale. Pe langa sesiunile conferintei, in seara zilei de 7 octombrie participantii vor avea parte de o cina cu program artistic traditional roman si norvegian la care de asemenea se pot inscrie organizatiile participante.

Conferinta va fi organizata de Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) din Bacau organizatie care din anul 1997 desfasoara un amplu program de dezvoltare sociala, medicala si educationala intr-una dintre cele mai defavorizate zone rurale din Romania, zona de est a judetului Bacau, cunoscuta si sub numele de zona Podu Turcului. Experienta dobandita in toti acesti ani de organizatia bacauana, ca si rezultatele obtinute in urma derularii componentelor programului, fac ca FSC sa fie una dintre cele mai cunoscute organizatii neguvernamentale care a reusit sa dezvolte intr-o zona rurala extrem de saraca servicii medicale, sociale si educative de foarte buna calitate, unele dintre ele unice in Romania. Astfel, timp de cativa ani organizatia bacauana a oferit locuitorilor zonei un serviciu de farmacie mobila in conditiile in care aproape zece comune, insumand o suta de sate, aveau la dispozitie doar doua farmacii, ambele situate in comuna Podu Turcului.

De asemenea, incepand din 2009, au fost infiintate servicii de ingrijire la domiciliu pentru varstnici si persoane cu handicap, transport comunitar pentru a facilita accesul persoanelor greu deplasabile la servicii medicale din afara comunitatii lor, asistenta medicala mobila cu medici specialisti, zone special destinate mamelor cu copii mici in cadrul dispensarelor comunale. In total FSC ofera servicii complexe unui numar de peste 11.000 de persoane din aceasta zona, cu o echipa de peste 60 de angajati si colaboratori. Aceste rezultate demonstreaza ca se pot gasi solutii la problemele acute ale mediului rural si ca ele trebuie promovate si replicate la nivel national.

Conferinta organizata de FSC Bacau face parte din calendarul activitatilor proiectului “Servicii integrate si inovatoare pentru Romania Rurala” finantat de Guvernul Norvegiei prin intermediul programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania. Au fost invitati sa se alature in calitate de parteneri ai conferintei Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii si Fundatia Erste, care a confirmat deja parteneriatul. Deasemenea conferinta se va bucura si de o importanta sustinere mediatica, partenerii media ai evenimentului fiind: Radio Romania, Agerpres, stiriong.ro, galasocietatiicivile.ro, CSR-Romania.ro, lumebuna.ro.

“Programul Norvegian de Cooperare cu Romania are ca scop stimularea cresterii economice si a dezvoltarii sustenabile, precum si consolidarea relatiilor bilaterale. Pentru perioada ianuarie 2007-aprilie 2009, Guvernul Norvegiei a alocat fonduri nerambursabile  in valoare de 48 de milioane de euro in vederea cofinantarii unor proiecte care sa contribuie la inovare, dezvoltarea mediului de afaceri si schimburi tehnologice intre Romania si Norvegia”.

Persoanele care doresc sa afle mai multe detalii sau doresc sa participe la conferinta sunt invitate sa viziteze pagina de web www.ruralestbacau.ro, sectiunea: CONFERINTA INTERNATIONALA, sau sa contacteze secretariatul conferintei la 0234.585658, e-mail: programe@fsc.ro.


Contact
Ionut Chirita,
Coordonator PR&Fundraising